Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Finále Davis Cupu i Fed Cupu by se mělo hrát na předem určeném místě

Londýn – Mezinárodní tenisová federace (ITF) plánuje výrazné změny ve strukturách Davis Cupu a Fed Cupu. V dohledné době by finálová klání obou nejprestižnějších týmových soutěží mělo hostit předem určené město, nikoli jeden z finalistů, jak je tomu dosud. Další novinkou by mělo být rozšíření Světové skupiny Fed Cupu z osmi na šestnáct týmů, čímž by napodobil model Davis Cupu. 

Sport
zdroj: ČT4

O pořádání finále se budou moci města oficiálně ucházet od letošního prosince. ITF plánuje, že vítěze určí příští rok, až budou změny schváleny během pravidelného zasedání, jež proběhne v srpnu. Není vyloučeno, že federace rozhodne o jediném pořadateli obou soutěží. Vybraná země by tedy hostila jak vyvrcholení Davis Cupu, tak Fed Cupu.

"Tím, že budeme mít celý rok nebo dva na plánování, můžeme udělat víc pro sponzory a fanoušky se stadionem, který bude mít odpovídající velikost," prohlásil prezident ITF David Haggerty. Mezinárodní tenisová federace bude rovněž zvažovat, zda nezhustit finálový duel Davis Cupu ze tří do dvou dnů. Další možnou novinkou je zkrácení utkání na dva vítězné sety.

Změny čekají i ženský Fed Cup, jemuž v posledních letech vládnou české tenistky. S plánovaným zdvojnásobením týmů Světové skupiny se pojí vyvrcholení v podobě Final Four, které je obvyklé v evropských soutěžích v kolektivních sportech - volejbalu, basketbalu či házené.

"Tím, že se semifinále a finále uskuteční v jednom týdnu na předem určeném místě, dostane ještě víc tenistek z více zemí šanci každoročně soutěžit o světovou tenisovou trofej," uvedla bývalá francouzská tenistka Mary Pierceová, členka rady ITF.

Možné změny konzultuje ITF se sportovní marketingovou firmou CSM, jejímž předsedou je šéf atletické federace IAAF Sebastian Coe. Jako vzor při rozhodování o předem určeném dějišti finále posloužila například fotbalová Liga mistrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články