Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Williamsová překonala rekord Federera, ale doufá: Snad se ještě budeme přetahovat

New York – Letošní US Open je pro Serenu Williamsovou místem, kde láme rekordy. Nejprve se stala nejúspěšnější ženou v počtu výher na grandslamech a v té samé disciplíně se po osmifinále posunula do čela i absolutně. V současnosti má na kontě 308 triumfů, čímž o jeden překonala Rogera Federera. Švýcar už další vítězství letos kvůli zranění nepřidá, americká tenistka ovšem doufá, že se oba o prvenství ještě poperou.

Spokojená Serena Williamsová
zdroj: REUTERS autor: Geoff Burke-

Williamsová, jež koncem září oslaví 35. narozeniny, věří, že budou oba s Federerem, jemuž bylo 35 v srpnu, i nadále úspěšní a budou se o rekord přetahovat. "Doufám, že budeme oba pokračovat. Já to rozhodně plánuju. A jsem si jistá, že i on. Takže uvidíme," řekla Američanka. V ženském historickém pořadí má nyní na kontě o dvě výhry víc než Martina Navrátilová (306), třetí je Chris Evertová (299).

Premiérové vítězství na grandslamu oslavila coby šestnáctiletá v lednu 1998 v prvním kole Australian Open proti Rumunce Irině Spirleaové. První prohru utrpěla hned vzápětí od starší sestry Venus. O téměř dvě desetiletí později má na kontě dvaadvacet grandslamových titulů s celkovou bilancí 308 vítězství a 42 porážek.

"Je to obrovské číslo. A je také velice významné. Myslím, že obzvlášť hodně vypovídá o délce mojí kariéry. Už hraju opravdu dlouho. Vzhledem k vyrovnanosti to je ale zároveň něco, na co jsem opravdu pyšná," uvedla.

Na rozdíl od mnoha vrstevnic Serena i o dva roky starší Venus na kurtech stále vítězí. Své úspěšné kariéry už dávno ukončily například mladší Belgičanky Justine Heninová a Kim Clijstersová, už jen na čtyřhru se soustředí Martina Hingisová.

"Nikdy jsem si nemyslela, že budu touhle dobou ještě hrát. Teď ale vážně nevím, kdy skončím, protože si to moc užívám. Překonávám rekordy, o kterých jsem ani nevěděla, že existují a že to je možné," řekla Williamsová.

Nejvíce úspěchů nasbírala právě na US Open, kde dosud vyhrála 88 zápasů. Ve Wimbledonu má 86 výher, na Australian Open 74 a na French Open 60. Pokud letos v New Yorku přidá ještě tři vítězství, překoná ziskem 23. grandslamového titulu další milník. Od červencového vítězství ve Wimbledonu se s bilancí 22 trofejí o rekord v open éře dělí se Steffi Grafovou.

Ve čtvrtfinále bude její soupeřkou pátá nasazená Simona Halepová z Rumunska, v semifinále, kde vloni překvapivě ztroskotala na Italce Robertě Vinciové, se může utkat s Karolínou Plíškovou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články