Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kvitová je ve třetím kole, Veselý proti Djokovičovi nenastoupil

New York - Petra Kvitová postoupila na US Open do 3. kola. Tureckou debutantku na newyorském grandslamu Caglu Büyükakcayovou porazila 7:6 a 6:3. O účast v osmifinále se Kvitová utká s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou, s kterou hrála nedávno na Hrách v Riu a povolila jí jen dva gamy. Ke svému utkání z důvodu zranění ruky nenastoupil Jiří Veselý, který měl čelit Novaku Djokovičovi.

Petra Kvitová na US Open
zdroj: REUTERS autor: Jerry Lai

Do zápasu s Büyükakcayovou nevstoupila Kvitová dobře, začala ztraceným servisem. Její soupeřka, která je ve světovém žebříčku o 50 míst níž, si však neudržela podání hned třikrát za sebou a česká tenistka vedla 5:2. Pak si však také již potřetí prohrála servis a umožnila Büyükakcayové vyrovnat na 6:6. Tie-break už ovládla jasně 7:2 a ve druhé sadě nepřipustila komplikace.

Se svou vrstevnicí Büyükakcayovou se Kvitová utkala poprvé. "Bylo to náročné hlavně na hlavu. Věděla jsem, co asi od ní čekat, ale že bude hrát takhle dobře, to jsem nečekala. Její bekhend byl hodně nepříjemný, stálo mě to hodně sil. Z jedné strany jsem strašně špatně viděla, nemohla jsem ani pořádně zapodávat. To bylo náročný, byl tam stín a slunce přímo do očí. Ale nějak jsem to nakonec zvládla," řekla Kvitová.

Petra Kvitová: "Byla jsem minulý týden nemocná, ale každý den se to zlepšuje. Cítila jsem se na kurtu dobře a cit ve hře byl také lepší. Ona je velká bojovnice. Věděla jsem, že budu muset hrát agresivně. V tie-breaku to bylo těžké, především když jsem prohrávala 0:2. Ona píše historii v Turecku a všichni jsme rádi, že tenis je na vzestupu všude." 

Nasazená čtrnáctka si držela podání, zatímco první turecká vítězka turnaje WTA si od stavu 3:3 servis dvakrát prohrála. Míčkem do autu Büyükakcayová umožnila Kvitové proměnit první mečbol. Příští soupeřkou dvojnásobné wimbledonské šampionky bude Svitolinová, která v Riu šokovala vítězstvím nad světovou jedničkou Serenou Williamsovou z USA. Na Kvitovou ale ve čtvrtfinále nestačila a česká tenistka vede bilanci vzájemných zápasů 3:1.

Veselý skrečoval už před šesti dny v generálce na US Open osmifinále ve Winston-Salemu. V New Yorku v 1. kole po téměř čtyřhodinové bitvě porazil v pěti setech Saketa Myneniho z Indie, ale zranění ho v utkání omezovalo. "Je tam zánět v předloktí, který je na ústupu, ale jakmile hraju, tak to tlačí na nerv a znecitlivuje mi to ruku. Než jít na kurt s tím, že bych to s největší pravděpodobností nedohrál, tak je lepší to takhle odstřihnout a začít se léčit," řekl 49. hráč světa.

Turnaj skončil také pro Jana Šátrala, který prohrál s Francouzem Gaelem Monfilsem 5:7, 4:6, 3:6. Šestadvacetiletý 226. hráč světa i tak prožil v New Yorku úspěšný grandslamový debut. V kvalifikaci si vybojoval postup a v prvním kole prohrával s Američanem Mackenziem McDonaldem 0:2 na sety, ale nakonec ho porazil. Na dvanáctého hráče světa však už po dvouhodinovém boji nestačil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články