Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Federer povstal z popela a postoupil do semifinále Wimbledonu

Londýn – Švýcarský tenista Roger Federer předvedl ve čtvrtfinále travnatého grandslamu velkolepý obrat. Na centrálním dvorci prohrával s Chorvatem Marinem Čiličem už 0:2 na sety a ve čtvrté sadě čelil třem mečbolům. Nakonec však zvítězil 6:7, 4:6, 6:3, 7:6, 6:3 a postoupil do semifinále, kde jej čeká Milos Raonic. Kanadský tenista ukončil senzační tažení Američana Sama Querreyho, kterého zdolal 6:4, 7:5, 5:7 a 6:4.

Ve věku 34 let a 336 dnů je Federer druhým nejstarším semifinalistou Wimbledonu. Svou jedenáctou účastí mezi nejlepší čtveřicí navíc vyrovnal rekord Jimmyho Connorse a zaznamenal 307. grandslamovou výhru, čímž překonal Martinu Navrátilovou.

Vzpomínat se nicméně bude především na jeho famózní obrat. Proti Čiličovi nemohl dva sety najít správný rytmus a zdálo se, že dopadne stejně jako předloni v semifinále US Open. Ve třetím setu za stavu 3:3 prohrával při svém servisu 0:40. Podání si ovšem udržel, o pauze si vzal suché tričko a zahájil obrat. Vzápětí poprvé připravil o servis Čiliče a třetí set získal.

Ve čtvrté sadě se Federer třikrát ocitl na pokraji vyřazení. Mečboly v desáté i dvanácté hře odvrátil a uspěl také v tie-breaku, který po boji získal 11:9. Do rozhodujícího setu už šel evidentně uklidněn a brejkem na 5:3 zápas rozhodl. Utkání vzápětí dopodával a ukončil stylově dvěma esy. Podesáté na grandslamu otočil zápas z 0:2 na 3:2 a mimo jiné tím vyrovnal rekord Borise Beckera.

"Marin je skvělý chlap a hrál výborně, ale pořád jsem i za stavu 0:2 doufal, že to není ztracené. Zbylé tři sety jsem výtečně podával, což bylo důležité a dokázal jsem hrát na vyšší úrovni. Přesto jsem jako u vytržení, že jsem to otočil," řekl Federer. "Tohle mi dodá pořádnou porci sebevědomí do dalšího zápasu," doplnil Švýcar, bojující o 18. grandslamový titul.

Jeho příští soupeř Raonic před sezonou na trávě přizval do svého týmu legendárního Američana Johna McEnroea a snaží se hrát útočným stylem servis-volej. Na síti proti Querreymu uspěl v 35 ze 47 náběhů a dal vzpomenout na éru Peta Samprase.

"John mi pomohl, abych se tolik neschovával a taky jsem díky němu zlepšil volej," řekl Raonic. V prvních dvou setech Kanaďan nepovolil soupeři brejkbol, ale v závěru třetí sady přece jen o podání přišel. Querreyho však nakonec zdolal za dvě a půl hodiny i díky 13 esům.

"Dva a půl setu to bylo skvělé a jsem rád, že jsem se ve čtvrtém setu dokázal srovnat a zase hrát dobře," usmíval se Raonic cestou z kurtu. Pětadvacetiletý Kanaďan se poprvé dostal v Londýně do semifinále předloni, kdy prohrál ve třech setech právě s Federerem.

"Doufám, že to tentokrát bude lepší, ale půjdu tam nadšeně i s pokorou," dodal Raonic, který postoupil do svého třetího grandslamového semifinále. Stejně daleko došel letos v Austrálii, ale na finále zatím čeká.

Výsledky tenisového Wimbledonu:

Muži:

Dvouhra

Čtvrtfinále: Berdych (10-ČR) - Pouille (32-Fr.) 7:6 (7:4), 6:3, 6:2, Murray (2-Brit.) - Tsonga (12-Fr.) 7:6 (12:10), 6:1, 3:6, 4:6, 6:1, Federer (3-Švýc.) - Čilič (9-Chorv.) 6:7 (4:7), 4:6, 6:3, 7:6 (11:9), 6:3, Raonic (6-Kan.) - Querrey (28-USA) 6:4, 7:5, 5:7, 6:4.

Ženy:

Čtyřhra

3. kolo: Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Krajiceková, Strýcová (Niz./ČR) 6:3, 6:4.

Čtvrtfinále: Atawová, Spearsová (10-USA) - Peschkeová, Grönefeldová (ČR/Něm.) 6:4, 6:2.

Smíšená čtyřhra:

2. kolo: Štěpánek, Šafářová (9-ČR) - Veselý, Siniaková (ČR) 7:5, 7:6 (7:5).

3. kolo: Peya, Klepačová (10-Rak./Slovin.) - Kubot, Hlaváčková (6-Pol./ČR) 6:1, 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články