Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Veselý překvapivě vyřadil osmého nasazeného Thiema, uspěly i tři české tenistky

Londýn - Nabitý čtvrteční program Wimbledonu přinesl i čtyři úspěchy českých tenistů. Tím největším bylo překvapivé vítězství Jiřího Veselého v druhém kole. Dvaadvacetiletý český tenista si poradil s osmým nasazeným Rakušanem Domonikem Thiemem. Postoupily i Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Lucie Šafářová, v All England Clubu naopak skončily Karolína Plíšková a Denisa Allertová.

Radující se Jiří Veselý na Wimbledonu
zdroj: Reuters autor: TONY O\'BRIEN

Veselý, jenž se s Thiemem zná od dětských let, odehrál na jedničce - druhém hlavním dvorci v All England Clubu - výborný zápas. Dobře podával, byl trpělivý, ale dokázal i zaútočit. S favoritem držel ve výměnách krok a často se tlačil letošnímu vítězi už čtyř turnajů ATP do jednoručného bekhendu. Jen v prvním setu si oba prorazili podání, jinak si servis udrželi.

Proto všechny sady dospěly do tie-breaku a v každém šel první do vedení Veselý. První zkrácenou hru získal 7:4, druhou 7:5. Ve třetím tie-breaku vedl Veselý už 5:3 a po servisu se radoval z přímého bodu. Thiem si ale vzal jestřábí oko a ukázalo milimetrový aut. Veselý s druhým servisem situaci zvládl a forhendem zvýšil na 6:3. Hned při prvním mečbolu se dobře bránil a Rakušan při pokusu o nabíhaný volej poslal míč do autu.

"Jsem z postupu nadšený," řekl Veselý cestou z kurtu. "Byl to velmi vyrovnaný zápas, hodně psychicky náročný a myslím, že jsem měl dnes víc štěstí." Veselý si 3. kolo na londýnské trávě zahrál poprvé předloni a stejně daleko se na grandslamu dostal rovněž loni v New Yorku na US Open. Dalším soupeřem levorukého tenisty bude Portugalec Joao Sousa, 31. hráč světa, který do letoška nevyhrál ve Wimbledonu zápas. "Mám den volna, musím si odpočinout, srovnat se a připravit se co nejlépe," plánoval Veselý.

Siniaková zastavila rozjetou Garciaovou

Třicátá nasazená Garciaová přijela do Londýna ověnčena titulem z Palmy de Mallorca a před utkáním se Siniakovou vyhrála šest zápasů za sebou. Dnešní utkání druhého kola se lámalo v závěru druhé sady, kdy česká 114. hráčka žebříčku dokázala za stavu 5:4 vzít soupeřce podání a zároveň set. Siniaková si přenesla pohodu i do třetího setu, v němž se dostala rychle do vedení 5:0. Garciaová sice poté odvrátila "kanára", dvacetiletá Češka
ale následně při vlastním servisu bodem přímo z podání proměnila druhý mečbol.

"Je skvělý pocit, že jsem prošla druhé kolo, a patří to mezi mé nejlepší výhry. Jsem spokojená i s hrou a nadšená, že jsem to otočila," radovala se Siniaková.

Postupem do 3. kola Wimbledonu by se měla Siniaková vrátit do světové stovky. "Nevím, kolikátá budu, ale trošku mě to posune. Mám ale ještě velký kus před sebou, protože bych chtěla být na té nejvyšší příčce," zdůraznila poslední slova. Nejvýše se zatím dostala na 65. místo žebříčku dvouhry loni v létě. "Mám dobrý tým, dávám tomu všechno a teď jsem na dobré cestě. Je to jenom lepší a lepší," uvedla.

Ve třetím kole se Siniaková utká s třetí nasazenou Agnieszkou Radwaňskou. Polka odvrátila tři mečboly Chorvatce Aně Konjuhové, která v závěru šlápla na míček, zvrtla si kotník a zápas dohrávala v slzách se zatejpovanou nohou. Siniaková si na finalistku Wimbledonu z roku 2012 a loňskou semifinalistku věří. "Je nepříjemná, protože nezkazí a nedá míč zadarmo, ale tady na trávě to může pomoct mně, můžu být aktivnější. Je to taky hratelné," řekla.

Šafářová další drama nedopustila

Osmadvacátá nasazená Šafářová postoupila do třetího kola za hodinu a čtvrt. V úvodním duelu v Londýně odvrátila jiné Američance a své deblové partnerce Bethanii Mattekové-Sandsové tři mečboly, dnes ale měla zápas pod kontrolou. Neztratila podání, zato soupeřce z úvodu druhé stovky žebříčku vzala servis v každém setu jednou a třetí rok po sobě přešla v All England Clubu přes druhé kolo.

"Jsem ráda, že se to povedlo bez stresu, co jsem měla v prvním kole," řekla devětadvacetiletá Šafářová. Před Wimbledonem letos prohrála dvakrát v 1. kole. "Byly to ty dva takové blbé zápasy. Ale od toho je člověk hraje, aby si na trávu víc zvykl. Jsem ráda, že zrovna tady to klaplo a už mám druhou výhru," řekla Šafářová.

Její další soupeřkou bude překvapivě Slovenka Jana Čepelová, která šokovala výhrou 6:3, 6:2 nad světovou dvojkou Garbiňe Muguruzaovou. Šafářová zápas chvilku sledovala v televizi. "Jana hrála moc dobře, dobře se bránila a Muguruzaová dělala hodně chyb," všimla si Šafářová. S mladou Slovenkou má bilanci 1:1, ale naposledy spolu hrály před třemi lety. Rozhodně je ale postup Čepelové místo Muguruzaové pro českou fedcupovou vítězku dobrou zprávou. "To určitě. Když by hrála Muguruzaová dobře, bylo by to strašně těžké utkání. Teď jsem favoritkou já," ví Šafářová.

Strýcová výhru ubojovala

Strýcová kvůli dešti teprve dohrála úvodní duel. "Protahování mě dost znervózňovalo a jsem ráda, že jsem to zvládla, i když to byly šílené nervy. Sama jsem si to komplikovala. Nebyla jsem ve své kůži, ale vyhrát takový zápas se zvlášť počítá," řekla.

Od svého posledního turnaje měla před Wimbledonem pauzu třináct dnů. "Člověk může ztratit pohodu, ale dala jsem to a může mě to nakopnout," věří. V Londýně nejdříve marně čekala na zápas v úterý, ve středu stihly jen pět her a za stavu 2:3 byl duel přerušen, což Strýcové na klidu nepřidalo. "Je to můj nejoblíbenější turnaj a záleží mi na něm nejvíc. Strašně moc jsem chtěla a strašně mi to nešlo. Byla jsem zaťatá, ani jsem nemohla pořádně dýchat," popsala.

V dohrávce se Strýcová postupně rozjížděla. První sadu ztratila v desáté hře, v které přišla čistou hrou o servis. Do druhé ale vstoupila brejkem, o ten sice vzápětí přišla, ale na další už 95. hráčka světa Kontaveitová neodpověděla.

I třetí set začala Strýcová ziskem podání Estonky. Brejk svěřenkyně kouče Tomáše Krupy udržela do konce utkání a zápas ukončila při třetím mečbolu. "V tom jediném jsem se uvolnila," přiznala. Brejk svěřenkyně kouče Tomáše Krupy udržela do konce a zápas ukončila při třetím mečbolu.

Třicetiletá hráčka, která loni vypadla ve Wimbledonu v 1. kole a předloni zde hrála čtvrtfinále, což je její nejlepší grandslamový výsledek v kariéře, se nyní utká s Jevgenijí Rodinovovou. Rusku v jediném vzájemném utkání loni porazila. "Je to ruský stroj. Budu muset hodně tvořit, chodit hodně na síť a hrát pestře," plánovala Strýcová.

V žebříčku se pomalu posouvá vzhůru a už je na dohled světové dvacítky, kterou loni v březnu uzavírala, což je dosud její maximum. Může za to vydařený letošní půlrok. "Vnímám to, protože to slýchám. Hodně lidí mi to píše a připomíná. Jenže v tenise se všechno může zlomit za jedinou vteřinu. Jsem vděčná trenérovi. Je důležité mít pokoru, ale ten půlrok byl dobrej," přitakala plzeňská rodačka.

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Plíšková navázala na předchozí Wimbledony, neuspěla ani Allertová

Plíšková po porážce s Doiovou dopadla stejně jako v předchozích třech letech, kdy v Londýně skončila už po 2. kole. Čtyřiadvacetiletá česká turnajová patnáctka nezvládla odvetu za týden starý duel v Eastbourne, ve kterém o rok starší soupeřku porazila hladce 6:2, 6:4.

V prvním setu obě hráčky ztratily jednou podání, Doiová pak měla hned tři šance na ukončení setu za stavu 6:5, ale česká tenistka setboly odvrátila. Tie-break byl za stavu 3:3 na několik minut přerušen a čekalo se až přestane mrholit. Doiová se o chvíli později dostala do vedení 6:5 a Plíšková při setbolu tentokrát zahrála forhend do autu.

Vedení Japonku povzbudilo a hned v první hře znovu vzala Plíškové servis. A česká tenistka už nepotvrdila dosavadní solidní výkony na trávě v této sezoně. Šampionka z Nottinghamu a finalistka z Eastbourne už se do zápasu nedokázala vrátit, v deváté hře pak při vlastním podání uhrála jediný míč a turnaj ve dvouhře pro ni skončil.

Postup by pro Plíškovou znamenal vyrovnání maxima na grandslamech; ve třetím kole byla letos a vloni v Melbourne a předloni na US Open. Doiová hrála na turnajích velké čtyřky třetí kolo dosud jen jednou, už v roce 2011 právě ve Wimbledonu.

Neuspěla ani Allertová, která nedotáhla slibně rozehraný zápas s favoritkou Carlou Suárezovou a stejně jako loni vypadla na londýnské trávě ve druhém kole.

Allertová loni Suárezovou nečekaně vyřadila v prvním kole US Open a na svůj výkon z New Yorku navázala v prvním setu. Hráčce, jež je v žebříčku o 70 míst výš, vzala v šestém gamu podání a výhodu už nepustila. V dalších dvou sadách však česká tenistka uhrála s favoritkou jen tři hry a za půldruhé hodiny se s letošním Wimbledonem rozloučila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články