Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tvůrce meldonia: Preparát parametry sportovního výkonu nijak nezlepšuje

Moskva - Lotyšský tvůrce látky meldonium, která stojí za sérií dopingových případů z posledních týdnů, je připraven podat svědectví v případě, že zařazení preparátu mezi zakázané bude soudně napadeno. Rižský profesor Ivars Kalvinš to prohlásil v rozhovoru pro rádio Echo Moskvy. Jeho preparát sice umožňuje buňkám kompenzovat nedostatek kyslíku při fyzickém zatížení, parametry sportovního výkonu ale prý nijak nezlepšuje.

Meldonium
zdroj: AP autor: James Ellingworth

Meldonium s platností od 1. ledna 2016 zařadila na seznam zakázaných látek Světová antidopingová agentura (WADA). Látka se nejvíce prodává v postsovětských zemích, v USA například její prodej nebyl schválen. Pozitivní test na meldonium měla ruská tenisová hvězda Maria Šarapovová nebo její krajané krasobruslařka Jekatěrina Bobrovová a cyklista Eduard Vorganov.

Podobný názor jako Kalvinš má i bývalý šéf ruské antidopingové agentury Nikolaj Durmanov. Meldonium podle něj bylo do seznamu zapovězených preparátů zařazeno chybně. "Ten prostředek nijak nezvyšuje sílu sportovce ani jiné parametry jeho výkonu. Neexistují žádné lékařské výzkumy, které by dovolovaly zařadit látku mezi dopingové prostředky," prohlásil Durmanov.

Místopředseda Ruské tenisové federace Jevgenij Kafelnikov naopak prohřešek Šarapovové tvrdě zkritizoval a její vysvětlení o tom, že meldonium užívala jako prevenci před cukrovkou, nekompromisně odmítl. "Užívala to deset let jako lék, co to tedy měla za nemoc? Jen nám to, páni lékaři, řekněte. Jakmile se kterýkoli sportovec vydá touto cestou, přestávám si ho jakkoli vážit," uvedl Kafelnikov.

Meldonium v minulosti užívali i sovětští vojáci v Afghánistánu

Preparát meldonium neužívali v minulosti ke zlepšení výkonnosti jen sportovci. Profesor Kalvinš tvrdí, že látku v 80. letech masově používala sovětská armáda. Kvůli zvýšení odolnosti vůči enormní zátěži ji dostávali například vojáci bojující v Afghánistánu.

Meldonium se primárně používá na zlepšení krevního oběhu u lidí se srdečními problémy. Kalvinš na jeho nasazení u sovětských vojáků v Afghánistánu poukázal už v roce 2009 v rozhovoru pro lotyšský list Diena. "Vysoká nadmořská výška. Kyslíková deprivace. Když musí běžet 20 kilometrů s plnou výzbrojí, skončili by s ischemií," poukázal Kalvinš na riziko nedokrevnosti určitých tkání v těžkých podmínkách.

Sportovci ho přesto používali na zvýšení vytrvalosti, protože meldonium napomáhá absorpci kyslíku v těle. Od začátku roku, kdy bylo zařazeno na seznam zakázaných látek, byla přistižena už desítka sportovců. Podle společnosti Grindeks se ale zlepšení výkonnosti týká především zdravých lidí v době rekonvalescence. Vrcholovým sportovcům hrozí opak, látka podle firmy může po zátěži zpomalit odbourávání mastných kyselin k dodání energie.

Současná vlna pozitivních testů na meldonium připomíná dopingový skandál s další drogou sovětské armády - bromantanem. Stimulant se dostal na seznam zakázaných látek poté, co se objevil ve vzorcích odevzdaných ruskými sportovci na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články