Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nastase: Kdyby tu nebyli Djokovič a Federer, tak by Berdych vyhrával

Kluž - Rumunská tenisová ikona Ilie Nastase přirovnala osud Tomáše Berdycha k Britovi Timu Henmanovi. Ten ve své éře rovněž patřil do světové špičky, ale nikdy nevyhrál grandslamový titul. "Berdych mi připomíná Tima Henmana. Problém je, že hraje v době takových šampionů. Je to dobrý hráč, ale jsou tu ještě lepší. Má to těžké. Kdyby tu nebyli Federer, Djokovič, tak by vyhrával," řekl devětašedesátiletý Nastase.

Ilie Nastase
zdroj: ČTK/AP/VADIM GHIRDA

Henman se nejvýše dostal na čtvrté místo světa, což je zatím maximem i Berdycha, a marně útočil na grandslamový vavřín. Šestkrát si zahrál semifinále, z toho čtyřikrát na trávě ve Wimbledonu, kde vždy prohrál s budoucím vítězem. Berdych už si dokázal o titul zahrát, ale na finále Wimbledonu z roku 2010 zatím nenavázal.

Nastase byl při Fed Cupu v jednom kole. V momentu, kdy se hnul z lóže, rozdával podpisy, rozhovory a fotil se. A ocenil výkon Karolíny Plíškové, která porazila světovou trojku Simonu Halepovou a třemi body zajistila Češkám postup do semifinále. "Má před sebou velkou budoucnost. Chodí si pro body, hraje odvážně," chválil.

Tenis je o sebevědomí, míní Nastase

Podle svých slov tenis stále pozorně sleduje, a to muže i ženy. "Přijde mi, že se ženský tenis zlepšil. Je mnohem lepší, než býval," míní vítěz 53 turnajů ve dvouhře včetně grandslamových US Open 1972 a French Open 1973. Mužskému tenisu v současnosti kraluje Novak Djokovič. Jeho předností je podle Nastaseho fyzička. "Tenis je o sebevědomí, které on má. A to přichází s výhrami," konstatoval Nastase, v roce 1973 první světová jednička žebříčku ATP.

Nechtěl porovnávat svoji éru s dnešními tenisty. "To je jak u fotbalu. Těžko srovnat Maradonu a Pelého. Není to fér vůči ostatním šampionům. Každý byl velkým šampionem. Dříve třeba Borg, dnes to je Djokovič," podotkl Nastase. 

Nastase: Kodeš byl jeden z mých nejtěžších soupeřů

Nastase se na grandslamech potkává se svými bývalými soky. Třeba s Janem Kodešem, s kterým prohrál ve finále French Open v roce 1971. "Je fajn ho vidět, i když to byl jeden z mých nejtěžších soupeřů a porážel mě," usmál se Nastase, bývalý šéf Rumunského tenisového svazu a neúspěšný kandidát na primátora Bukurešti.

Dvakrát marně útočil na titul ve Wimbledonu. Každý se ho ptá, proč na trávě v All England Clubu neuspěl, šanci měl hlavně v roce 1972 proti Američanovi Stanu Smithovi. "A já na to říkám: Byl to skvělý zápas, pět hodin, prohrál jsem 5:7 v pátém setu. Nebyly tam židle. Kdybychom je měli, mělo by to sedm hodin," uvedl.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články