Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Berdych: Takhle jsem zakončit rok nechtěl, ale ze sezony si vezmu pozitiva

Londýn/Praha – Sezonu nezakončil ideálně, když poprvé na Turnaji mistrů nevyhrál ve skupině ani jeden zápas. Přesto Tomáš Berdych hodnotí ročník pozitivně. Pošesté v řadě ho zakončil v elitní světové desítce a věří, že v ní může zůstat i nadále. "Pořád cítím, že mám před sebou dva tři dobré roky tenisu a na to se těším," řekl český tenista. 

Zklamaný Tomáš Berdych na Turnaji mistrů
zdroj: Reuters autor: Suzanne Plunkett Livepi

V předchozích třech ročnících Turnaje mistrů sice Berdych nikdy nepostoupil ze skupiny, ale vždy si připsal alespoň jedno vítězství. Letos ale českému hráči závěrečný podnik sezony příliš nevyšel.

"Je trošku zklamáním, že jsem tady nevyhrál ani zápas. Takhle jsem si zakončit rok nepřál," řekl Berdych po čtvrteční porážce s prvním hráčem světa Srbem Novakem Djokovičem a jedním dechem dodal: "Na druhou stranu mám za sebou velmi dobrou a solidní sezonu. Vezmu si z ní pozitiva. Dál budu tvrdě makat podle plánu a budu se chtít vrátit silný v další sezoně."

Řečí čísel Berdych i s novým realizačním týmem naplnil svoji přezdívku "pan Spolehlivý". Pod koučem Danielem Vallverduem z Venezuely, který ho převzal loni v prosinci, vyhrál dva turnaje a uzavřel rok s bilancí 57:22. V počtu vyhraných zápasů je to jeho druhý nejlepší rok v kariéře, v roce 2012 vyhrál 61 zápasů.

Letos hrál ještě třikrát ve finále, v semifinále Australian Open, ale na dalších třech grandslamech vypadl v osmifinále. V žebříčku ATP Tour v květnu na dva týdny okusil pozici světové čtyřky a rok ukončí pošesté v desítce. Potřetí bude šestý.

"Když se na to podívám, tak na světě je jen pět lepších tenistů. To je docela slušný výsledek," řekl třicetiletý hráč.

Dál ale Berdych stejně jako Španěl David Ferrer zůstává ve stínu elitní čtyřky vedené Djokovičem a Švýcarem Rogerem Federerem. S hráči světové desítky má letos bilanci 3:11 a Djokoviče, Federera ani Murrayho neporazil. Dokázal sice v lednu zdolat Rafaela Nadala, ale Španěl se v té době teprve vracel po zranění.

Na Turnaji mistrů a na grandslamech proto Berdych zatím marně čeká na kýžený úspěch. Jedním z faktorů může být psychika. "Je to jeden z aspektů, na kterém musím pracovat," uvedl finalista Wimbledonu v roce 2010. "Ale je jedno, jestli jste první, pátý, nebo desátý, je třeba pracovat, protože soupeři nespí a pořád se zlepšují."

Od začátku roku mluví o pozitivním přínosu Vallverdua, který dříve pracoval s Murraym, a to i v době, kdy Brita dovedl Ivan Lendl k titulům na US Open, ve Wimbledonu a na olympiádě. "Jsem rád, že už něco funguje, ale během roku není na nové věci čas. Jezdíme od ledna doteď z turnaje na turnaj. Je třeba být trpělivý a dál pracovat na věcech, o kterých si člověk myslí, že ho mohou posunout," řekl.

Za důležitou věc označil zdraví, proto do svého těla hodně investuje. "Bez toho nemůžete tvrdě pracovat a zlepšit se," řekl dvojnásobný vítěz Davis Cupu a faktem je, že zranění se mu vyhýbají. Chystá se změnit plán turnajů. "Kalendář je třeba skládat pečlivě. Přijdou novinky," prohlásil.

Dál má chuť i motivaci útočit na velký titul. "Pořád cítím, že mám před sebou dva tři dobré roky tenisu a na to se těším," řekl Berdych, který v tomto roce zažil i změnu v osobním životě. V létě se oženil s Ester Sátorovou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články