Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvitová je po výhře nad Šarapovovou ve finále, H+H skončily

Singapur - Petra Kvitová přešla přes Marii Šarapovovou do finále Turnaje mistryň. Zápas s ruskou hráčkou vyhrála ve dvou setech 6:3 a 7:6 (7:3). Ve finále se utká s Agnieszkou Radwaňskou z Polska. "Jsem ještě trošku v šoku z toho, že jsem ve finále. Z toho se musím vzpamatovat, ale jsem samozřejmě moc ráda," řekla Kvitová. Naopak Andree Hlaváčkové a Lucii Hradecké se semifinále ve čtyřhře nepovedlo. Proti Španělkám Gabriňe Muguruzaové a Carle Suárezové-Navarrové prohrály 0:2. Vítězky se ve finále utkají se Švýcarkou Martinou Hingisovou a Saniou Mirzaovou z Indie.

Na úvod utkání si Kvitová s Šarapovovou navzájem vzaly servis a zatímco se hala postupně plnila, na fialovém dvorci se hrálo málo výměn. Obě hráčky se snažily soupeřku zatlačit tvrdou ranou a vynutit si chybu. Údery Kvitové ale nabíraly na intenzitě, létaly nízko nad sítí a Šarapovová si s nimi často nevěděla rady.

Od stavu 2:3 v prvním setu Kvitová jistěji servírovala, hrála klidně a zároveň odvážně, když bylo třeba. Vymetala rohy, hrála lepší úhly než Ruska a dala i vítězný forhend rychlostí 140 km/h. Úvodní sadu získala čtyřmi hrami za sebou. 

Jízda z prvního setu se ale na začátku druhé sady zasekla. Před ní burcoval kouč Šarapovové Sven Groeneveld Rusku slovy, ať bojuje, že hraje semifinále. Jako by to jeho svěřenkyni došlo a přidala na razanci, kvalitě returnů i servisu. Kvitová rázem ztratila dvakrát podání, prohrávala 0:4 a 1:5 a málokdo věřil v obrat.

Kvitová ale zvedla ze sedadla třeba i svého trenéra Davida Kotyzu, jindy klidně sledujícího její zápasy. Znovu začala skvěle returnovat, ve výměnách měla převahu a po proměněném brejkbolu na 5:5 prořízl vzduch její bojovný výkřik. O setu nakonec rozhodl tie-break, v kterém Kvitová prohrávala 0:2, ale pak už povolila Rusce jen jeden bod. Využila hned první mečbol, při kterém Šarapovová poslala míč z bekhendu do autu.

Agnieszka Radwaňská
zdroj: ČTK/AP/ autor: Joseph Nair

"Finále hraju strašně ráda, bude to krásné a udělám všechno, abych vyhrála," řekla Kvitová, která má ve finálových zápasech bilanci 17:5.

Nad Radwaňskou vede Kvitová ve vzájemných zápasech 6:2. Na Turnaji mistryň se potkají už popáté, přičemž v předchozích duelech získala každá z nich po dvou výhrách. "Vždycky to s ní je těžký zápas, hodně toho vrátí a tak nepříjemně pro soupeřku, že je těžké zabít míč. Budu muset být hodně trpělivá," uvedla Kvitová.

Radwaňská potřebovala tři sady

Radwaňská letos prohrála s Muguruzaovou předchozí čtyři duely, ale na Masters černou sérii ukončila. Španělka hrála ve skupině tři zápasy dvouhry i čtyřhry a místy vypadala na kurtu znaveně, přesto bojovala o naději na postup. Tradičně skvěle se pohybující Polka ji nutila k mnoha úderům navíc. V prvním setu ztratila Radwaňská tie-break, i když v něm vedla 4:1, ale druhou sadu jasně opanovala.

Ve třetím setu vedla Polka 3:0 a 4:1 a Španělka vypadala, že už nemá síly na obrat, přesto srovnala na 4:4. Polka, hrající se zavázaným pravým stehenním svalem i ramenem, nakonec zápas vyhrála po dvou hodinách a 38 minutách.

"Nemám slov," řekla štěstím slzící Radwaňská na dvorci. "Byl to skvělý zápas od začátku do konce. Bylo to nahoru dolů, hrálo se hodně výměn, pořádně jsme si zaběhaly a jsem jen strašně moc ráda, že jsem dokázala vyhrát," uvedla Polka, která podobně jako Kvitová postoupila ze skupiny s bilancí jedna výhra a dvě porážky.

H+H končí v semifinále

Kvitovou nenapodobily deblistky Hlaváčková s Hradeckou, jež na závěr dnešního programu podlehly 6:7, 0:6 španělskému páru Muguruzaová, Carla Suárezová. České tenistky vedly v tie-breaku prvního setu 6:4 a měly dva setboly, prohrály však následující čtyři míčky a ztratily tak nejen sadu, ale i pohodu pro zbytek zápasu.

"Měly jsme hodně šancí, které jsme v prvním setu neproměnily, a to je proti takhle dobrému páru velká chyba. Muguruzaová v tie-breaku při setbolu zavřela oči a trefila míč dva centimetry na lajnu. Je ve formě. Ukázala tady kvality v singlu, a to se přenese i do deblu. Bravo soupeřkám," řekla Hlaváčková. "Po prvním setu byly na koni. Byly lepší a my jsme se z toho nemohly vyhrabat," dodala Hradecká.

Španělky, jež stejně jako "H+H" postoupily do Singapuru až jako náhradnice za odhlášené páry, se ve finále utkají se světovými jedničkami Švýcarkou Martinou Hingisovou a Saniou Mirzaovou z Indie.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Muguruzaová, Suárezová - Hlaváčková, Hradecká

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):

Dvouhra - semifinále: A. Radwaňská (5-Pol.) - Muguruzaová (2-Šp.) 6:7 (5:7), 6:3, 7:5.

Čtyřhra - semifinále: Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Chan Hao-ching, Chan Yung-jan (3-Tchaj-wan) 6:4, 6:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články