Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Veselý postoupil v Šen-čenu do čtvrtfinále, narazí v něm na Berdycha

Šen-čen/Wu-chan - Ve čtvrtfinále turnaje v čínském Šen-čenu se utkají čeští tenisté Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Nejvýše nasazený Berdych v druhém kole porazil 7:5, 6:3 Austina Krajicka z USA, Veselý zdolal 6:2, 6:3 domácího kvalifikanta Čang Č'-čena, jemuž patří 583. místo v žebříčku. Pro Petru Kvitovou skončila cesta za obhajobou titulu v čínském Wu-chanu v osmifinále. Turnajová trojka podlehla finalistce nedávného US Open Italce Robertě Vinciové 6:7 a 2:6. Svou fedcupovou spoluhráčku může pomstít Karolína Plíšková, jež se po třísetovém vítězství nad Ukrajinkou Elinou Svitolinovou utká ve čtvrtfinále právě s Vinciovou.

Třicetiletý Berdych úspěšným vstupem do turnaje napravil zaváhání z minulého týdne, kdy v Petrohradu hned na úvod nečekaně ztroskotal na Italovi Simone Bollelim.

V zápase sice hned v prvním gamu ztratil podání, ale brejk 128. hráči světa Krajickovi brzy oplatil a v závěrečných dvou gamech šesti vyhranými výměnami v řadě set získal. V druhé sadě vzal Berdych servis soupeři ve čtvrté hře a zápas v horku a vlhku za hodinu a půl dopodával.

Veselý porazil na turnaji druhého čínského hráče za sebou a o osm let staršího Berdycha vyzve poprvé v kariéře. Ve druhém kole je v Šen-čenu také další český daviscupový reprezentant Lukáš Rosol, jenž se utká se Španělem Guillermem Garcíou-Lópezem ve čtvrtek.

Tenisový turnaj mužů v čínském Šen-čenu (tvrdý povrch, dotace 668.945 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo: Veselý (6-ČR) - Čang Č'-čen (Čína) 6:2, 6:3, Berdych (1-ČR) - A. Krajicek (USA) 7:5, 6:3, Bolelli (It.) - Estrella (8-Dom. rep.) 6:0, 4:0 skreč.

Čtyřhra - 1. kolo: Ebden, Veselý (Austr./ČR) - Kubot, Kúreší (2-Pol./Pák.) 6:3, 4:6, 10:8, Kung Mao-Sin, Venus (Čína/N. Zél.) - Mannarino, Rosol (Fr./ČR) 6:1, 6:7 (7:4), 12:10.

Kvitová ve Wu-chanu neobhájí

Kvitová zahájila osmifinále výborně a vedla 4:0. Italka se pak rozehrála, skvěle bránila, málo kazila a vývoj utkání otočila. Čtvrtá hráčka žebříčku Kvitová se snažila hrát trpělivě, přesto během zápasu trvajícího hodinu a půl udělala 39 nevynucených chyb. "Proti Petře je to vždycky těžké. Je to úžasná hráčka, v prvních gamech hrála velmi dobře, ale snažila jsem si to nepřipouštět a soustředit se," řekla Vinciová.

Osmá nasazená Plíšková sehrála se Svitolinovou dvouhodinovou bitvu a stejně jako v předchozím kole s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou na tři sety. Třiadvacetiletá Češka prohrála první sadu hladce 2:6, další dvě však získala shodně 6:4. O dva roky mladší Svitolinovou tak Plíšková, jež bojuje o premiérový postup na Turnaj mistryň, porazila i ve třetím utkání v kariéře. Vinciové se pokusí oplatit debakl z jediného vzájemného střetnutí z Katovic 2013, kde proti zkušenější Italce uhrála jediný game.

Ze hry venku je Barbora Strýcová, která nedotáhla k postupu nadějně rozehraný zápas 3. kola s Coco Vandewegheovou. Američanku v prvním setu přehrála 6:3, další dvě sady ale ztratila 2:6 a 6:7.

Tenisový turnaj žen v čínském Wu-chanu (tvrdý povrch, dotace 2,513.000 dolarů):

Dvouhra - 3. kolo: Muguruzaová (5-Šp.) - Ivanovičová (9-Srb.) 4:6, 6:1, 6:0, V. Williamsová (USA) - Suárezová (7-Šp.) 6:3, 6:4, Karolína Plíšková (8-ČR) - Svitolinová (12-Ukr.) 2:6, 6:4, 6:4, A. K. Schmiedlová (SR) - Mladenovicová (Fr.) 6:4, 6:2, Kontaová (Brit.) - Halepová (1-Rum.) 6:3, 3:6, 7:5, Kerberová (6-Něm.) - Giorgiová (It.) 6:2, 6:4.

Čtyřhra - 2. kolo: Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) - Dellacquaová, Tomljanovičová (Austr./Chorv.) bez boje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články