Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Po roce opět proti sobě. O titul si to rozdají Djokovič a Federer

Londýn – Před rokem se jejich finále změnilo v pětisetové drama se šťastnějším koncem pro Novaka Djokoviče a letošní výkony obou tenistů naznačují, že podobný průběh by mohlo mít i letošní finále Wimbledonu, v němž srbský obhájce titulu znovu vyzve švýcarskou legendu a sedminásobného vítěze turnaje Rogera Federera. Textový on-line přenos sledujte na našem webu od 15:00.

Světová jednička Djokovič může získat třetí wimbledonský vavřín, čímž by vyrovnal svého kouče Borise Beckera, a devátý grandslamový v kariéře. Federer má v Londýně na dosah mezi muži rekordní osmý titul a již osmnáctý grandslamový.

"Novak je nejlepším hráčem několik posledních let a je proti němu extrémně těžké vyhrávat velké turnaje," řekl Federer. "Všichni víme, jak je dobrý," chválil zase Srb švýcarského rivala a pokračoval: "Je nejlepším hráčem vůbec. Není moc věcí, které by nedokázal a tady to miluje, tady hraje svůj nejlepší tenis. To je jeho kurt."

Proti sobě nastoupí už počtyřicáté a vzájemnou bilanci vede Federer 20:19, letos je na tom v poměru 2:1 lépe Djokovič. Na trávě se utkali dvakrát a vždy ve Wimbledonu - v semifinále 2012 uspěl Federer, loni vyhrál finále v pěti setech Djokovič.

"Potřebuju odehrát ještě jeden perfektní zápas a budou to dva nádherné týdny," řekl Federer, kterého vede dvojnásobný vítěz Wimbledonu Stefan Edberg, po svém parádním představení v semifinále proti domácímu Andymu Murraymu.

Federer nastoupí ke svému jubilejnímu desátému finále. Naposledy vyhrál před třemi lety a se sedmi tituly se vyrovnal Američanovi Petu Samprasovi. Nyní ho může předstihnout. "Je jedno, jestli to je první nebo osmý. Wimbledon je Wimbledon, ten se neomrzí a uspět ve finále je vždy úplně speciální záležitost," řekl.

Djokovič se mimo jiné právě díky Federerovi zlepšil a je z něj suverénní jednička. "V zápasech s ním jsem si prošel mnoha emocemi a uvědomil si, co musím udělat, abych se dostal dál a mohl ho porážet a vyhrávat grandslamy," prohlásil Srb.

Novak Djokovič
zdroj: AP autor: Alastair Grant

Ve Wimbledonu je potřeba proti Federerovi přidat ještě něco navíc. Na centrkurtu se rodák z Basileje cítí jako doma. "Vždycky tam ze sebe dostane ještě něco navíc. Když to je potřeba, tak zahraje nejlépe, proto je velkým šampionem," uvedl Djokovič.

V případě vítězství se Federer ve 33 letech a 338 dnech stane nejstarším vítězem turnaje v open éře. Tím je zatím Američan Arthur Ashe, který v roce 1975 zvedl nad hlavu slavný zlatý pohár s ananasem na vrchu v 31 letech a 360 dnech.

Stejně jako ve finále žen získá i vítěz mužské dvouhry 1,88 milionu liber (okolo 72 milionů korun) a poražený 940 tisíc (přes 35 mil. korun). Finále nic nezmění na pořadí v žebříčku ATP: Djokovič bude nadále jedničkou a Federer dvojkou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články