Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Veselý porazil Djera a ovládl prostějovský turnaj

Prostějov - Jiří Veselý ovládl prostějovský turnaj kategorie challenger, po výhře nad Srbem Laslem Djerem 2:0 (6:4, 6:2) obhájil prvenství z loňského roku. Běh utkání držel ve vlastních rukou ani jednou neztratil podání a po zásluze vyhrál.

Jiří Veselý
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Ve dvaadvacetileté historii vyhrál prostějovský challenger z českých tenistů dvakrát také Bohdan Ulihrach, třikrát pak Radek Štěpánek a Jan Hájek, s nímž se po skončení aktivní kariéry pořadatelé před dnešním finále slavnostně rozloučili.

Veselý byl turnajovou dvojkou a splnil roli favorita, cestu k úspěchu však neměl snadnou. Djereho, jemuž patří až 247. místo ve světovém žebříčku, zastihl turnaj na Hané v herní pohodě. Vyřadil nejvýše nasazeného Slováka Martina Kližana, turnajovou šestku a svého krajana Dušana Lajoviče a v semifinále i sedmého nasazeného Brazilce Joaa Souzu. Také ve finále Djere kladl odpor.

Veselému vyšel na rozdíl od jeho předchozích zápasů v Prostějově úvod obou setů. Hned v první hře mu dodal sebevědomí zisk soupeřova podání a soustředěným výkonem nepřipustil zvrat. Také v úvodu druhého setu ztratil Djere za stavu 1:1 servis, Veselý pak těžil z většího důrazu, trpělivostí nutil soupeře k chybám a po 88 minutách hry proměnil první mečbol. 

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý ovládl prostějovský turnaj

Turnaj bude i nadále v kategorii challenger

Turnaj zůstane i v příštích letech v kategorii challenger, pořadatelé nemají zájem o jeho zařazení do seriálu ATP. Antukový turnaj, který se pravidelně hraje na Hané od roku 1994, má dotaci 106 500 eur a s výjimkou desítky nejlepších z žebříčku ATP se ho účastní přední světoví tenisté.

"Nemá význam zbytečně vyhazovat peníze. Udělali jsme si srovnání s nejnižšími turnaji ATP, kam bychom se mohli posunout. Srovnání kvalit vyznívá jednoznačně ve prospěch našeho challengeru," uvedla ředitelka turnaje Petra Černošková. Problémem může být pouze účast českých tenistů v Prostějově. Nejlepší z nich, Tomáš Berdych, kvůli svému postavení ve světové desítce na challengeru hrát nemůže. Kvalitu drží Jiří Veselý, který se potřetí za sebou dostal do finále.

"Je snem každého ředitele turnaje, když domácí hráč hraje o prvenství. Na turnaj kategorie ATP nemáme odpovídající hráče. Pro Pavláska je turnaj této kategorie odpovídající, Štěpánek má už sedmatřicet roků. Zklamal nás svou absencí Rosol, který nedodržel dohodu," dodala Černošková. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články