Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Skvělá jízda Šafářové nekončí. Na French Open si zahraje semifinále

Paříž – Lucie Šafářová vylepšila své maximum na French Open a po výhře nad Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska 7:6 a 6:3 si zahraje semifinále. V něm se utká se Srbkou Anou Ivanovičovou. Mezi nejlepší čtyři se v mužské části pavouka dostal Švýcar Stanislas Wawrinka, jenž porazil svého krajana Rogera Federera ve třech setech 6:4, 6:3 a 7:6.

Slavící Lucie Šafářová
zdroj: ČTK/AP autor: Francois Mori

Osmadvacetiletá Šafářová má díky výhře jistotu, že se poprvé dostane do světové desítky žebříčku WTA. Na grandslamu se mezi nejlepší čtveřici dostala podruhé v kariéře, poprvé to dokázala minulý rok na trávě ve Wimbledonu.

"Jsem nadšená! Nedokážu popsat své pocity. Páni, jsem tady poprvé v semifinále. Je to ohromující!" zářila Šafářová v rozhovoru na dvorci a směrem k zápasu s Ivanovičovou jen dodala: "Bude to napínavé. Jsem připravena."

Den po výhře nad obhájkyní titulu Ruskou Marií Šarapovovou dokázala Šafářová znovu hrát výborně. V delších výměnách od základní čáry na kurtu Suzanne Lenglenové se dobře pohybovala, příliš nekazila a dokázala i zakončit. A to i v silném větru, který hráčkám komplikoval hru. "Takový jsem v Paříži nezažila. Snažila jsem se být soustředěná, jelikož s každým míčem vítr cvičil. Hrála jsem míče co nejdelší, ale nesnažila se trefovovat lajny, protože by to bylo ošemetné," řekla Šafářová.

V první sadě Češka odvracela jen jeden brejkbol, ale ani ona se při podání soupeřky neprosadila, ač měla šest možností na brejk. Čtyři přišly za stavu 4:4, ale set získala až ve zkrácené hře. Před Roland Garros letos Šafářová vyhrála jen šest tie-breaků a 13 prohrála, ale v Paříži už získala pátý v řadě. Proti Muguruzaové v něm vytáhla své nejlepší údery v setu - dvě výměny zakončila bekhendy po lajně a tie-break získala 7:3. "Ten bekhend mi tam musel psát, protože výměny byly těžké," podotkla Šafářová a první více než hodinový vyrovnaný set hodnotila slovy: "To bylo maso."

Ve druhém setu vedla Šafářová po brejku čistou hrou 2:0, ale poté Muguruzaová, loňská přemožitelka Sereny Williamsové v Paříži, začala riskovat a srovnala na 2:2. Další brejkbol na 2:3 Šafářová odvrátila a pak už mířila za postupem. "Ten druhý brejk byl důležitý, pak jsem zahrála dobře," řekla Šafářová. "Ohromně důležité bylo vyhrát game na 5:2. Dokázala udržet nervy," ocenil kouč Češky Rob Steckley.

Je nám líto, video expirovalo.
Šafářová se na French Open probojovala do semifinále

Ve druhé sadě udělala jen šest chyb a zápas uzavřela při prvním mečbolu svým osmadvacátým vítězným úderem v duelu. Zvítězila za hodinu a třiapadesát minut a na turaji dosud neztratila set.

S Ivanovičovou, bývalou světovou jedničkou a vítězkou Roland Garros z před sedmi let, se Šafářová střetla osmkrát a pětkrát vyhrála. V Paříži se utkaly dvakrát - v roce 2008 vyhrála cestou za titulem Ivanovičová, loni uspěla Šafářová. "Je dobré, že jsem ji párkrát porazila a vím, jaký je recept k vítězství. O to se budu snažit, až na kurt nastoupím, a doufám, že mi to pomůže," věří Šafářová.

"Porazila tady Šarapovovou, letos ve finále v Dauhá Azarenkovou a už mnohokrát ukázala, že je skvělou hráčkou," řekla světová sedmička Ivanovičová o Češce. "Musím čekat, že vrátí hodně míčů, a to velmi agresivně. Navíc je levačka," dodala Srbka.

Federer vypadl na Roland Garros ve čtvrtfinále s Wawrinkou

Wawrinka, jenž vloni v Paříži ztroskotal hned v 1. kole, postoupil na Roland Garros do semifinále poprvé v kariéře. Jeho dosavadním maximem byla čtvrtfinálová účast z roku 2013, nyní bude hrát o finále s domácím Jo-Wilfriedem Tsongou, v nímž má vyrovnanou bilanci 3:3. Francouz udolal Keie Nišikoriho z Japonska 6:1, 6:4, 4:6, 3:6 a 6:3.

"Stan hrál výborně. Zkusil jsem, co šlo, a nechtěl jsem Paříž opustit, aniž bych zkusil všechno. Ale Stan vždycky našel odpověď," uznal Federer, jenž s o tři roky mladším krajanem prohrál teprve potřetí v 19. vzájemném zápase. "Udělal jsem tak třicet a něco nevynucených chyb. Stan možná jednu," dodal s nadsázkou majitel 17 grandslamových titulů.

Wawrinka se na kurtu Suzanne Lenglenové lépe vyrovnal s větrem a soupeře předčil v bilanci vítězných míčů 43:28. "Odehrál jsem svůj nejlepší zápas na grandslamovém turnaji a nejlepší na antuce," konstatoval osmý nasazený tenista.

Je nám líto, video expirovalo.
Wawrinka si poradil s Federerem, Tsonga porazil Nišikoriho

Niškori vzdoroval Tsongovi zejména po pádu plechového panelu mezi diváky

Tsongovi zkomplikovala zpočátku hladkou cestu do semifinále pauza, kterou si vynutilo zřícení plechového krycího panelu mezi diváky. Francouz do té doby pátého nasazeného Nišikoriho jasně přehrával a vedl 6:1, 5:2, po čtyřicetiminutovém přerušení ale nedokázal druhý set hned dopodávat a získal ho až 6:4.

Japonec naopak zlepšil hru a dokázal další dvě sady vyhrát, favorit domácích fanoušků ale nakonec po téměř čtyřech hodinách podruhé v kariéře na pařížském turnaji mezi čtyři nejlepší prošel. 

Do semifinále smíšené čtyřhry postoupila Lucie Hradecká, která spolu s Polákem Marcinem Matkowským vyřadila sedmý nasazený pár Timea Babosová, Alexander Peya.

Je nám líto, video expirovalo.
Švýcarský souboj ve čtvrtfinále French Open ovládl Wawrinka

Strýcová potřetí v řadě do grandslamového semifinále nedošla

Strýcová hrála deblové čtvrtfinále v Paříži poprvé, na ostatních grandslamech už mezi nejlepší osmičkou byla. Letos v lednu s Krajicekovou se na Australian Open dostaly až do semifinále, čímž česká hráčka navázala na stejný výsledek z US Open. V New Yorku loni vybojovala svou první účast v grandslamovém semifinále po boku japonské veteránky Kimiko Dateové-Krummové.

V soutěži deblistek na Roland Garros ještě zůstávají vítězky turnaje z roku 2011 Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou a také Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, které letos triumfovaly v Melbourne.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26,928.600 eur):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále: Wawrinka (8-Švýc.) - Federer (2-Švýc.) 6:4, 6:3, 7:6 (7:4), Tsonga (14-Fr.) - Nišikori (5-Jap.) 6:1, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3. 

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále: Šafářová (13-ČR) - Muguruzaová (21-Šp.) 7:6 (7:3), 6:3. 

Čtyřhra - čtvrtfinále: Dellacquaová, Švedovová (12-Austr./Kaz.) - Krajiceková, Strýcová (13-Niz./ČR) 6:3, 7:5.

Juniorky:

Dvouhra - 2. kolo: Kolodziejová (13-ČR) - Podoroskaová (Arg.) 6:2, 6:2.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále: Hradecká, Matkowski (ČR/Pol.) - Babosová, Peya (7-Maď./Rak.) 7:6 (7:4), 3:6, 10:8.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články