Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Berdych i Šafářová jsou v osmifinále, Rosol 3. kolem neprošel

Paříž - Tomáš Berdych postoupil do osmifinále Roland Garros. Nad Francouzem Benoitem Pairem v utkání 3. kola zvítězil 6:1, 6:7, 6:3 a 6:4. Postoupit zvládla i Lucie Šafářová výhrou 2:0 (6:3, 7:6) nad Němkou Sabine Lisickou. V osmifinále se střetne s Marií Šarapovovou, v sobotu je může následovat Petra Kvitová. Na turnaji naopak skončil Lukáš Rosol po prohře 0:3 na sety (4:6, 4:6, 4:6) s Rusem Tejmurazem Gabašvilim.

Tomáš Berdych
zdroj: REUTERS autor: VINCENT KESSLER

Devětadvacetiletý Berdych zvládl jistě první set, ale ve druhém podobně jako o kolo dříve s Radkem Štěpánkem neudržel brejk a o set přišel v tie-breaku. Francouz se po vzoru Štěpánka zprvu snažil hrát hodně kraťasů, v jedné hře jich dal dokonce pět po sobě, ale nehrál je tak šikovně jako český veterán a postupně od nich upustil.

Berdych znovu dominoval svou razancí a bylo jen otázkou času, jak dlouho se na kurtu zdrží. Ve třetím setu český hráč o první brejk přišel, ale druhý si už podržel a sadu doservíroval. Ve třetím vedl rychle 5:2, ale nechal Francouze ještě snížit na 5:4. Paire se snažil vyburcovat publikum k hlučnější podpoře, ale Berdych se nenechal vyvést z rytmu a při prvním mečbolu donutil soupeře k chybě.

"Není důležité, jak utkání probíhalo, ale je důležité ho zvládnout. To se mi povedlo. Od začátku jsem měl zápas pevně v rukou. Byly tam sice výpadky, což musím zlepšit, ale celkově to bylo dobré utkání," prohlásil Berdych.

Osmifinále Roland Garros si Berdych zahraje popáté v kariéře a jeho soupeřem bude další domácí tenista Jo-Wilfried Tsonga, který dnes porazil 7:6, 6:4 a 6:3 Španěla Pabla Andújara. S třicetiletým Francouzem má o pět měsíců mladší Berdych pozitivní zápasovou bilanci 6:2. Před třemi týdny ho v Madridu v prvním vzájemném duelu na antuce zdolal ve dvou setech. "Tady to bude složitější. Bude mít maximum snahy a bude to jiné než s ním hrát kdekoli jinde. Poslední zápas s ním byl z mé strany dobrý a budu se na tom snažit stavět," řekl Berdych.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych i Šafářová postoupili do osmifinále, Rosol vypadl

Turnajová třináctka Šafářová vstoupila do zápasu s Lisickou brejkem podání soupeřky a ukázalo se, že to k zisku prvního setu stačilo. Ve druhém si naopak prohrála první servis a málem o sadu přišla. Dva setboly, první za stavu 3:5 a druhý vítězným forhendem po lajně o game později, odvrátila a zápas ukončila v tie-breaku.

Po proměněném mečbolu zvedla Šafářová obě ruce nad hlavu a radovala se viditelně více než v předchozích kolech. "Vzhledem k naší bilanci jsem utkání brala jako výzvu. A čtvrté kolo na grandslamu je vždycky krásný úspěch," komentovala Šafářová svoji oslavu.

"Hrála jsem trpělivou agresivní hru. Věděla jsem, že ji musím tlačit jako první a zároveň si počkat na nejpříhodnější momenty. Byla jsem v rozhodujících chvílích ta silnější," popsala zápas s Lisickou, kterou zdolala poprvé po předchozích dvou porážkách.

Nyní se Šafářová může těšit na nedělní osmifinále proti obhájkyni titulu Marii Šarapovové z Ruska, která porazila 6:3, 6:4 Australanku Samanthu Stosurovou. Aktuální světovou dvojku Šarapovovou zdolala Šafářová pouze v prvním vzájemném duelu před pěti lety v Madridu, poté jí čtyřikrát podlehla, z toho dvakrát na antuce. "Vedly jsme spolu řadu šíleně dlouhých bitev. Vždycky jsem měla nějaké šance. Chtělo by to prolomit. Budu se snažit vyhrát," řekla Šafářová.

Rosol nevyužil šance

Rosol hrál potřetí v kariéře na grandslamu třetí kolo a ani tentokrát se dál nedostal. Proti Gabašvilimu se mu nedařilo proměňovat brejkboly, využil jen jeden ze sedmi a sám si prohrál podání celkem čtyřikrát. Gabašvili, svěřenec bývalého argentinského hráče Guillerma Caňase, byl i razantnější ve výměnách.

"Šance jsem měl, ale nemyslím si, že to byl hlavní rozdíl," řekl Rosol o nevyužitých brejkbolech. "On hrál pod rizikem a padalo mu to. Zvolil dobrou taktiku a neměl jsem odpověď. Možná jsem mohl uhrát nějaký set, ale musím uznat, že hrál lépe," řekl Rosol po utkání dlouhém hodinu a 40 minut.

Hladce zatím prochází turnajem jeden z favoritů Roger Federer, jenž si zahraje osmifinále Roland Garros jedenáctý rok po sobě. Druhý nasazený Švýcar ve třetím kole porazil bez problémů 6:4, 6:3, 6:2 Bosňana Damira Džumhura.

Výsledky French Open:

Muži:

Dvouhra - 3. kolo: Gabašvili (Rus.) - Rosol (ČR) 6:4, 6:4, 6:4, Gasquet (20-Fr.) - Berlocq (Arg.) 3:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:1, Berdych (4-ČR)- Paire (Fr.) 6:1, 6:7 (5:7), 6:3, 6:4, Tsonga (14-Fr.) - Andújar (Šp.) 7:6 (7:3), 6:4, 6:3.

Čtyřhra - 2. kolo: Bolelli, Fognini (6-It.) - Čermák, Veselý (ČR) 5:1 skreč.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo: Ivanovičová (7-Srb.) - Vekičová (Chorv.) 6:0, 6:3, Šafářová (13-ČR) - Lisická (20-Něm.) 6:3, 7:6 (7:2), Makarovová (9-Rus.) - Vesninová (Rus.) 6:2, 6:4, Svitolinová (19-Ukr.) - Becková (Něm.) 6:3, 2:6, 6:4, Cornetová (29-Fr.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 4:6, 6:3, 7:5, Šarapovová (2-Rus.) - Stosurová (26-Austr.) 6:3, 6:4, Muguruzaová (21-Šp.) - Kerberová (11-Něm.) 4:6, 6:2, 6:2, Pennettaová (28-It.) - Suárezová (8-Šp.) 6:3, 6:4, Monfils (13-Fr.) - Cuevas (21-Urug.) 4:6, 7:6 (7:1), 3:6, 6:4, 6:3.

Čtyřhra - 2. kolo: Husárová, Kaniaová (SR/Pol.) - Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (ČR) 6:2, 6:1, Bencicová, Siniaková (Švýc./ČR) - Kudrjavcevová, Pavljučenkovová (10-Rus.) 6:4, 7:5, Hlaváčková, Hradecká (9-ČR) - Bacsinszká, Chuang Chia-Jung (Švýc./Tchaj-wan) 4:6, 7:5, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články