Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

French Open: Nadal už není jasný favorit a Djokovič i ostatní to vědí

Paříž - Titul z Roland Garros srbské tenisové jedničce Novaku Djokovičovi ještě chybí. Letos je jasným favoritem číslo 1. Grandslamový turnaj French Open tak má před nadcházejícím ročníkem jasné téma: Dokáže španělský tenista Rafael Nadal udržet svoji antukovou nadvládu a získat v Paříži desátý titul? Odpověď přijde v příštích patnácti dnech. České naděje se opět upírají k osvědčené dvojici Petra Kvitová a Tomáš Berdych. French Open bude vysílat program ČT sport a náš web, první přímý přenos vysíláme v neděli od 17:05.

Rafael Nadal
zdroj: ČTK/AP autor: Francois Mori

Nadal je po loňském zranění až sedmým hráčem světa a na antukových turnajích před Roland Garros nepůsobil přesvědčivým dojmem. V Paříži však zatím prohrál jen jednou v životě ze 67 zápasů a stále patří mezi favority.

"Pokud může někdo porazit Nadala na antuce v utkání na tři vítězné sety, je to pouze Novak Djokovič," myslí si bývalý první hráč světa John McEnroe.

"Letos bych vsadil na Djoka, ale kurt na Roland Garros je stavěný na Rafu (Nadala) jako žádný jiný na světě, takže bude zajímavé sledovat, jak to nakonec dopadne," uvedl český tenista Radek Štěpánek.

Nadala na French Open porazil jen Švéd Robin Söderling v osmifinále v roce 2009. "Letos je to poprvé po letech, kdy Rafa není favorit," řekl třicetiletý Söderling, jenž se od roku 2011 léčí z následků mononukleózy.

Počítat se musí také se Švýcarem Rogerem Federerem. Nebezpečný bude i Brit Andy Murray, který letos získal první dva tituly v kariéře na antuce. Dobře hraje Japonec Kei Nišikori a na antuce umí také Španěl David Ferrer.

Devětadvacetiletý Berdych hraje letos vyrovnaně. Ani jednou neprohrál s tenistou mimo elitní desítku, vždy postoupil alespoň do čtvrtfinále. V tom skončil loni na Roland Garros a jeho maximem na antukovém grandslamu je semifinále z roku 2010.

Kvitová se favoritkou necítí

Mezi favoritky v soutěži žen se řadí Kvitová. Po nezvyklé pauze během sezony, kterou si vzala kvůli únavě v březnu, vyhrála antukový turnaj v Madridu. "Paříž má výborné kurty a dobré míče, které letí, což je podobné jako v Madridu. Podmínky v Paříži mi vyhovují a pokusím se odvést co nejlepší práci," řekla světová čtyřka.

Sama sebe za největší adeptku na titul z Roland Garros nepovažuje. "To ne, jako favoritka se příliš necítím," řekla semifinalistka French Open 2012. "V Madridu jsem hrála skvěle, ale French Open je jiné. Ještě si potřebuju víc věřit."

Kvitová dokázala v sezoně jako jediná zdolat Serenu Williamsovou, která v případě triumfu získá již dvacátý grandslamový titul. "Samozřejmě chci vyhrát," řekla Američanka. Za své soupeřky nepovažuje pouze Kvitovou či Rusku Marii Šarapovovou. "Musím se soustředit na každou hráčku, každá je nebezpečná," řekla Williamsová, která v Paříži několikrát vypadla v úvodu turnaje.

V neděli nastoupí tři Češi

Jako první z nich se na řadu dostane Lukáš Rosol, kterého od 11:00 čeká zápas s devatenáctiletým švédským kvalifikantem Eliasem Ymerem. Petra Cetkovská nastoupí stejně jako Rosol na dvorci číslo 3, její soupeřkou v úvodním kole bude Japonka Misaki Doiová. Třináctá nasazená Lucie Šafářová pak uzavře zápasem proti Anastasii Pavljučenkovové z Ruska program dne na kurtu číslo 2.

Kurt Philippa Chatriera: Rodinová (Rus.) - Halepová (3-Rum.), Falla (Kol.) - Federer (2-Švýc.), Vekičová (Chorv.) - Garciaová (31-Fr.), Tsonga (14-Fr.) - Lindell (Švéd.). Kurt Suzanne Lenglenové: Chiricová (USA) - Makarovová (9-Rus.), Wawrinka (8-Švýc.) - Ilhan (Tur.), Nišikori (5-Jap.) - Mathieu (Fr.), Ivanovičová (7-Srb.) - Švedovová (Kaz.). Kurt č. 1: Bautista (19-Šp.) - Mayer (Něm.), Muguruzaová (21-Šp.) - Martičová (Chorv.), Gulbis (24-Lot.) - Sijsling (Niz.), Dodinová (Fr.) - Naraová (Jap.). Kurt č. 2, čtvrtý zápas: Šafářová (13-ČR) - Pavljučenkovová (Rus.). Kurt č. 3, první zápas: Rosol (ČR) - Ymer (Švéd.), třetí zápas: Cetkovská (ČR)Doiová (Jap.).

V dobré formě hrála před turnajem Rumunka Simona Halepová. Nejlepší rok v kariéře prožívá Španělka Carla Suárezová a dobře hraje i Dánka Caroline Wozniacká.

Kvitová není jedinou českou tenistkou, která se může prosadit. Mezi nasazenými jsou rovněž Karolína Plíšková, Lucie Šafářová a Barbora Strýcová.

Dotace turnaje vzrostla na 28 milionů eur (asi 764 milionů korun). Šampioni dvouher druhého grandslamu sezony obdrží prémii 1,8 milionu eur (asi 49 milionů korun), což je ve srovnání s minulým ročníkem nárůst o 150 tisíc eur.

Los tenisového turnaje French Open - dvouhra mužů:

Djokovič (1-Srb.) - Nieminen (Fin.), Müller (Luc.) - Lorenzi (It.). Basilašvili (Gruz.) - Kokkinakis (Austr.), Vanni (It.) - Tomic (27-Austr.), Gasquet (20-Fr.) - Gigounon (Belg.), Marčenko (Ukr.) - Berlocq (Arg.), Kavčič (Slovin.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan), Smyczek (USA) - Anderson (15-JAR), Dimitrov (10-Bulh.) - Sock (USA), Carreňo (Šp.) - Estrella (Dom. rep.), Čorič (Chorv.) - Querrey (USA), Golubjov (Kaz.) - Robredo (18-Šp.), Mannarino (30-Fr.) - J. Melzer (Rak.), Kuzněcov (Rus.) - Džazírí (Tun.), Almagro (Šp.) - Dolgopolov (Ukr.), Halys (Fr.) - Nadal (6-Šp.), Murray (3-Brit.) - Argüello (Arg.), Pospisil (Kan.) - Sousa (Portug.), Edmund (Brit.) - Robert (Fr.), Istomin (Uzb.) - Kyrgios (29-Austr.), Goffin (17-Belg.) - Krajinovič (Srb.), Giraldo (Kol.) - Young (USA), Chardy (Fr.) - Berrer (Něm.), Seppi (It.) - Isner (16-USA), Čilič (9-Chorv.) - Haase (Niz.), Duckworth (Austr.) - Arnaboldi (It.), Janowicz (Pol.) - Hamou (Fr.), VESELÝ (ČR) - Mayer (23-Arg.), Troicki (31-Srb.) - Struff (Něm.), Bolelli (It.) - Darcis (Belg.), Gimeno-Traver (Šp.) - Souza (Braz.), Lacko (SR) - Ferrer (7-Šp.), Nišikori (5-Jap.) - Mathieu (Fr.), Matosevic (Austr.) - Bellucci (Braz.), Bemelmans (Belg.) - Becker (Něm.), Daniel (Jap.) - Verdasco (32-Šp.), Bautista (19-Šp.) - Mayer (Něm.), Ymer (Švéd.) - ROSOL (ČR), Mónaco - Delbonis (oůArg.), Gabašvili (Rus.) - F. López (11-Šp.), Tsonga (14-Fr.) - Lindell (Švéd.), Kukuškin (Kaz.) - Sela (Izr.), Rámos (Šp.) - Andújar (Šp.), Soeda (Jap.) - Kohlschreiber (22-Něm.), Fognini (28-It.) - Ito (Jap.), Elias (Portug.) - Paire (Fr.), Dodig (Chorv.) - ŠTĚPÁNEK (ČR), Nišioka (Jap.) - BERDYCH (4-ČR), Wawrinka (8-Švýc.) - Ilhan (Tur.), Lajovič (Srb.) - González (Arg.), Berankis (Lit.) - Stachovskij (Ukr.), Johnson (USA) - García-López (26-Šp.), Gulbis (24-Lot.) - Sijsling (Niz.), Mahut (Fr.) - Coppejans (Belg.), Tiafoe (USA) - Kližan (SR), Pouille (Fr.) - Simon (12-Fr.), Monfils (13-Fr.) - Roger-Vasselin (Fr.), Schwartzman (Arg.) - Haider-Maurer (Rak.), Thiem (Rak.) - Bedene (Brit.), Groth (Austr.) - Cuevas (21-Urug.), Karlovič (25-Chorv.) - Baghdatis (Kypr), Džumhur (Bosna) - Južnyj (Rus.), Granollers (Šp.) - Bachinger (Něm.), Falla (Kol.) - Federer (2-Švýc.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy