Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Kvitová si v Madridu zahraje o titul, Berdych je v semifinále

Madrid – Nejlepším českým tenistům se zatím na turnaji v Madridu daří na výbornou. Petra Kvitová poprvé v kariéře porazila světovou jedničku Serenu Williamsovou a čeká ji boj titul. Semifinálovému zápasu na španělské antuce kralovala a nad Američankou zvítězila 6:2 a 6:3. O finále bude bojovat také Tomáš Berdych, jenž porazil Američana Johna Isnera 3:6, 7:6, 7:6 a v semifinále ho čeká domácí Rafael Nadal.

Petra Kvitová
zdroj: AFP autor: Roslan Rahman

Kvitová připravila Williamsové první porážku v sezoně. O druhý letošní titul po triumfu v Sydney si nejlepší česká tenistka zahraje v sobotu proti Rusce Světlaně Kuzněcovové.

Kvitová byla jasně lepší hráčkou madridského semifinále. Williamsová, byť má na kontě 19 titulů z grandslamů ve dvouhře a celkem vyhrála už 66 turnajů, mnohokrát jen zoufale mávala rukama nebo kroutila hlavou, když pod tlakem chybovala.

"Takhle jednoznačně na skóre jsem to nečekala. Ale věděla jsem, co musím hrát, že do toho musím chodit agresivně, aktivně. A začít s tím dřív než ona, což se povedlo," řekla Kvitová. "Radost, že jsem ji porazila, samozřejmě mám, ale hlavně mě těší, že jsem ve finále," uvedla pětadvacetiletá česká hráčka.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka Kvitová do turnaje v Madridu hrála proti Williamsové pětkrát a dohromady získala jediný set. Dnes šla od začátku cílevědomě pro body. Na chvíli zaváhala jen ve čtvrtém gamu a v koncovce druhé sady. Po 73 minutách si však šanci na životní úspěch nenechala vzít, zápas zakončila Williamsová úderem do sítě.

Kvitová se na chvíli přibrzdila sama po brejku na 2:1, protože dala tři dvojchyby a Američance darovala vyrovnání. Pak ale vyhrála šest gamů v řadě a nadále měla navrch. Po druhém brejku ve druhém setu vedla světová čtyřka už 5:1, ale byť závěr trochu zdramatizovala, má šanci vyhrát turnaj v Madridu podruhé. Tamní trofej má už z roku 2011.

"Dobře jsem returnovala její druhý servis, do kterého jsem šla. Pomohlo mi, že jsem ji brejkla hned na začátku, což mě nahodilo, že to je možné. Ona se pak snažila hrát agresivněji a chybovala. Do toho jsem dobře servírovala," řekla Kvitová.

Williamsová vyzdvihla výkon a aktivní hru své přemožitelky. "Hrála dobře. Při každém mém podání se snažila o brejk, returnovala mi vítězné údery," řekla třiatřicetiletá Američanka. "Po servisu jsem se nepohybovala tak, jak bych měla. Nedostala jsem se do toho. Nehrála jsem dneska jako Serena, to bylo to hlavní," dodala.

Vrátí Kvitová porážku z Paříže?

Formu dva týdny před Roland Garros bude chtít prodat i ve finále proti Kuzněcovové. Kvitová má s ní úspěšnou bilanci 3:1, ale právě na antuce loni na French Open Rusce podlehla po obrovské bitvě. Může jí tedy prohru z Paříže vrátit a zároveň pomstít Lucii Šafářovou, která ve čtvrtek proti Kuzněcovové neproměnila dva mečboly.

"Kuzněcovová hraje na antuce lépe než kde jinde. Je to výborná hráčka a ne náhodou vyhrála French Open," řekla Kvitová. Proto očekává těžký zápas. "I když už tady má za sebou náročné duely, tak to bude brousit do posledního míče a bude to velký boj. Já chci hrát, co je mi vlastní. Budu do toho chodit, aby neměla čas a nehrály se dlouhé výměny. Pokud se to stane, bude šance minimální," řekla.

Berdych přestál 29 es a čeká ho Nadal

Šestý nasazený Berdych v utkání s Isnerem čelil podle očekávání záplavě es, jichž vysoký Američan vyslal celkem 29. Ve výměnách byl však český tenista od druhého setu lepší a poté, co i jemu začal fungovat první servis, se rozhodovalo ve dvou tie-breacích.

První zkrácená hra nabídla vyrovnaný souboj, v němž dokonce Berdych čelil mečbolu, ale při vlastním podání ho tvrdým servisem odvrátil a následně vyhrál 9:7. Druhý tie-break už byl jasnou záležitostí devětadvacetiletého českého tenisty, jenž po vítězství 7:1 postoupil na svém osmém letošním turnaji do sedmého semifinále.

V boji o finále Berdycha čeká souboj s třetím nasazeným Nadalem, kterého po sedmnácti prohrách v řadě porazil letos na Australian Open. Na antuce však s devítinásobným vítězem Roland Garros prohrál všech šest vzájemných duelů. V roce 2006 Berdych nad slavným Španělem zvítězil v Madridu, tehdy se však hrálo v hale na tvrdém povrchu.

Tenisový turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):

Ženy

Dvouhra - semifinále:

Kuzněcovová (Rus.) - Šarapovová (3-Rus.) 6:2, 6:4.

Kvitová (4-ČR) - S. Williamsová (1-USA) 6:2, 6:3.

Čtyřhra - semifinále:

Muguruzaová, Suárezová (3-Šp.) - Mladenovicová, Karolína Plíšková (FR./ČR) 6:1, 3:6, 10:6.

Dellacquaová, Švedovová (Austr./Kaz.) - Matteková-Sandsová, Šafářová (7-USA/ČR) 7:5, 3:6, 10:7.

Muži

Dvouhra - čtvrtfinále:

Berdych (6-ČR) - Isner (16-USA) 3:6, 7:6 (9:7), 7:6 (7:1).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články