Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Veselý titul v Bukurešti nezískal, ve finále podlehl Garcíovi

Bukurešť - Český tenista Jiří Veselý turnajový titul na antuce v Bukurešti nezískal. Ve finále měl proti Španělovi Guillermu Garcíovi v obou setech dva setboly, ale podlehl dvakrát 6:7. V tie-breaku druhého setu odvrátil jednadvacetiletý daviscupový reprezentant pět mečbolů a prohrál ho 11:13.

Jiří Veselý
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Sedmý nasazený Veselý hrál v rumunské metropoli své druhé finále v kariéře a první na antuce. Na druhý titul po lednovém triumfu v Aucklandu ve vyrovnané bitvě nedosáhl. "Dostat se do finále je vždy výjimečné a mimořádné. Snažil jsem se udělat maximum. abych vyhrál a získal druhý titul, ale asi ještě nenastal pravý čas," řekl Veselý.

García získal pátý titul a první v Bukurešti poté, co před dvěma lety podlehl ve finále Lukáši Rosolovi. Toho letos vyřadil ve čtvrtfinále a Rosol kvůli tomu přijde o pozici žebříčkové české dvojky. Vystřídá ho Veselý, jenž si finálovou účastí vylepší osobní maximum zhruba na 35. místo, zatímco Rosol se propadne na začátek páté desítky.

Vstup do prvního vzájemného duelu na ATP Tour proti Garcíovi Veselému nevyšel. Brzy prohrával 0:3, nicméně pak setřásl nervozitu a srovnal na 4:4. Za stavu 6:5 poté dokonce podával na zisk sady a vypracoval si dva setboly. "Spadl mu tam prazvláštní míč těsně za síť, já jsem zahrál špatně a on toho pak využil," řekl Veselý. Jednatřicetiletý Španěl oba odvrátil a vynutil si tie-break.

Ve zkrácené hře byl Veselý dva míče od zisku setu, od stavu 5:3 však neuhrál ani jeden fiftýn a García zvítězil 7:5. "Ve zkrácené hře měl převahu," řekl Veselý. Druhý set po výměně brejků v třetím a čtvrtém gamu jednoznačně směřoval do dalšího tie-breaku. V pěti gamech od stavu 4:3 se pouze Veselému podařilo uhrát jeden míček při soupeřově podání, zbytek byly čisté hry.

Zato zkrácená hra přinesla drama. García vedl 6:4 a měl první dva mečboly, Veselý je však stejně jako postupně další tři aktivní hrou s přechody k síti odvrátil. Sám měl dvě šance na zisk sady, ale setboly neproměnil. Zápas při šestém Španělově mečbolu ukončil bekhendem do autu. "Druhý set byl vyrovnaný. V tie-breaku jsem odvrátil pět mečbolů a sám nevyužil dva setboly. Nedokázal jsem při nich zahrát nic mimořádného. Rozhodlo, že on v koncovkách zahrál líp než já," konstatoval Veselý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články