Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Češky jsou znovu ve finále Fed Cupu. Na domácí půdě se postaví Rusku

Ostrava - České tenistky slaví svůj čtvrtý postup do finále Fed Cupu během posledních pěti let, když porazily Francii 3:1. Rozhodující třetí bod přidala Petra Kvitová v utkání s Caroline Garciaovou, kterou porazila 6:4 a 6:4. V závěrečné čtyřhře Barbora Strýcová s Šafářovou podlehly Mladenovicové a Parmentierové 6:0, 3:6, 8:10. Ve finále bude na domácí půdě soupeřem českého týmu Rusko, které porazilo Německo.

Pod vedením kapitána Petra Pály vyhrály tenistky Fed Cup v letech 2011, 2012 a 2014. "Největší gratulace patří holkám, kdyby nebyly tak dobré hráčky, tak se tam těžko dostaneme a uspějeme," řekl Pála. K utkání s Francií dodal: "Vypadá to, že to bylo snadné, když to je tři nula, ale bylo to těsné."

Hlavní strůjkyní českých úspěchů je současná světová čtyřka Kvitová, která se na kurty vrátila po téměř dvou měsících. V sobotu Kvitová zdolala Kristinu Mladenovicovou 6:3, 6:4 a v dnešním souboji s Garciaovou hrála ještě o něco lépe. V obou setech šla jako první do brejku shodně ve třetí hře. V úvodní sadě sice přišla o podání v šestém gamu, ale vzápětí znovu prolomila Francouzce servis a náskok už udržela. "Je to souboj, kdo dřív zatlačí, a zatím se to Petře daří líp. Zatím dobře servíruje," řekl kouč Kvitové David Kotyza.

Ve druhém setu Garciaová vyhrála čistou hrou první game, ale pak k radosti zaplněného hlediště vládla levačka domácí hvězdy. Kvitová získala pět her v řadě a mířila za výhrou. Tu ještě soupeřka o něco oddálila, když začala maximálně riskovat a snížila na 5:4. Kvitová pak ale při svém podání zápas razantně ukončila a připsala si jubilejní pětadvacátou fedcupovou výhru ve dvouhře.

Petra Kvitová: "Není to úplně špatný výsledek, hodně týmů o to bojuje. Doufám, že budeme hrát doma a zase se ukážeme českým divákům a dopadne to podobně jako loni."

"Bylo to těžké. Hrála výborně, ale jsem ráda, že jsem to zvládla rychleji, a ne s takovými nervy," hodnotila Kvitová zápas s 29. hráčkou světa. "Máme stejně založenou hru na rychlých míčích. Soustředila jsem se na servis, hned po něm se snažila do toho chodit, hrát rychle a diktovala jsem tempo hry," řekla.

České tenistky protáhly vítěznou sérii v domácím prostředí už na sedm zápasů. Ve finále mohou přidat celkově devátý titul. Před třemi triumfy ze současnosti získal bývalý československý tým vítězství v letech 1975, 1983, 1984, 1985 a 1988.

ČR - Francie 3:1

Kvitová - Garciaová 6:4, 6:4, Strýcová, Šafářová - Mladenovicová, Parmentierová 6:0, 3:6, 8:10.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články