Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Elitní desítka? Ono to nějak dopadne, říká flegmaticky Plíšková

Praha - Jedna výhra dělila minulý týden tenistku Karolínu Plíškovou od elitní světové desítky. I tak je nejvýše v kariéře na dvanáctém místě žebříčku dvouhry WTA, a to díky vydařeným úvodním třem měsícům v roce, během kterých hrála dvě finále.

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK/AP

"Musím říci, že to byly měsíce dost náročné, ale stěžovat si nebudu. Bodů jsem udělala docela dost a výsledky byly celkem dobrý," pochvalovala si třiadvacetiletá hráčka před tréninkem na pražské Spartě.

Díky 1650 bodům se řadí na páté místo této sezony a má naději se poprvé kvalifikovat na Turnaj mistryň. Letos si Plíšková mimo jiné zahrála finále v Sydney a v Dubaji a celkově má bilanci 23 výher a osm porážek. "Z tenisové stránky to bylo dobrý a ráda bych v tom takhle pokračovala. Ne vždy to půjde takhle, ale aspoň se o to budu snažit," řekla.

Svěřenkyně kouče Jiřího Vaňka zvládla i náročné přesuny. Leden strávila v Austrálii, odkud přeletěla do mrazivé Kanady na Fed Cup. Pak zamířila na turnaj do Evropy, hrála v Dubaji a Dauhá a v minulých týdnech byla v Severní Americe. "Tolik jsem toho za tak krátkou dobu asi nikdy nenalítala. Udělala jsem si rekord," usmála se Plíšková. Přelety a výrazné změny počasí zvládla bez zdravotních komplikací. "Nějak to se mnou nic neudělalo. Taky jsem čekala, že to bude mít nějaké následky. Už jsem byla unavená, ale cítila jsem se pořád v pohodě," řekla.

Nejhorší zápas v sezoně

Minulý týden postoupila v Miami do čtvrtfinále, kde prohrála s Němkou Andreou Petkovicovou. Pokud by zvítězila, teoreticky se jako sedmá česká rodačka mohla dostat do světové desítky. "Ten zápas byl jeden z nejhorších, co jsem letos odehrála. Už jsem neměla moc šťávy, psychicky i fyzicky toho bylo moc," řekla a dodala: "Ale nechci to brát jako neúspěch, ne každý den to jde."

Možnost proniknout mezi prvních deset tenistek světa Plíšková vnímá. "Ale je mi to celkem jedno," rozesmála se nejdříve. Vzápětí svoji odpověď upravila. "Ne, jedno mi to není, ale že bych na žebříček koukala, tak to ne. Jde to teď už pomalu a na desítku mi chybí dost bodů, takže to nechám být a ono to nějak dopadne," řekla.

Klíč k úspěchu v grandslamech

Odrazovým můstkem mezi elitu jsou úspěchy na grandslamových turnajích. Na těch se Plíšková nejdále dostala do 3. kola letos v Melbourne a loni na US Open. "Doufám, že v Paříži a Wimbledonu se dokážu dostat dál, bez toho to v žebříčku nejde. Navíc budu nasazená, vyhnu se na začátku top hráčkám, což je pomoc," řekla.

Hráčka s největším počtem es v této sezoně už ze sebe setřásla i únavu z předešlých náročných týdnů. V pátek se vrátila z Kalifornie a pět dnů si dala od tenisu volno. "Odpočinula jsem si dost, už je to dobré. Teď už začínám s tréninkem, mám týden a půl na trénink. Už se cítím zase trošku nabitá," ujistila Plíšková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články