Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Djokovič je v semifinále, Berdycha smetl dvakrát 6:2

Londýn - Tomáš Berdych prohrál na Turnaji mistrů se Srbem Novakem Djokovičem dvakrát 2:6 a do semifinále opět nepostoupil. Djokovič díky výhře potřetí v kariéře ukončí rok jako světová jednička. Posledním semifinalistou se stal Švýcar Stan Wawrinka, kterému k postupu ze skupiny A stačilo získat tři hry v utkání s Chorvatem Marinem Čiličem.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP

Vítěz uplynulých dvou ročníků Djokovič vyhrál třicátý zápas v hale po sobě a v sobotním semifinále se střetne s Japoncem Keiem Nišikorim. Wawrinku čeká souboj s krajanem a šestinásobným šampionem Turnaje mistrů Rogerem Federerem.

Berdych mohl mít při prohře 0:2 s Djokovičem ještě teoreticky šanci postoupit, pokud by Čilič porazil Wawrinku rovněž 2:0 na sety. V tom případě by rozhodla procentuální úspěšnost získaných gamů, ale už po odpoledním zápasu bylo jasné, že Berdych na tom bude určitě hůř než Čilič nebo Wawrinka. Jistým vítězem skupiny se bez porážky stal Djokovič.

Před zápasem Berdych vzhledem ke své formě a kvalitě Djokovičovy hry říkal, že v tenise se zázraky nedějí. A od první výměny byl rozdíl patrný. Český hráč působil těžce, chyboval, zatímco Srb bez problémů kontroloval výměny. Djokovič se dokonce nezvykle často tlačil k síti a snažil se zakončovat voleji.

Novak Djokovič: "Hraju tady skvělý tenis a doufal jsem, že to dokážu i proti Tomášovi. A je neskutečné, že jsem na konci roku jedničkou. Být jedničkou na konci roku je možná nejtěžší tenisovou výzvou."

Tomáš Berdych: "Nebylo to o tom, že by mě nenechal nadechnout. Spíš to bylo o tom, že jsem nepřišel s hrou, s kterou bych mu mohl činit problémy nebo škody. On nemusel ani moc předvést to nejlepší, co umí. Určitě si zasloužil vyhrát, o tom nebylo pochyb. Nebylo moc pochyb, že ten zápas půjde jinou cestou."

Z hlediště se ozývaly české pokřiky "Bojuj!", "Pojď" a za stavu 0:4 dokonce "Budíček!" Berdych se párkrát lehce poklepal po hrudi a poprvé udržel servis, což zaplněné hlediště, toužící po vyrovnanějším duelu, ocenilo potleskem. Podání si v prvním setu udržel ještě jednou, ale o sadu přišel za 31 minut.

V první hře druhé sady vedl Berdych 40:0, přesto o servis přišel. Sedmý hráč světa Berdych i ve druhé sadě získal hru až za hrozivého stavu 0:4. Pak přidal ještě druhou, ale sedmnáctou prohru v kariéře s Djokovičem odvrátit nedokázal.

Tomáš Berdych po utkání s Novakem Djokovičem
zdroj: ČTK/AP

Berdych hrál na Turnaji mistrů popáté za sebou a počtvrté skončil s bilancí jedné výhry a dvou porážek ve skupině. Jen v roce 2011 se probojoval do semifinále. Obhájce titulu Djokovič vyhrál třicátý zápas v hale po sobě a v semifinále se střetne s Japoncem Keiem Nišikorim. Druhým postupujícím ze skupiny B je šestinásobný šampion Švýcar Roger Federer, který bude hrát s Wawrinkou nebo s Čiličem.

Výsledky:

Dvouhra:

Skupina A: Djokovič (1-Srb.) - Berdych (6-ČR) 6:2, 6:2


Čtyřhra:

Skupina A: B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Peya, Soares (3-Rak./Braz.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:2)

Kubot, Lindstedt (8-Pol./Švéd.) - Rojer, Tecau (5-Niz./Rum.) 6:4, 7:6 (7:4).

Semifinálové dvojice:

Kubot, Lindstedt - Dodig, Melo (7-Chorv./Braz.), Benneteau, Roger-Vasselin (4-Fr.) - B. Bryan, M. Bryan.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy