Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdych po výhře drží naděje na postup, Djokovič zdolal Wawrinku

Londýn – Tomáš Berdych porazil na Turnaji mistrů Chorvata Marin Čiliče ve dvou setech 6:3 a 6:1 a udržel si naději na postup do semifinále. Český tenista si tak spravil chuť po pondělním nevydařeném vstupu a drtivé prohře od Švýcara Stana Wawrinky. Druhý zápas na Turnaji mistrů zvládl Berdych popáté v řadě. V pátek bude hrát se světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem, který zdolal Švýcara Stana Wawrinku 6:3, 6:0 a má na kontě druhou výhru.  Náš web sledoval utkání v textovém on-line přenosu.

Tomáš Berdych
zdroj: AP autor: Alastair Grant

Devětadvacetiletý Berdych hraje Turnaj mistrů popáté a i letos se opakuje scénář z předchozích let. Po prvním prohraném duelu druhý ovládl. Zvítězit i ve třetím utkání ve skupině a postoupit do semifinále dokázal Berdych jen v roce 2011. "Minulý zápas jsem nehrál nejlépe a dnes jsem se snažil dostat zpět do hry. Byl to víc boj než hladká výhra, ale počítá se," řekl Berdych na kurtu. "Byl jsem tady ve stejné situaci poněkolikáté a mám zkušenosti, které mi pomohly," mínil.

Po pondělním špatném výkonu proti Wawrinkovi a prohře dvakrát 1:6 musel Berdych proti Čiličovi uspět. Jeho hra byla lepší, trpělivější, hrál s větším nábojem i energií a na kurtu to bylo znát. Dal pět es a šestnáct vítězných míčů.

Pomohl mu však i soupeřův nevýrazný výkon. Čilič hned v prvním gamu po chybách nabídl Berdychovi sérii brejkbolů a ten čtvrtý český hráč využil. Své podání si Berdych naopak převážně jistě držel a odvrátil všech šest brejkbolů, kterým čelil.

Vyšší sebevědomí ukázal v posledním gamu. Nejdříve odvrátil další dva brejkboly, jeden esem, a pak zápas po hodině a čtrnácti minutách ukončil. "Cítil jsem se na kurtu mnohem lépe, ale přesto to nebyl jeden z mých nejlepších zápasů. V tom je kouzlo tohoto turnaje. Jeden den vás mohou smést z kurtu, jako mě, a o dva dny později můžete přijít a zahrát jiný tenis," řekl Berdych.

Jistotu nedá Berdychovi výhra, může ale stačit i prohra

Díky výhře nad Čiličem je Berdych nadále ve hře o postup. Jistotu postupu mu ale nedá ani páteční výhra nad Djokovičem. Na druhou stranu může teoreticky projít dál v případě, že prohraje 0:2 a Čilič porazí Wawrinku výrazně 2:0 na sety.

"Máte nějaké tipy, jak na to? Nějaké budu potřebovat," řekl Berdych směrem k utkání s Djokovičem, se kterým má bilanci 2:16 a naposledy s ním prohrál ve finále v Pekingu 0:6, 2:6. "V tenisu se nedějí zázraky, musím hrát co nejlépe," dodal.

Wawrinka sice začal proti Djokovičovi skvěle, vzal mu servis a vedl 2:0, ale pak už dominoval Srb. Získal dalších 12 her ze 13. "První dva tři gamy byly vyrovnané, ale on pak chyboval. Já dobře trefoval míč a hrál jsem skvěle," řekl Djokovič. Nyní ho tak dělí jedna výhra od toho, aby ukončil potřetí v kariéře sezonu jako světová jednička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články