Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kdo sesadí Djokoviče? Berdych jde do pátého Turnaje mistrů

Londýn – První hráč světového žebříčku Novak Djokovič ze Srbska je největším favoritem tenisového Turnaje mistrů. Výhrou v Londýně by zkompletoval hattrick, což by dokázal jako teprve třetí hráč v historii. Popáté za sebou je mezi elitní osmičkou sezony i český tenista Tomáš Berdych. Ten do turnaje zasáhne zítra od 15:00 v duelu se Stanem Wawrinkou. Náš web nabídne textovou on-line reportáž.

Slavící Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP autor: Wilfredo Lee

Djokovič ovládl Turnaj mistrů poprvé v Šanghaji 2008 a v Londýně nenašel přemožitele loni a předloni. Pokud by závěrečný turnaj sezony vyhrál potřetí za sebou, navázal by na Ivana Lendla (1985-87) a Rumuna Ilieho Nastaseho (1971-73). "Dvě předešlé výhry v Londýně mi dodávají sebevědomí, že tady jsem schopen zahrát dobře," řekl sedmadvacetiletý Djokovič na webu ATP Tour.

Do londýnské O2 areny přijede Djokovič jako čerstvý otec a povzbuzený titulem v Paříži. V hale navíc vyhrál už 27 zápasů po sobě. "Vyhrál jsem poslední čtyři turnaje v hale za dva roky, co jsem hrál. Cítím se pod střechou velmi pohodlně, je to moje oblíbené prostředí. Skvěle se mi tam podává i returnuje," řekl Djokovič.

Na Turnaji mistrů, který začne v neděli, bude Djokovič zároveň hájit pozici světové jedničky. Je ovšem blízko k tomu, aby rok na pozici lídra zakončil, protože sesadit ho může jen Švýcar Roger Federer, před kterým má náskok 1 310 bodů. Neporažený vítěz v Londýně získá 1500 bodů. "Jsem přesvědčen, že první místo uhájí," řekl Berdych.

Program úvodních dvouher na Turnaji mistrů

Neděle:

15:00 Nišikori – Murray

21:00 Federer – Raonic

Pondělí:

15:00 Wawrinka – Berdych (textový on-line přenos na webu ctsport.cz)

21:00 Djokovic – Čilič

Právě Berdych, vítěz Australian Open Stan Wawrinka ze Švýcarska a vítěz US Open Marin Čilič z Chorvatska jsou s Djokovičem ve skupině. Srb má se všemi pozitivní bilanci, dohromady nad trojicí soupeřů vede 41:5. "O Djokovičovi toho není moc co povídat. Hraje neuvěřitelný tenis," řekl Berdych, který má se svěřencem Mariána Vajdy a Borise Beckera bilanci 2:16 a naposledy mu jednoznačně podlehl ve finále v Pekingu, kde uhrál jen dva gamy.

Druhou čtveřici tvoří Švýcar Roger Federer, domácí Andy Murray a debutanti Kei Nišikori z Japonska s Kanaďanem Milosem Raonicem. "Tady není lehký zápas a je třeba to brát jeden po druhém," řekl Murray, který letos po Lendlovi nečekaně angažoval trenérku, Francouzku Amélii Mauresmovou. "Umím hrát s těmi nejlepšími a tenis si teď užívám," řekl Brit, který na podzim vyhrál tři turnaje a po US Open prohrál jen tři zápasy.

Černým koněm Nišikori?

Ze tří nováčků – vedle Nišikoriho a Raonice hraje na Turnaji mistrů poprvé i Čilič – se největší šance dávají japonské světové pětce. "Budu nervózní, přece jen je to úspěch dostat se sem. Ale už jsem letos zdolal Novaka (Djokoviče) v semifinále US Open, což mi dodalo odvahu a vědomí, že jsem schopen nejlepší porážet," řekl Nišikori.

Hráči se ve skupinách střetnou každý s každým a první dva postoupí do semifinále. Neporažený vítěz vydělá 2,075 milionu dolarů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články