Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Peking Čechům titul nepřinesl. Ve finále prohrála jak Kvitová, tak i Berdych

Peking – Mohla se po třech letech znovu stát světovou dvojkou, Petra Kvitová však finále turnaje v Pekingu nezvládla. V přímém duelu o post druhé hráčky žebříčku WTA podlehla v bitvě o titul Rusce Marii Šarapovové 4:6, 6:2 a 3:6 a klesne ze třetího místa na čtvrté. Nedařilo se ani Tomáši Berdychovi, jenž ve finále schytal výprask 0:6 a 2:6 od Novaka Djokoviče.

Petra Kvitová (vlevo) a vítězná Maria Šarapovová po finále turnaje v Pekingu
zdroj: ČTK/AP autor: Vincent Thian

Srbský tenista získal v čínské metropoli při pátém startu pátý titul. Navíc byl blízko absolutnímu triumfu a mohl Berdychovi nadělit dva kanáry. Za stavu 5:0 ve druhém setu měl mečbol, český tenista mu ale sebral servis a zisk prvního gamu oslavil s rukama nad hlavou. Berdych vzápětí udržel čistou hrou i své podání, nezopakoval tak svůj nejhorší výsledek na okruhu ATP v kariéře. Jeho negativním rekordem je porážka 1:6, 0:6 se Švédem Robinem Söderlingem ze semifinále v Baastadu z roku 2011.

V příští hře ještě Berdych odvrátil další dva mečboly, při celkově čtvrtém už ale Djokovič duel po hodině a sedmi minutách uzavřel. Bilanci v Pekingu si srbský tenista vylepšil na 24 vítězství.

Kvitová do zápasu dobře vstoupila, hned vzala Rusce podání a vedla 3:1, ale náskok neudržela. Šarapovová hrála agresivně a Kvitovou o první set připravila. Češka ale ovládla druhou sadu. Od stavu 0:1 díky zlepšenému podání a přesnějším úderům získala šest ze sedmi her a vynutila si třetí set.

Tomáš Berdych (vlevo) a vítězný Novak Djokovič po finále turnaje v Pekingu
zdroj: ČTK/AP autor: Vincent Thian

"Maria je nepříjemná v tom, že hraje agresivně a má trošku placatější údery. Sem tam dobře zaservíruje, sem tam dá nějaký debly, a i to je zvláštní, že rytmus hry není, jak bych si představovala. Každopádně to byl dobrý tenis z obou stran, měla jsem šanci získat první set, měla jsem brejk od začátku. To jsem nezvládla a myslím, že to bylo klíčové v zápase," řekla Kvitová.

Do rozhodujícího dějství nevstoupila Kvitová dobře, přišla ve druhém gamu o podání a prohrávala 0:3. Pak sice snížila na 2:3, ale srovnat už nedokázala. "Bohužel mi to trošku uteklo, ale to se stává," řekla fedcupová šampionka

Za stavu 2:5 Kvitová odvrátila při svém podání mečbol a servis si po devítiminutovém boji udržela, vzápětí ovšem Šarapovová zápas nekompromisně ukončila čistou hrou. "O každý game se ale strašně bojovalo, bylo to jen o pár míčích a nakonec ona byla ta šťastnější a to se někdy tak stane. Já myslím, že hrála super, že si zasloužila vyhrát, za to co tady předvedla. Já jsem odehrála dobrý zápas a mohu být spokojená s výkonem," řekla Češka.

Čtyřiadvacetiletá Kvitová má přes porážku za sebou vydařené asijské turné. Před týdnem odjela z čínského Wu-chanu jako šampionka a s jistou účastí na Turnaji mistryň v Singapuru a nyní prohrála po devíti vítězných zápasech.

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):

Muži:

Dvouhra - finále: Djokovič (1-Srb.) - Berdych (3-ČR) 6:0, 6:2.

Čtyřhra - finále: Rojer, Tecau (Niz./Rum.) - Benneteau, Pospisil (4-Fr./Kan.) 6:7 (6:8), 7:5, 10:5.

Ženy:

Dvouhra - finále: Šarapovová (4-Rus.) - Kvitová (3-ČR) 6:4, 2:6, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články