Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Do semifinále se probojovali Djokovič i Williamsová

New York - Srbský tenista Novak Djokovič postoupil do semifinále US Open. První nasazený loňský finalista zdolal v repríze finále z roku 2012 Andyho Murrayho za tři hodiny a 36 minut 7:6, 6:7, 6:2, 6:4. Postoupila i ženská světová jednička a obhájkyně titulu Serena Williamsová. Ve čtvrtfinále porazila jedenáctou nasazenou Italku Flaviu Pennettaovou 6:3, 6:2.

Newyorský šampion z roku 2011 sváděl s Britem vyrovnaný souboj plný dlouhých dramatických výměn především v úvodních dvou setech, v závěru měl Murray problémy s pohybem a od fyzioterapeuta si nechal přinést nahřátý obklad na záda.

"Ke konci třetího setu mi ztuhly kyčle a záda. Nic jsem si nezranil, myslím, že to byla jen únava a zatuhnul jsem," řekl Murray, jenž měl velké problémy s křečemi v úvodním kole. Zápas s Djokovičem bere po loňských potížích se zády za výborný test. "Letos jsem duelů na této úrovni tolik neodehrál. Když my dva hrajeme spolu, je to vždycky fyzicky hodně náročné, plné vyrovnaných, dlouhých výměn. Hodně se naběháme," dodal Murray.

Duel udržel fanoušky v hledišti dlouho přes půlnoc a skončil až v 1:46 newyorského času. "Oba jsme předváděli to nejlepší, co jsme mohli. Občas to nebyl nejhezčí tenis, udělali jsme spoustu nevynucených chyb, ale to bylo tou fyzicky náročnou bitvou v prvních dvou setech," prohlásil Djokovič, jenž je v semifinále ve Flushing Meadows poosmé za sebou.

O finále se utká s Japoncem Keiem Nišikorim. Čtyřiadvacetiletý Nišikori, jenž po zranění nohy začal teprve několik týdnů před US Open naplno trénovat, udolal v pětisetové bitvě vítěze Australian Open Stana Wawrinku. Do semifinále newyorského grandslamu postoupil jako první Japonec po 96 letech, naposledy se to podařilo v roce 1918 Ičijovi Kumagaemu.

Další soupeřkou dvaatřicetileté Američanky bude ruská tenistka Jekatěrina Makarovová, která ve středu porazila Viktorii Azarenkovou z Běloruska, a poprvé v kariéře tak ve dvouhře postoupila do semifinále grandslamového turnaje. Šestadvacetiletá Ruska je 17. nasazenou.

Makarovová se s Williamsovou potkala už v deblu, kde ve čtvrtfinále spolu s Jelenou Vesninovou sestry Williamsovy vyřadily. Williamsová ve Flushing Meadows usiluje o třetí triumf za sebou a celkově šestý v kariéře. Pokud by turnaj opět ovládla, získala by osmnáctý grandslamový titul, čímž by se v historických tabulkách vyrovnala Martině Navrátilové a Chris Evertové. 

Záhlavová-Strýcová ve čtyřhře vyřadila Andreu Hlaváčkovou

Česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová postoupila poprvé v kariéře do semifinále čtyřhry grandslamového turnaje. S Japonkou Kimiko Dateovou-Krummovou vyřadila krajanku Andreu Hlaváčkovou, která vloni s Lucií Hradeckou v New Yorku triumfovala. Po boku nové čínské partnerky Čeng Ťie ale obhájkyně titulu ve čtvrtfinále prohrála 3:6, 6:4, 3:6.

Osmadvacetiletá Záhlavová-Strýcová se s japonskou veteránkou, jež koncem září oslaví 44. narozeniny, dala dohromady v průběhu letošní sezony a společně odehrály i French Open a Wimbledon. Na pařížské antuce i na londýnské trávě ztroskotaly v 2. kole.

Muži: Dvouhra - čtvrtfinále: Djokovič (1-Srb.) - Murray 7:6 (7:1), 6:7 (1:7), 6:2, 6:4.

Ženy: Dvouhra - čtvrtfinále: S. Williamsová (1-USA) - Pennettaová (11-It.) 6:3, 6:2.

Smíšená čtyřhra - semifinále: Mirzaová, Soares (1-Ind./Braz.) - Chan Yung-Jan, Hutchins (Tchaj-wan/Brit.) 7:5, 4:6, 10:7.

Juniorky: Čtyřhra - 2. kolo: Bellisová, Vondroušová (1-USA/ČR) - Bondarová, Galfiová (Maď.) 6:1, 7:6 (7:3).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články