Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Berdych i Kvitová postoupili, do 3. kola se podívá i devatenáctiletá Smitková

Londýn – Ze sedmi českých zástupců dnes slavilo postup do 3. kola Wimbledonu pět a nechybí mezi nimi turnajové šestky Petra Kvitová a Tomáš Berdych. Na další vystoupení na travnatých kurtech v All England Clubu se mohou těšit také Lucie Šafářová, Barbora Záhlavová-Strýcová a devatenáctiletá grandslamová debutantka Tereza Smitková. O největší překvapení dosavadního průběhu se postaral ruský tenista Andrej Kuzněcov. Hráč z druhé stovky světového žebříčku porazil na londýnské trávě v druhém kole 6:7, 6:0, 3:6, 6:3, 6:2 turnajovou sedmičku Davida Ferrera ze Španělska.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP autor: Sang Tan

S turnajem se naopak rozloučil Radek Štěpánek, ale naplnil své předsevzetí a na centrálním dvorci trápil Srba Novaka Djokoviče. S turnajovou jedničkou nakonec prohrál až po velkém boji 4:6, 3:6, 7:6 a 6:7 a vysloužil si ovace obecenstva.

Berdycha prověřil Australan Bernard Tomic, kterého šestý nasazený zdolal 4:6, 7:6, 7:6 a 6:1. Hernych, až 285. hráč světa, který do soutěže postoupil z kvalifikace, podlehl ve 2. kole Robertu Bautistovi ze Španělska 5:7, 6:4, 2:6 a 2:6.

Berdych hrál s Tomicem tři sety vyrovnaný zápas a dlouho se nemohl prosadit při podání soupeře. O svůj servis přišel v páté hře úvodní sady, kterou proto ztratil, ale pak dvakrát zvládl tie-break. Až ve třetím setu měl Berdych, který si nechal ošetřit levé zápěstí a vzal si i prášek proti bolesti, převahu a jasně ho získal.

Na Berdycha číhá Čilič

"Nebylo to fyzicky náročnější než první zápas. Ale jeho tenis není nic příjemného. Musel jsem si zvyknout na ten jeho rytmus - nerytmus a přebojovat to," řekl Berdych Radiožurnálu. Jeho příštím soupeřem bude Marin Čilič. Chorvata porazil letos ve finále turnaje v Rotterdamu a celkem s ním má pozitivní bilanci 5:2.

To dvaatřicetiletý Ferrer poprvé po 17 grandslamech za sebou vypadl dříve než ve třetím kole. Na předchozích deseti turnajích "velké čtyřky" hrál minimálně čtvrtfinále. "Jsem smutný. Snažil jsem se hrát co nejlíp, ale je to hra a neznamená to konec světa," řekl loňský a předloňský čtvrtfinalista Wimbledonu. Třiadvacetiletý Kuzněcov, jenž před pěti lety vyhrál ve Wimbledonu juniorku, oproti tomu poprvé v kariéře prošel do třetího kola grandslamu. Aktuálně 118. hráč světa si také připsal první vítězství nad hráčem elitní desítky žebříčku.

Sport
zdroj: ČT4

Delgado hraje ve Wimbledonu potřiadvacáté v řadě

Britský tenista Jamie Delgado vytvořil ve Wimbledonu rekord. Na londýnské trávě hraje již potřiadvacáté za sebou. Sedmatřicetiletý Delgado hrál v All Enngland Clubu v letech 1992 - 1995 soutěž juniorů a od té doby se každý rok objevil mezi dospělými buď ve dvouhře nebo ve čtyřhře. Letos hraje debla s Gillesem Mullerem z Lucemburska. Delgado, který ve dvouhře došel maximálně do 2. kola a ve čtyřhře o kolo dále, překonal mezi muži rekord Marka Knowlese. Rodák z Baham hrál Wimbledon 22 let. Letos je v Londýně také, ale jen kvůli čtyřhře legend.

Šestá nasazená Kvitová opět nastoupila se zavázaným pravým stehenním svalem, ale pohybovala se bez omezení a od stavu 1:2 zcela dominovala. Získala jedenáct her v řadě a z postupu se radovala po dvaapadesáti minutách hry. Nejdelší byla poslední hra utkání, ve které Kvitová odvrátila pět brejkbolů a využila až pátý mečbol. "Cítila jsem se na kurtu výborně. Tráva je můj oblíbený povrch, mám tady hodně krásných vzpomínek a hraju tady ráda," řekla vítězka.

Soupeřkou Kvitové nyní bude bývalá světová jednička Venus Williamsová z USA. S pětinásobnou vítězkou Wimbledonu se česká jednička střetla čtyřikrát a třikrát vyhrála, včetně letošního souboje v Dauhá. Na trávě spolu ještě nehrály. "Bude to určitě těžké utkání, i ona hraje na trávě dobře," řekla Kvitová.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP autor: Sang Tan

"Obě hrajeme podobný tenis, jdeme si pro výhru," uvedla Venus, starší ze sester Williamsových. "Patří mezi hráčky, které jsou nebezpečné," dodala k české soupeřce.

Záhlavovou-Strýcovou čeká Li Na

Záhlavová-Strýcová vyřadila dvaatřicátou nasazenou Jelenu Vesninovou z Ruska 6:4, 6:2 a 3. kolo ve Wimbledonu si zahraje po čtyřech letech. "Je to Wimbledon, můj nejoblíbenější turnaj. Mám radost," řekla Záhlavová-Strýcová. Její slova potvrzuje fakt, že se na trávě v All England Clubu dostala do 3. kola i v roce 2010 a o dva roky dříve. Na grandslamu vyhrála dva zápasy po sobě počtvrté v kariéře, vedle Wimbledonu se jí to povedlo i na Australian Open 2011.

Česká finalistka nedávného travnatého turnaje v Birminghamu dokázala vzít Vesninové třikrát podání a sama odvrátila všech devět brejkbolů. Její další soupeřkou bude turnajová dvojka a letošní šampionka Australian Open Li Na z Číny, s níž oba předchozí zápas prohrála. "Na takové zápasy čekám, pro ně hraju tenis. Zase udělám pro výhru všechno, třeba se to zase nakloní na mojí stranu," řekla.

Dvouhra - 2. kolo: Bautista (Šp.) - Hernych (ČR) 7:5, 4:6, 6:2, 6:2, Dimitrov (11-Bulh.) - Saville (Austr.) 6:3, 6:2, 6:4, Fognini (16-It.) - Pütz (Něm.) 2:6, 6:4, 7:6 (8:6), 6:3, Dolgopolov (21-Ukr.) - Becker (Něm.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:0), 6:3, 6:4, Mayer (Arg.) - Baghdatis (Kypr) 7:6 (7:4), 4:6, 6:1, 6:4, Chardy (Fr.) - Matosevic (Austr.) 6:7 (5:7), 7:6 (9:7), 7:6 (11:9), 4:6, 7:5, Berdych (6-ČR) - Tomic (Austr.) 4:6, 7:6 (7:5), 7:6 (7:3), 6:1, Kuzněcov (Rus.) - Ferrer (7-Šp.) 6:7 (5:7), 6:0, 3:6, 6:3, 6:2, Čilič (26-Chorv.) - Haider-Maurer (Rak.) 3:6, 6:1, 6:4, 6:4, Simon (Fr.) - Haase 7:6 (7:1), 6:4, 6:4.

Dvouhra – 2. kolo: Záhlavová-Strýcová – Vesninová (32-Rus.) 6:4, 6:2, Li Na (2-Čína) – Meusburgerová (Rak.) 6:2, 6:2, V. Williamsová (30-USA) – Naraová (Jap.) 7:6 (7:4), 6:1, Kvitová (6) - Barthelová (Něm.) 6:2, 6:0, Makarovová (22-Rus.) - Doiová (Jap.) 7:5, 6:4, Garciová (Fr.) - Lepchenková (USA) 7:5, 6:3.

Čtyřhra – 1. kolo: Petkovicová, Rybáriková (Něm./SR) – Peschkeová, Srebotniková (3-Slovin.) 7:5, 6:3, Koukalová, Niculescuová (ČR/Rum.) - Klemenschitsová, Olaruová (Rak./Rum.) 6:1, 6:4, Dateová-Krummová, Záhlavová-Strýcová (Jap./ČR) - Fichmanová, Vekičová (Kan./Chorv.) 6:1, 6:2, Keysová, Riskeová (USA) - Cetkovská, Kingová (ČR/USA) 7:6 (7:5), 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články