Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rosol udolal ve finále Veselého, který poprvé míří na Wimbledon

Praha - Finále tenisového challengeru na Spartě mezi dvěma českými daviscupovými reprezentanty ovládl nejvýše nasazený hráč antukového turnaje. Lukáš Rosol zdolal v pražské Stromovce Jiřího Veselého ve třech setech 3:6, 6:4 a 6:4.

Lukáš Rosol se raduje z vítězného bodu, jimž porazil Jiřího Veselého
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Utkání nabídlo vyrovnaný boj trvající přes dvě hodiny. Rosol vyhrál turnaj Prague Open i v roce 2011 ještě na Štvanici. Tento týden na Spartě dokázal třikrát z pěti zápasů vyhrát třísetovou bitvu.

"V šatně před finále jsem si trenérovi (Ctislavu Dosedělovi) stěžoval na špatné začátky a on mě uklidňoval a říkal, nevadí, hlavně když bude dobrý konec. Jsem rád, že jsem to zvládl," řekl 56. hráč světa Rosol po finále na kurtu.

V prvním setu finále dominoval Veselý, z minulého týdne vítěz challengeru v Prostějově, který předtím Rosola porazil v 1. kole Roland Garros. "Přeservíroval mě," řekl Rosol. Od druhého setu ale zkušenější ze soupeřů zlepšil podání a zápas otočil. "Uklidnil jsem se a srovnal. Změnil jsem postavení na returnu, varioval jsem, abych se do toho dostal, což se mi povedlo, a jsem rád, že jsem to dovedl do vítězného konce," řekl.

Ještě v neděli odjede osmadvacetiletý Rosol do Nizozemska. Během pár hodin si bude muset z antuky zvyknout na trávu, protože je možné, že na turnaji v Hertogenboschi bude hned v pondělí hrát 1. kolo. "To bude trošku oříšek, ale důležité bude připravit se na Wimbledon, to je to hlavní," konstatoval Rosol.

Je nám líto, video expirovalo.
Rosol ve finále Prague Open udolal Veselého

Do Wimbledonu pomohl Veselému trenér

Poražený finalista Veselý dostal na žádost svého trenéra a daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila divokou kartu pro turnaj v All England Clubu. Veselý je letos prakticky celý rok v elitní stovce žebříčku ATP, což by mu na přímou účast ve Wimbledonu stačilo, jenže na tři týdny z ní od 5. do 19. května vypadl. Bylo to přesně v období, kdy byla uzávěrka přihlášek do Wimbledonu, a proto tenistovi hrozilo, že by o hlavní soutěž musel usilovat v kvalifikaci v Roehamptonu.

"Při turnaji v Prostějově jsem proto zavolal Andrewu Jarrettovi, což je můj kamarád, se kterým jsem hrával, vysvětlil mu situaci a poprosil ho, jestli by byla nějaká šance," řekl Navrátil. V pátek po zasedání rady turnaje hlavní rozhodčí Wimbledonu Jarrett zavolal. "Říkal, že nebudou čekat a kartu mu dávají. Je to fantastické a je to úleva, Jirka si může oddechnout a kvalitně se připravit," řekl Navrátil.

Jiří Veselý a Lukáš Rosol na Prague Open
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Strašně moc si toho vážím. Dám si pár dnů volno, potom se začnu připravovat na trávě a věřím, že dojdu o kolečko nebo možná ještě dál než třeba v Paříži," řekl Veselý.

Ve Wimbledonu si Veselý zahrál finále čtyřhry v juniorce, jinak se mu na trávě zatím příliš nedařilo. "Tráva pro něj byla v porovnání s antukou a betony nejhorším povrchem, ale to bylo před třemi lety, teď je jiným hráčem. Základ je dobře servírovat a s hrou a sebevědomím, které teď má, může zahrát slušně," věří Navrátil.

Na divokou kartu bude hrát Wimbledon i Kristýna Plíšková. Vítězka juniorky z All England Clubu v roce 2010 si vybojovala start na londýnském grandslamu díky vítězství na turnaji ITF na trávě v Nottinghamu.

Tenisový challenger Prague Open (antuka, dotace 42.500 eur):

Dvouhra - finále:

Rosol (1-ČR) - Veselý (2-ČR) 3:6, 6:4, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články