Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Rosol s Berdychem si zahrají v Dubaji o semifinále, Štěpánek skončil

Dubaj – Tomáš Berdych s Lukášem Rosolem pokračují turnajem v Dubaji bez ztráty setu a jsou ve čtvrtfinále. Třetí nasazený Berdych bez potíží smetl Ukrajince Sergeje Stachovského 6:2, 6:1. Rosol vyřadil turnajovou osmičku Dmitrije Tursunova z Ruska 6:4, 7:6. Třetí český hráč Radek Štěpánek svedl velký souboj s Rogerem Federerem, ale nakonec prohrál 2:6, 7:6 a 3:6.

Berdych, jenž v Dubaji obhajuje loňskou finálovou účast, nedal Stachovskému šanci a i ve třetím vzájemném zápase zvítězil. Ačkoliv v prvním setu ztratil za stavu 3:1 jednou podání, na kurtu se zdržel jen necelou hodinu.

Od vyřazení v semifinále Australian Open vyhrál šestý muž světového žebříčku už devět zápasů za sebou v Davisově poháru a na turnaji v Rotterdamu, kde před deseti dny vybojoval titul. O postup do semifinále se utká s pátým nasazeným Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou, jenž přešel přes Rusa Nikolaje Davyděnka bez boje. V šesti dosavadních vzájemných zápasech Berdych čtyřikrát vyhrál.

Berdych kontroloval zápas, ačkoliv měl na prvním servisu úspěšnost jen 37 procent. O podání přišel i tak pouze jednou. "Pracoval jsem trochu víc na svých statistikách na returnu než na podání. V příštích dnech se budu soustředit na to, abych si zlepšil procentuální úspěšnost prvního servisu a získal při něm dobrý rytmus," řekl Berdych.

Osmadvacetiletý Rosol se na štědře dotovaném podniku chytil a po předchozí sérii pěti porážek oslavil už druhé vítězství za sebou a celkově třetí v sezoně. Tursunovovi oplatil prohru z lednového turnaje v Sydney, kde začala jeho černá série.

Rosol postoupil v Dubaji do čtvrtfinále poprvé v sezoně a jeho dalším soupeřem bude Federer, který si s obtížemi poradil se Štěpánkem. Čtvrtý nasazený Švýcar zahájil zápas ztrátou podání, ale brejk si vzal rychle zpět a sadu dovedl do vítězného konce.

Scénář se opakoval i na začátku druhého setu, jenže tentokrát český daviscupový šampion světovou osmičku donutil k tie-breaku, který vyhrál 7:4. "Dnes to bylo dost frustrující. Byl jsem na začátku v laufu, ale nedokázal jsem to udržet. Po první sadě už jsem byl ve zbytku duelu pod tlakem," řekl Federer.

V rozhodující sadě šel pětatřicetiletý Štěpánek do vedení 2:0, o tři roky mladší soupeř ale
kontroval ziskem pěti gamů za sebou. Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz promarnil dva mečboly na 6:2 a nakonec hru ztratil, Štěpánkovi ale brejk vzápětí oplatil a čtvrtý mečbol využil. "Čtyřikrát jsem přišel o podání, což je problém, ale je dobré vyhrát i v podobných zápasech. Jsem rád, že jsem v dalším kole, protože chvíli to nevypadalo dobře, ale nakonec jsem to zvládl," uvedl Federer.

Štěpánek, jenž v předchozích osmi vzájemných utkáních nezískal set, na třetí vítězství nad Federerem nedosáhl. "Moc mě mrzí neproměněné šance proti nejlepšímu hráči všech dob. To je bohužel krása našeho sportu, vše se může otočit během chvilky," uvedl, ale pochválil publikum. "Vidět mexické vlny je unikátní, je mi ctí hrát před takovými fanoušky," dodal.

Výsledky turnaje v Dubaji:

Dvouhra - 2. kolo:

Rosol (ČR) - Tursunov (8-Rus.) 6:4, 7:6 (7:4), Tsonga (5-Fr.) - Davyděnko (Rus.) bez boje, Kohlschreiber (7-Něm.) - Seppi (It.) 6:3, 6:3, Džazírí (Tun.) - Devvarman (Indie) 6:3, 7:5, Federer (4-Švýc.) - Štěpánek (ČR) 6:2, 6:7 (4:7), 6:3, Južnyj (6-Rus.) - Ward (Brit.) 6:1, 7:6 (7:3).

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Bednarek, Dlouhý (Pol./ČR) - Rosol, Seppi (ČR/It.) 6:2, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články