Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Cibulková na celkový triumf nedosáhla, prohrála s Li Na

Melbourne - Čínská tenistka Li Na poprvé vyhrála Australian Open. Čtvrtá hráčka světa porazila v dnešním souboji o titul Slovenku Dominiku Cibulkovou 7:6 a 6:0 a odčinila své finálové porážky v Melbourne z let 2011 a 2013. V 31 letech a 11 měsících se Li Na stala nejstarší vítězkou ženské dvouhry na Australian Open a získala druhý grandslamový titul po triumfu na Roland Garros v roce 2011.

Dominika Cibulková
zdroj: ČTK

Obě hráčky při přebírání trofejí marně zadržovaly slzy. "Dvakrát jsem tu těsně prohrála, teď se mi to konečně povedlo. Už teď se těším, až se sem opět za rok vrátím," řekla na dvorci Li Na. Cibulková v Melbourne vyřadila nasazenou trojku Rusku Marii Šarapovovou i pětku Polku Agnieszku Radwaňskou, spanilou jízdu turnajem ale k prvnímu slovenskému titulu z grandslamu v historii nedotáhla.

Ve finále podlehla stejně jako krajan Miloš Mečíř v roce 1986 na US Open a o tři roky později na Australian Open. I tak mohla být čtyřiadvacetiletá Slovenka s vystoupením na prvním grandslamu sezony spokojená. "Byly to fantastické dva týdny mého života. Nechci brečet. Je jasné, že Australian Open se teď stává mým nejoblíbenějším turnajem," uvedla. "Chci pogratulovat Li Na, zaslouženě tady stojí jako vítězka," dodala.

Dominika Cibulková:

Dominika Cibulková"Je mi 24 let a už jsem hrála grandslamové finále. Cítím, že svou hrou mohu konkurovat největším jménům a porazit je. Tak proč bych nemohla vyhrát grandslam? Hrát grandslamové finále je velký krok vpřed. Čekala jsem na to dlouho. Získala jsem tu obrovské sebevědomí a víru v to, že to mohu dokázat (vyhrát titul). Jsem na to připravená."

Cibulková v předešlých čtyřech duelech proti Li Na uhrála jediný set a recept na ni nenašla ani popáté. Vzdorovat jí dokázala jen v prvním setu, byť čínské hráčce po dvou dvojchybách "darovala" první game. Li Na vzala soupeřce servis v první sadě ještě jednou, vždy ale ztratila i svůj, jednou dokonce po setbolu, a úvodní set vyhrála až v tie-breaku. Sérií vítězných míčů po lajně si vytvořila rozhodující náskok 5:1 a stejně jako v předešlých dvou finálových duelech v Melbourne vedla 1:0 na sety.

Čínské favoritce narostlo sebevědomí a tentokrát už dokázala nadějně rozehraný zápas dotáhnout k titulu. Zatímco o první set se hráčky tahaly hodinu a jedenáct minut, druhé dějství trvalo jen 28 minut. Slovenka byla proti strojově hrající soupeřce bezmocná. I když bojovala až do úplného konce, prohrála všechny tři své servisy a s Melbourne se rozloučila "kanárem". Li Na se stala teprve čtvrtou tenistkou v historii, která triumfovala v Melbourne poté, co odvrátila mečbol. Kritickou chvilku zažehnala ve třetím kole proti Lucii Šafářové.

Životní úspěch, píše slovenský tisk

šport.aktuality.sk: "Cibulková navzdory velké bojovnosti nestačila na Li Na. Navzdory tomu na ni musíme být hrdí, protože dokázala to, co se doposud žádné (slovenské) tenistce nepodařilo."

Aktuálne.sk: "Před 25 lety se ještě v éře Československa pokoušel současný kapitán slovenského daviscupového týmu Miloš Mečíř porazit ve finále Australian Open českého protivníka v amerických barvách Ivana Lendla. Nevyšlo mu to. Dnes se v Melbourne odehrál další, pro slovenský sport historický zápas."

Karin Habšudová (spolukomentátorka STV, bývalá tenistka): "Dominika má za sebou životní turnaj. Finále je obrovským úspěchem, ta dřina stála za to."

Ve čtyřhře se radují Kubot s Lindstedtem

Polsko-švédská dvojice Lukasz Kubot, Robert Lindstedt porazila ve finále čtyřhry na Australian Open Erica Butorace z USA a Ravena Klaasena z Jihoafrické republiky dvakrát 6:3. Oba tenisté tak získali první grandslamový titul v kariéře. Šestatřicetiletý Lindstedt se velkého vítězství dočkal na čtvrtý pokus. S Rumunem Horiem Tecauem v letech 2010 až 2012 třikrát za sebou prohrál ve finále Wimbledonu.

O pět let mladší Kubot, který žije v Praze, získal grandslamový titul hned při první příležitosti. Butorac s Klaasenem naopak nedotáhli k vítěznému konci úspěšné tažení, během kterého vyřadili světové jedničky a obhájce titulu americká dvojčata Mika a Boba Bryanovy a také domácí dvojici Lleytona Hewitta s Patrickem Rafterem, který se v 41 letech vrátil k tenisu po třináctileté pauze. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články