Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych po výhře nad Lajovičem srovnal stav finále na 1:1

Bělehrad – Tomáš Berdych splnil roli favorita, porazil Dušana Lajoviče 6:3, 6:4, 6:3 a získal první bod obhájců titulu ve finále tenisového Davisova poháru. Češi tak hrají v Bělehradu se Srbskem po úvodních dvouhrách podle očekávání 1:1. V první dvouhře podlehl Radek Štěpánek světové dvojce Novaku Djokovičovi 5:7, 1:6 a 4:6 za dvě hodiny a deset minut. Přímý přenos čtyřhry sledujte v sobotu od 15:30 na programu ČT sport a našem webu.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Do důležité sobotní čtyřhry na české straně nastoupí Štěpánek s Berdychem, pár, který má daviscupovou bilanci 13:1. Jedinou porážku v soutěži jim ve finále v roce 2009 uštědřili Španělé. Srbové nahlásili Nenada Zimonjiče s Iljou Bozoljacem, je ale možné, že jednoho z nich nahradí Djokovič.

Radek Štěpánek pro ČT: "Spokojený bych byl, kdybych získal bod. Měl jsem proti sobě soupeře s jednou z nejlepších obran na světě. Snažil jsem se diktovat tempo hry, dostávat ho do složitých situací, ale on se z nich dostával. V prvním a třetím setu jsem mu dost zatápěl, urvat bod se nepovedlo, ale byl to skvělý tenis."

Štěpánek dokázal Djokoviče potrápit především v prvním a třetím setu. V úvodu si sice po chybách prohrál podání na 2:4, ale pak světovou dvojku vystrašil. S favoritem držel krok ve výměnách, po lajně občas vyslal vítězný úder a ztrátu podání smazal v deváté hře. Djokovič ale své zaváhání ještě v prvním setu napravil, za stavu 6:5 vybojoval setbol po dlouhé výměně tradičně skvělým pohybem a úvodní set pak ukončil prohozem.

Radek Štěpánek
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

V první sadě se občas z hlediště ozval výkřik těsně před podáním českého hráče a ten musel pohyb přerušit. Po jednom úmyslném rušení mezi prvním a druhým servisem sudí Enric Molina vrátil Štěpánkovi první servis a fanoušky upozornil, že by kvůli nesportovnímu chování mohl domácí hráč přijít o fiftýn, a zjednal si klid.

"Očekával jsem, že diváci budou skákat do servisů. Snažil jsem se tím nenechat rozhodit, ale nejde to úplně. Pak rozhodčí zakročil, když to bylo posedmé nebo poosmé. Je to jeho práce a bylo to naprosto správně," řekl Štěpánek.

Novak Djokovič: "Vím, že Radek je bojovník, který nejlepší výkony předvádí právě v Davis Cupu. Mnoho lidí Radka podceňovalo, já ne. Radkova úroveň hry byla vysoká, měnil rytmus hry, což jsem čekal, hrál mi dlouhé míče do bekhendu, kdykoli to šlo, šel na síť. Byla to dobrá taktika - dostával mne pod tlak."

Na začátku druhého setu fungoval Štěpánkův dlouhý bekhend po lajně, náběh k síti a vítězný volej. I díky tomu měl ve třetí hře tři brejkboly, ale vedení 2:1 nezískal. A následovala hluchá pasáž, po vlastních chybách či vítězných míčích favorita prohrál dvanáct míčů v řadě a během chvilky přišel o druhou sadu v poměru 1:6.

Djokovič nevypadal uvolněně a nezvykle často se na sebe zlobil. Štěpánek vítěze Turnaje mistrů trápil i čopy a přechody k síti. Až do stavu 4:4 se hrála ve třetím setu vyrovnaná partie, v deváté hře Štěpánek popáté v utkání ztratil servis. Djokovič s úlevou usedl na lavičku a vzápětí zápas při svém podání ukončil.

Berdych proti Lajovičovi, náhradníkovi za zraněného Tipsareviče, odvedl, co potřeboval. Mohl se opřít o podání a soupeři za celé utkání nepovolil ani jeden brejkbol. Od zadní čáry hrál suverénně a místy si došel pro bod na síť. Zápas Berdych ukončil při druhém mečbolu po necelých dvou hodinách hry.

"Soupeř byl velice nepříjemný a neměl před domácím publikem co ztratit, zvláště když vedli 1:0. Jsem rád, že se mi ten zápas povedlo zvládnout, protože tyhle zápasy jsou spíš o mentální než fyzické stránce," řekl Berdych. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články