Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Berdych porazil Ferrera a drží šanci na semifinále

Londýn - Tenista Tomáš Berdych si udržel naději na postup do semifinále Turnaje mistrů. Český hráč dnes porazil v Londýně Davida Ferrera ze Španělska dvakrát 6:4 a ve skupině B má na kontě výhru a porážku. V pátek čeká Berdycha duel s prvním hráčem světa Španělem Rafaelem Nadalem.  

Tomáš Berdych na Turnaji mistrů
zdroj: ČTK/AP/ autor: Sang Tan

"Nebylo to jednoduché, protože David je skvělý hráč. Cítil jsem se moc dobře a zase jsem tady vyhrál svůj druhý zápas. Hrál jsem dobře a těším se na další zápas," řekl osmadvacetiletý Berdych v rozhovoru na kurtu. "Bylo skvělé, že stanovená taktika před zápasem fungovala skoro na sto procent." Berdych může teoreticky s Nadalem prohrát 0:2 na sety a postoupit. To v případě, že Ferrer porazí jakýmkoli výsledkem Švýcara Stanislase Wawrinku. V tom případě by měl český hráč poměr setů, které rozhodují v momentu, kdy budou mít tři hráči po jedné výhře a dvou porážkách, 3:4, kdežto Wawrinka nejlépe 3:5.

Pokud ale Wawrinka porazí Ferrera, musel by Berdych zdolat Nadala, což se mu nepovedlo patnáctkrát po sobě a sedm let. "Zápasy s Nadalem jsou skoro vždy jako finále, vždycky to je zážitek," řekl Berdych. Nadal, který dnes porazil Wawrinku dvakrát 7:6, si definitivně zajistil pozici jedničky pro rok 2013 a má účast v semifinále jistou. "Možná mu koupím šampaňské navíc, aby oslavoval o něco déle," vtipkoval Berdych.

V utkání s Ferrerem hrál Berdych mnohem jistěji a odvážněji než při pondělní prohře s Wawrinkou. Především skvěle podával, ve výměnách tlačil Ferrera do obrany a nutil k chybám. Za stavu 3:3 ještě nevyužil tři brejkboly, ale další si vypracoval za stavu 4:4 a nakonec svoji desátou šanci v turnaji na zisk podání soupeře proměnil. Po vyhrané první sadě mohl vzít podání španělskému bojovníkovi hned v první hře té druhé, ale neuspěl.

Při svém podání byl Berdych pevný v kramflecích, nepovolil soupeři ani jeden brejkbol a soustředil se na tlak. Ten se mu opět vyplatil v deváté hře, podruhé vzal Ferrerovi podání a vzápětí zápas ukončil. Berdych dokázal porazit Ferrera poprvé po dvou letech. Naposledy se mu to podařilo právě ve druhém utkání ve skupině na Turnaji mistrů 2011. Tehdy při své druhé účasti v Londýně postoupil do semifinále, což je zde jeho nejlepší výsledek.

Rafael Nadal
zdroj: ČTK/AP

Nadal si poradil s Wawrinkou, skončí jako světová jednička

Levou rukou hrající Nadal se letos vrátil na kurty po zranění ve skvělé formě. Od února vyhrál deset turnajů včetně grandslamových Roland Garros a US Open. Díky tomu sesadil začátkem října z pozice světové jedničky Srba Novaka Djokoviče.

Právě Djokovič měl ještě teoretickou šanci Nadala na Turnaji mistrů o post prvního hráče světa připravit, ale Španěl potřebné dvě výhry přidal už ve skupině. "Skončit rok jako světová jednička, to je perfektní scénář, ale je to ohromně těžké, protože na okruhu je nespočet silných soupeřů," řekl v rozhovoru na kurtu Nadal, který ukončil rok na pozici krále tenisu rovněž v letech 2008 a 2010.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch):

Dvouhra:

Skupina A: Nadal (1-Šp.) - Wawrinka (7-Švýc.) 7:6 (7:5), 7:6 (8:6), Berdych (5-ČR) - Ferrer (3-Šp.) 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články