Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Serena vs. zbytek světa. Kvitová si jde pro postup ze skupiny

Istanbul – Má Petra Kvitová šanci vyhrát Turnaj mistryň, jako se jí to povedlo před dvěma lety? Los má těžký, ale zároveň jí i přál. V červené skupině se utká s nejtěžší možnou soupeřkou, světovou jedničkou Serenou Williamsovou. Pokud však postoupí, mohla by na ni narazit až ve finále. Formu má česká hráčka, zdá se, dobrou, zároveň se cítí odpočatě. Podle posledního vydání žebříčku WTA světová šestka se na dramatická klání v Istanbulu těší. První soupeřkou Kvitové stejně jako loni je dnes od 20:00 Polka Agnieszka Radwaňská.

Serena Williamsová s pohárem pro vítězku Turnaje mistryň
zdroj: ČTK/AP

Základním cílem Kvitové je postup ze skupiny. "Budu ráda za postup ze základní skupiny a pak už by bylo ve hře finále," říkala třiadvacetiletá Kvitová před odletem do Istanbulu. Ve skupině narazí kromě Williamsové na Polku Agnieszku Radwaňskou a na Němku Angelique Kerberovou. "Každý zápas bude boj, už se těším," řekla Kvitová.

Třiadvacetiletá Kvitová letos vyhrála dva turnaje, zahrála si čtvrtfinále Wimbledonu, ale měla v sezoně i slabší chvilky. Po US Open začala spolupracovat s kondičním trenérem Markem Všetíčkem a na asijském turné ovládla turnaj v Tokiu.

Sport
zdroj: ČT4

Pozitivem pro ni je, že se hraje v hale, což české jedničce vyhovuje. "Mohlo by to hrát roli, prostředí v Istanbulu už dobře znám," přitakala. Ve svém hvězdném roce 2011, ve kterém ovládla i Turnaj mistryň, pod střechou neprohrála.

Kvitová si momentálně stojí nejlépe v letošní sezoně. Oproti minulému týdnu si v žebříčku vyměnila pozici s Italkou Sarou Erraniovou a vylepšila si tak umístění v Top 10, kam se vrátila na konci září po třech týdnech. Třiadvacetiletá Kvitová vstupovala do sezony 2013 jako osmička a několikrát byla sedmá. Šestá byla naposledy loni v říjnu. Na Turnaji mistryň si může připsat až 1 500 bodů a ještě pozici vylepšit.

Proti komu?

Serena Williamsová

Datum a místo narození: 26. září 1981, Saginaw

Výška a váha: 175 cm, 70 kg

Pozice na žebříčku WTA: 1. místo

Největší úspěchy: vítězka 56 turnajů ve dvouhře a 22 ve čtyřhře

Letošní bilance ve dvouhře: 73 výher, 4 prohry, 10 vítězných turnajů

Vzájemná bilance Kvitová - Williamsová 0:4

Agnieszka Radwaňská

Datum a místo narození: 6. března 1989, Krakov

Výška a váha: 172 cm, 56 kg

Pozice na žebříčku WTA: 4. místo

Největší úspěchy: vítězka 13 turnajů ve dvouhře a 2 ve čtyřhře

Letošní bilance ve dvouhře: 56 výher, 16 proher, 3 vítězné turnaje

Vzájemná bilance Kvitová - Radwaňská 4:1 

Angelique Kerberová

Datum a místo narození: 18. ledna 1988, Brémy

Výška a váha: 173 cm, 68 kg

Pozice na žebříčku WTA: 10. místo

Největší úspěchy: vítězka 3 turnajů ve dvouhře  

Letošní bilance ve dvouhře: 44 výher, 21 proher, 1 vítězný turnaj

Vzájemná bilance Kvitová - Kerberová 2:2

"S výjimkou prvních dvou z žebříčku WTA, tedy Sereny Williamsové a Azarenkové, je to mezi námi zbývajícími šesti tak vyrovnané, že je to jedno. Každá má svou kvalitu. Vůbec nejlepší ale momentálně je Serena," odpověděla ještě před losem turnaje Kvitová na otázku, koho by si přála.

V hlavní roli Serena

Hlavní pozornost turnaje je upřena pochopitelně právě na Williamsovou. Američanka letos vyhrála deset turnajů včetně Roland Garros a US Open a prohrála jen deset zápasů. Turnaj mistryň může vyhrát počtvrté, čímž by vyrovnala krajanku Chris Evertovou. "Šance, že Serena nevyhraje Turnaj mistryň, je velmi malá. Hrála skvěle celý rok a v hale bude díky skvělému podání těžko zastavitelná," řekl bývalý čtvrtý hráč světa Brad Gilbert, později mimo jiné trenér Andre Agassiho a Andy Roddicka.

Favoritkou Bílé skupiny je Viktoria Azarenková z Běloruska, i když neměla dobrý podzim. Na postup myslí i Číňanka Li Na, Srbka Jelena Jankovičová a Italka Sara Erraniová, která hraje v Istanbulu opět zároveň čtyřhru, můžou překvapit.

Turnaj mistryň má letos dotaci šest milionů dolarů. Neporažená vítězka v hale Sinan Erdem Dome získá 2,145 milionu dolarů a 1 500 bodů do žebříčku WTA.

Dnešní program:

16:00 Azarenková (2-Běl.) - Erraniová (6-It.), nejdříve od 18:00 S. Williamsová (1-USA) - Kerberová (8-Něm.), od 20:00 A. Radwaňská (3-Pol.) - Kvitová (5-ČR).

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články