Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Pospíšil šokoval výhrou nad Monfilsem, dál jdou i Štěpánek a Rosol

Vídeň - Jaroslav Pospíšil vyhrál na turnaji ve Vídni ve 32 letech první zápas na ATP Tour. Favorizovaného Gaëla Monfilse porazil 7:6, 7:5. Radek Štěpánek a Lukáš Rosol rovněž zvládli své duely a postoupili do čtvrtfinále. O kolo dál na sebe daviscupoví kolegové mohou teoreticky narazit.

Jaroslav Pospíšil
zdroj: ČTK autor: Jan Sušánka

Těžší cestu mezi nejlepších osm měl pátý nasazený Štěpánek, který bojoval dvě a tři čtvrtě hodiny se Slovákem Lukášem Lackem. Čtyřiatřicetiletý Čech o devět let mladšího soupeře porazil 7:6, 5:7 a 7:6, přičemž zápas ukončil v tie-breaku svým patnáctým esem.

Dvě utkání na jednom turnaji ATP Tour vyhrál Štěpánek naposledy v červenci ve Washingtonu. Nedávný vítěz dvou challengerů v Orléans a Monsu se ve čtvrtfinále může utkat s dalším Slovákem. Miloslav Mečíř mladší, syn olympijského vítěze ze Soulu, by však musel porazit nasazenou dvojku Tommyho Haase z Německa.

"Záleží to jen na tréninku a přípravě. Tohle je výsledek," uvedl Štěpánek po dlouhém zápasu. Ani jeden z hráčů nebyl v optimální fyzické kondici. Lacko si nechal ošetřovat stehno, českého hráče zase trápilo pravděpodobně nachlazení. "Ve druhém setu měl soupeř nějaké potíže a nevěděl jsem, jak na to mám zareagovat. Můžete slyšet, že ani já nejsem stoprocentně zdravý," řekl ochraptělým hlasem.

Ve dvou setech zvládl utkání druhého kola Rosol, jenž 209. hráče světa Mirzu Bašiče z Bosny zdolal 6:3 a 7:5. O semifinále si zahraje s lepším ze zápasu mezi Němcem Philippem Kohlschreiberem a Belgičanem Rubenem Bemelmansem.

Třetí Čech na turnaji Pospíšil neuspěl v kvalifikaci, ale do hlavní soutěže se dostal jako takzvaný "lucky loser" poté, co se kvůli zranění odhlásil Australan Marinko Matosevic. Tenista, jemuž patří 213. místo v žebříčku, šanci využil a v prvním kole zaskočil někdejší světovou čtyřku Monfilse.

"Je to úžasný pocit. Ale bylo zjevné, že Monfils dnes nepodal svůj nejlepší výkon," řekl Pospíšil na adresu hráče, jenž minulý týden v Šanghaji vyřadil Rogera Federera. "Přiletěl poměrně pozdě z Asie, zatímco já tady trénoval od pátku. To pro mě byla obrovská výhoda," dodal český hráč.

Pospíšil přitom objíždí především nižší turnaje kategorie challenger a letos hrál teprve druhé utkání na okruhu ATP. Na sedmý pokus v kariéře se mu podařilo vyhrát zápas v hlavní soutěži a ve druhém kole ho čeká domácí Dominic Thiem.

Smitková je v Lucemburku poprvé ve čtvrtfinále, Šafářová vypadla

Tereza Smitková postoupila v Lucemburku poprvé v kariéře do druhého kola turnaje WTA. Devatenáctiletá hráčka, která do hlavní soutěže prošla z kvalifikace, porazila Francouzku Kristinu Mladenovicovou 7:5, 6:1 a o postup do čtvrtfinále se utká se třetí nasazenou Němkou Sabine Lisickou. Ve druhém kole se rozloučila Lucie Šafářová, kterou porazila Němka Annika Becková po setech 6:2, 4:6 a 6:4.

Pátá nasazená Češka přitom měla v rozhodující třetí sadě navrch, po brejku vedla 4:2, ale následující čtyři gamy ztratila. Do čtvrtfinále tak postoupila devatenáctiletá německá hráčka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články