Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Serena Williamsová letos vládne, potřetí zakončí sezonu jako jednička

St. Petersburg (USA) – Serena Williamsová zakončí potřetí v kariéře rok jako světová jednička. Předtím se jí to povedlo v letech 2002 a 2009. Williamsová, která ve čtvrtek oslavila 32. narozeniny, byla v letošní sezoně naprosto dominantní. Stejně jako loni vyhrála dva grandslamové turnaje, když triumfovala na Roland Garros a US Open. Získala celkem devět titulů a zvítězila v 67 zápasech ve dvouhře, v níž utrpěla jen čtyři porážky.

Serena Williamsová
zdroj: ČTK/AP

Na první místo pořadí WTA se mladší ze sester Williamsových vrátila letos v únoru, kdy se stala nejstarší světovou jedničkou v historii. Na prémiích letos vydělala už přes devět milionů dolarů, přičemž z US Open si odvezla rekordních 3,6 milionu dolarů, neboť ovládla i letní sérii amerických turnajů.

Alespoň třikrát zakončilo rok v čele světového žebříčku od zavedení systému v roce 1975 sedm tenistek. Nejlepší v tomto ohledu je Němka Steffi Grafová (osmkrát), za níž následují Martina Navrátilová (7), Chris Evertová (5), Lindsay Davenportová (4), Justine Heninová a Martina Hingisová (obě 3).

Svou bilanci 55 singlových titulů v kariéře může Williamsová ještě vylepšit ve zbytku sezony, která vyvrcholí Turnajem mistryň. Právě v Istanbulu na konci října převezme trofej za první příčku v žebříčku.

Pro Turnaj mistryň už jen tři volná místa

Na Turnaj mistryň se nově jako pátá hráčka kvalifikovala Číňanka Li Na. Ve startovním poli doplnila Serenu Williamsovou, Viktorii Azarenkovou, Marii Šarapovovou a Agnieszku Radwaňskou. O jedno ze tří zbylých volných míst usiluje i Petra Kvitová, která je v pořadí letošní sezony momentálně sedmá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články