Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Rosol i Veselý na závěr prohráli, Češi ve finále narazí na Srby

Praha – Čeští tenisté další bod v rozhodnutém semifinále Davisova poháru již nepřidali. V úvodním nedělním duelu nestačily Lukáši Rosolovi ani dva mečboly a v zápase s Horaciem Zeballosem prohrál ve třech setech 6:4, 6:7 a 4:6. Nedařilo se ani Jiřímu Veselému, který podlehl Leonardu Mayerovi dvakrát 6:4. Češi tak porazili Argentinu celkově 3:2 a ve finále narazí na Srby, kterým rozhodující třetí bod zajistil až v závěrečném souboji Tipsarevič, jenž zdolal Kanaďana Pospisila 7:6, 6:2 a 7:6.

Lukáš Rosol
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

Rosol vyhrál naposledy začátkem června v Queen's Clubu, od té doby prohrál na turnajích okruhu ATP osmkrát v prvním kole. V utkání se Zeballosem se mohl radovat z výhry, ale v tie-breaku druhé sady nevyužil za stavu 6:4 dva mečboly. Ve třetím setu přišel o podání v deváté hře a vzápětí před šesti tisíci fanoušky ztratil i zápas.

"Při mečbolu jsem nedal první servis a on zahrál dobrý balon. Měl víc štěstí. Hotovo. To je tenis. Nic víc, nic míň," řekl Rosol po utkání. "Chtěl jsem hrát dobrý tenis, ale drželo mě jen podání. Světlá tečka na tom zápase. Jinak nevím, co k tomu říct. Zkusím všechno znovu a myslím, že se to může jedině zlepšit." 

Rosola v příštích týdnech čekají turnaje v Asii a letošní vítěz z Bukurešti doufal, že zase začne vyhrávat. "To se musí zlomit každou chvíli. Tvrdě jsem trénoval, podle mě nejvíc z týmu. Věřím, že se to otočí a začnu vyhrávat," řekl.

Dvacetiletý Veselý nastoupil ke svému druhému utkání v Davis Cupu a stejně jako letos v 1. kole ve Švýcarsku odešel poražen. Při premiéře před domácím publikem v každém setu jednou ztratil servis a sám nevyužil ani jeden ze tří brejkbolů. "Diváci mě táhli a dodalo mi to síly, abych bojoval. Myslím, že jsem podal daleko lepší výkon než ve Švýcarsku. Ale spokojený se zápasem být nemůžu," řekl Veselý.

O postupu tenistů do druhého finále v řadě a třetího za pět let rozhodla už po pátku a sobotě česká esa Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Oba nejdříve zvládli páteční dvouhry a o den později suverénně přidali třetí postupový bod ve čtyřhře.

Rozhodující bod Srbů zajistil Tipsarevič

Srbové při tom do závěrečného dne vstupovali za nepříznivého stavu 1:2 na zápasy. Velký obrat zahájil Djokovič, který v souboji týmových jedniček porazil 7:6 a dvakrát 6:2 Milose Raonice a v rozhodující dvouhře rozhodl o postupu domácích Janko Tipsarevič, který porazil 7:6, 6:2 a 7:6 Vaska Pospisila. Češi tak budou o obhajobu titulu usilovat od 15. do 17. listopadu v Bělehradě.

Po očekávané Djokovičově výhře se na bělehradské antuce utkaly týmové dvojky. Aktuálně třiadvacátý hráč světa Tipsarevič nadějného Kanaďana s českými kořeny v prvním setu udolal v tie-breaku a po hladkém zisku druhé sady vedl v té třetí 5:2.

Koncovku si však srbský tenista zkomplikoval, když za stavu 5:3 nedoservíroval zápas do konce a Pospisil následně srovnal na 5:5. Rozhodovalo se pak znovu ve zkrácené hře, v níž Tipsarevič promarnil vedení 6:2, ale pátý mečbol už proměnil a vyhrál 8:6. Přidal tak třiatřicátou výhru v prestižní týmové soutěži a poslal Srby do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články