Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Monaco: S tak rychlým povrchem jsem se na okruhu nesetkal

Praha – Češi připravili pro semifinálový zápas s Argentinou rychlý povrch. Organizátoři tentokrát usilovně lakovali a výsledkem je ještě rychlejší kurt, než je na podobných hřištích zvykem. Argentinci jsou od přirozenosti antukáři, přesto věří, že se s arénou rychle sžijí, a zbraně neskládají. Češi si kurt pochvalují a dnes poprvé v daviscupové přípravě prožili den otevřených dveří, O2 arena se naplnila školáky, kteří české borce povzbuzovali.

Argentinci si zkoušejí kurt v O2 areně
zdroj: ČT sport

"Je to opravdu rychlé, to musím přiznat, ale čekali jsme to. S tak rychlým povrchem jsem se ani na okruhu nesetkal. Proto jsme tu tak brzy, abychom si zvykli. Je to stejné pro nás i pro Čechy, i když je fakt, že oni takový povrch preferují. Myslím, že pro Berdycha i pro Radka je to ideální," uvedl 30. hráč světa Juan Monaco.

O2 arena Argentince uchvátila. "Stadion je to krásný a obrovský. Už se nemohu dočkat, až se v pátek zaplní a zahraju si zde zápas," dodal Monaco, který při neúčasti Del Potra a Nalbandiana povede argentinský tým jako jednička.

Loni mohl Mónaco v semifinále v Buenos Aires přiblížit svůj tým k finále soutěže, protože první den vedl nad Tomášem Berdychem 2:1 na sety a 4:2, ale prohrál. S českou jedničkou má celkově nepříznivou bilanci 0:6. "Bude to složité, zvláště na tom povrchu, ale budu mít další šanci ho porazit. V Davis Cupu nikdy nevíte, co se stane. Daviscupový týden si užívám a půjdu do toho sebevědomě," řekl.

Zatímco Mónaco by měl být jasnou jedničkou Argentinců, na pozici dvojky mohou nastoupit Carlose Berlocq nebo Horacio Zeballos. Do české metropole Jaite přivezl ještě Leonarda Mayera a mladého Federica Delbonise, jehož největším úspěchem je letos výhra nad Švýcarem Rogerem Federerem na antuce v Hamburku.

Zatímco se před rokem ve stejné fázi hrálo na antuce v Buenos Aires a domácí roli favoritů nezvládli, letos je role obrácená. "Každý z pěti zápasů je otevřený. Berdych je sice v žebříčku vysoko, ale šance samozřejmě máme. Přijeli jsme sem vyhrát, proto jsme tady a na to se připravujeme," řekl odhodlaně kapitán Argentiny Martin Jaite.

Jaite se musí celý rok obejít bez argentinské jedničky Juana Martína del Potra. Ten hrál Davis Cup naposledy loni právě proti Česku - v úvodní dvouhře porazil Radka Štěpánka, ale pak kvůli zranění nenastoupil do nedělní dvouhry. "Musíte se zeptat jeho, proč nehraje. Nám oznámil, že v roce 2013 nebude," řekl Jaite.

Tenisté si užívali den otevřených dveří

Češi absolvovali netradiční trénink. Jedna tribuna pražské O2 areny se po poledni zaplnila školáky, kteří hráče povzbuzovali. "V Česku jsem tolik fanoušků na tréninku dlouho neměl, nebo snad nikdy. Užijte si to a doufám, že hodně z vás se přijde podívat na ostré zápasy," řekl pátý hráč světa Berdych. "Buďte v klídku, abych slyšel rady trenéra, a fandění si nechte do pátku," dodal Radek Štěpánek.

Před Davis Cupem v domácím prostředí se tenisté s otevřeným tréninkem setkali vůbec poprvé. Berdych měl z dětí původně trochu obavy. "Tolik dětí nevěstilo nic dobrého, co se týče klidu, ale musím říci, že děcka byla ukázněná a užívala si to od začátku do konce. Ta myšlenka se mi líbila," řekl Berdych. "Normálně před Davisovým pohárem pobíhají kolem dvorce dělníci, kteří montují kurty a tribuny, ale tohle bylo prima. Pro děti to může být i inspirace, aby se taky hýbaly a sportovaly," pronesl Štěpánek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články