Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Berdych se do finále v Cincinnati nepodívá, prohrál s Nadalem

Cincinnati (USA) – Jízda Tomáše Berdycha turnajem v americkém Cincinnati skončila v semifinále. Česká jednička a poprvé v kariéře i světový hráč číslo pět nestačil na Španěla Nadala, kterému podlehl v dvou setech 5:7 a 6:7. Španělský tenista si zahraje v neděli o titul.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Scott Davis

V semifinále ženské dvouhry světová jednička Serena Williamsová porazila obhájkyni titulu Číňanku Li Na dvakrát 7:5 a o jeden z mála titulů, který jí chybí ve sbírce, si Američanka zahraje s Victorií Azarenkovou z Běloruska. Světová dvojka postoupila do finále po výhře 4:6, 6:2 a 6:3 nad Srbkou Jelenou Jankovičovou.

Berdych letos prohrál s aktuální světovou trojkou rovněž v semifinále turnajů Masters v Indian Wells a Římě. Nadalovi podlehl ve čtrnáctém zápase za sebou, přičemž v nich získal jen dva sety.

I když Berdych ve svém čtrnáctém semifinále na turnajích Masters nedokázal Nadala počtvrté v kariéře porazit, vylepší své dosavadní maximum v pořadí ATP. Šanci na pátou příčku měl také Argentinec Juan Martín del Potro, ale přišel o ni prohrou s Isnerem v prvním semifinále. V novém vydání žebříčku bude hned za Berdychem šestý.

"Čekal jsem na to dlouho a konečně se to povedlo," řekl k novému umístění v žebříčku český tenista. "Mám opravdu velkou radost, protože jsem o postup usiloval asi dva roky a ne jen pár týdnů. Splnil jsem si další cíl a dodalo mi to síly k dalšímu posunu," řekl Berdych.

Nadal působil v utkání suverénním dojmem. Slabší chvilku si vybral jen ve druhém setu, kdy pustil Berdycha do vedení 4:2, hned vzápětí si ale vzal ztracené podání zpět. Po některých jeho vítězných úderech český tenista jen kroutil hlavou. "Rafa hraje fakt hodně rychle. Vypadá to, jako by na Mallorce měli mnohem vyšší povolenou rychlost než jinde ve světě," komentoval Berdych soupeřův výkon.

V tie-breaku Berdych hned na úvod ztratil svůj servis. Nadal si vypracoval vedení 5:2 a přestože Berdych bojoval, jeho soupeř při svém podání za stavu 6:4 proměnil druhý mečbol. "Odehrál jsem skvělý zápas proti těžkému soupeři a navíc se cítím skvěle, což se mi tady nikdy nestalo, protože až dosud se mi v Cincinnati moc nedařilo," uvedl Nadal.

Dvanáctinásobný grandslamový šampion prošel do finále turnaje Masters už posedmatřicáté a může rozšířit svou rekordní sbírku 25 triumfů. V Cincinnati dosud nevyhrál, nyní má však skvělou formu a na betonových kurtech opanoval všech letošních 14 utkání. O celkově 59. titul bude hrát s Isnerem, který usiluje o svůj osmý turnajový vavřín a první na Masters. S Nadalem dosud všechny tři vzájemné zápasy prohrál.

Williamsová si zahraje o devátý letošní titul, čímž si může vylepšit osobní rekord v počtu triumfů v jedné sezoně. "Rozhodně bych na můj postup nevsadila. Nehrála jsem tady dobře a stejně jsem ve finále. Je to zvláštní," dodala jednatřicetiletá Američanka, která se zejména v prvních kolech herně trápila.

S Azarenkovou se šestnáctinásobná grandslamová vítězka potká potřetí v sezoně. Ve finále v Dauhá uspěla ve třísetové bitvě Běloruska, v Římě naopak hladce vyhrála Williamsová.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články