Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Skóre na trávě 2:0? Bylo by to hezké, sní Berdych o výhře nad Djokovičem

Londýn – Kvalitní servis a dostatečně dlouhé míče, které udrží Novaka Djokoviče za základní čarou – takové jsou cíle Tomáše Berdycha před čtvrtfinálovým duelem na wimbledonské trávě. Český hráč má se Srbem výrazně zápornou bilanci, prohrál s ním dvanáct ze čtrnácti zápasů, ale naposledy ho letos na antuce v Římě z mečbolu porazil. Vyhrál rovněž jediný vzájemný duel na trávě - před třemi lety v semifinále Wimbledonu. On-line reportáž z utkání můžete od 14:00 sledovat na našem webu.

Tomáš Berdych a Novak Djokovič
zdroj: ISIFA/Getty Images

"Bylo by hezké mít s ním skóre dva nula na trávě," usmál se Berdych. Djokovič si prohru z roku 2010 pamatuje. "Tenkrát jsem nehrál nijak dobře, ale musí se nechat, že Tomáš byl výborný. Umí hrát na trávě a očekávám těžký zápas," řekl nejvýše nasazený Srb.

Djokovič po výhře v osmifinále nad Němcem Tommym Haasem konstatoval, že má s Berdychem na trávě negativní bilanci a ví, že prohrál i v Římě. "Když tohle aspoň jednou vypustí z pusy, tak to neznamená, že nebude na zápas připraven. Ale je to drobnost, která může být v těžkých zápasech ku prospěchu," řekl Berdych.

Turnajem prochází Djokovič suverénně, dosud neztratil ani set a cítí se velmi sebevědomě. "Mám skvělou formu. Hraju na trávě lépe než před dvěma lety, když jsem tu získal titul. Jsem světová jednička a nemám o svoji hru strach."

Dva kroky k úspěchu

Berdych se chce spoléhat na vlastní zbraně. Tou první je servis. Z vysokého nadhozu posílá míč na soupeřovu polovinu rychlostí průměrně okolo 210 km/h a třeba v osmifinále s Australanem Bernardem Tomicem nastřílel 24 es. "To bylo dobré znamení a jsem rád, že to fungovalo. To je jenom dobře, jelikož od toho se to bude odvíjet," říkal Berdych. Připomněl i vyhranný zápas v Římě, kde dlouho neměl proti Djokovičovi šanci. "Když hraje dobře, tak člověka honí zprava doleva, ale já tu jedinou příležitost využil a pak se to zlomilo," uvedl Berdych.

Snahou svěřence Tomáše Krupy bude hrát co nejblíže základní lajně. Tím může soupeře snáze dostat pod tlak. "Protože není potřeba tolik tlačit na pilu a neztrácet přesnost, ale ukrojí tím metr z jedné strany a metr z druhé a o to je balon dřív zpátky a je to znát. Když to půjde a podaří se mi Novaka držet dost vzadu, aby on neměl svoji délku a nehrál to do vyšlapaného, tak se chci držet co nejblíž," řekl.

Djokovič hru českého tenisty konkrétně nerozebíral. "Je to čtvrtfinále grandslamu, je stabilním hráčem desítky a oba půjdeme po výhře," řekl.

Otázkou je, v jakém stavu bude tráva v All England Clubu. Berdych očekává, že v bezvadné kondici už v závěru turnaje nebude. "To by mohla být moje výhoda," řekl. Stejně tak může být jeho výhodou vědomí, že naposledy Djokoviče porazil. "To jo, ale on bude fit a připravený a bude těžké ho porazit na tři sety," uvedl.

Duel Djokoviče s Berdychem pořadatelé nasadili na kurt číslo jedna. Na hlavním dvorci se jako první představí Španěl David Ferrer proti Juanu Martínovi Del Potrovi z Argentiny, po nich přijde na řadu domácí favorit Andy Murray s dalším Španělem Fernandem Verdascem.

Středeční program (začátky 14:00):

Centrální kurt: Ferrer (4-Šp.) - Del Potro (8-Arg.), Verdasco (Šp.) - Murray (2-Brit.).

Kurt č. 1: Djokovič (1-Srb.) - Berdych (7-ČR), Janowicz (24-Pol.) - Kubot (Pol.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články