Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Přichystají Italky českým tenistkám pravou sicilskou odplatu?

Palermo - Před českými tenistkami stojí v cestě za obhajobou vítězství ve Fed Cupu obrovská výzva – silný tým Itálie na domácí půdě a na pomalé antuce. Italky budou chtít oplatit Češkám loňskou porážku z Ostravy ve stejné fázi 1:4, a naopak touží zopakovat vítězství 5:0 z roku 2010. Loni i před třemi lety nastoupily oba týmy prakticky v totožných sestavách, dá se očekávat velmi vyrovnaný souboj. Zápas zahájí Lucie Šafářová se Sarou Erraniovou, po nich nastoupí Petra Kvitová s Robertou Vinciovou. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 13:10. Souboj o to, kdo vyzve hegemony posledních let Itálii, nebo Česko, se rozhoří v moskevské hale Krylatské. Slovenské tenistky tam mohou proti domácím hráčkám uskutečnit sen o tom, že si po jedenácti letech zahrají finále Fed Cupu.

S Erraniovou hrála Šafářová jen jednou a před čtyřmi lety na antuce v Barceloně vyhrála. "To už je dávno. Ale tuším, co čekat. Připravená jsem snad ideálně, hlavně potřebuju, aby mi fungoval servis a abych byla fyzicky ready," řekla Šafářová. Mementem zůstává ale tři roky staré semifinále Fed Cupu v Itálii, tenkrát odjížděly české tenistky s výpraskem. Na antuce v Římě v roce 2010 neuhrály ani set, nyní tak mají svěřenkyně Petra Pály v Palermu šanci na reparát. "Dobře si pamatujeme, jak jsme tehdy prohrály. Je to pro nás o to větší motivace tady vyhrát, chceme jim to vrátit," prohlásila česká jednička Petra Kvitová.

Z bouřlivé italské kulisy Češky obavy nemají. "Čtrnáct tisíc lidí v zádech jako ve finále v Praze, toho se asi nedočkám," řekla Šafářová serveru iDNES.cz. Do ochozů v Palermu se vejde jen něco přes 4 000 diváků. "Může to docela hučet, ale soustředím se na sebe," dodala. "Italky jsou venku a na antuce přetěžký soupeř, ale myslím, že to je otevřené, padesát na padesát," řekla Kvitová. "Domácí jsou možná mírnými favoritkami," podotkla a kapitán Pála doplnil: "My jsme na vítězné vlně, ale Italky zase doma na oblíbené antuce. Je to pro nás výzva, na kterou se těšíme." 

Světová osmička Kvitová si po necelém týdnu zopakuje zápas s dvanáctkou Vinciovou, s kterou v neděli prohrála ve finále turnaje v Katovicích. I v Polsku se hrálo na antuce, ale ta byla syntetická a pod střechou.

Je nám líto, video expirovalo.
Po losu semifinále Fed Cupu

Tenistky trénují v Palermu od pondělí, Kvitová od středy a zvykají si na antuku, kterou domácí stále zpomalují, aby vyhovovala jejich stylu. "Přihodili antuku, je to pomalejší a míče taky nejsou žádný zázrak, ale tak to je a musíme se pokusit s tím vypořádat. V tom spočívá výhoda domácího prostředí," konstatoval kapitán Petr Pála. "Už teď je to pomalý až běda. To běhavým Italkám rozhodně vadit nebude. Dělají to hlavně kvůli Petře Kvitové, aby nemohla tak snadno zakončovat," řekla světová dvacítka Zakopalová, která nakonec kvůli alergii nemůže hrát, MF Dnes a Radiožurnálu. "Člověk musí být připravený na to, že výměna bude holt trvat déle, že to nesmí uspěchat," dodala Šafářová.

Slovenky zkusí překvapit Rusky

"Semifinále v Rusku je pro nás velká výzva. Nemáme co ztratit, ony jsou favoritkami. Kéž bychom si zase po jedenácti letech zahrály ve finále," uvedla Daniela Hantuchová, jediná pamětnice prohraného finále z roku 2002 proti Španělkám. Slovenky v předešlých dvou zápasech s Ruskem prohrály 2:3, naposledy ale už před dvanácti lety.

I když je Hantuchová žebříčkově až třetí Slovenkou, měla by ve dvouhrách dostat přednost před dvojkou Magdalenou Rybárikovou. Jedničkou bude patnáctá hráčka světa Dominika Cibulková. Ta si Moskvu zamilovala, když předloni v ruské metropoli získala svůj první turnajový titul na okruhu WTA. "Ještě jsem ve Fed Cupu takhle daleko nebyla. Finále je velkou výzvou, můžeme jen překvapit. Když se nám to povede, budeme za hrdinky," podotkla Cibulková.

Zatímco Slovenky odletěly do Moskvy v nejsilnějším složení, Ruskám už tradičně chybí světová dvojka Maria Šarapovová. Ve výběru není ani jedenáctka Naděžda Petrovová a zkušená Světlana Kuzněcovová. Jedničkou tak stejně jako v prvním kole bude Maria Kirilenková a dvojkou Anastasija Pavljučenkovová. Rusky hrají posedmé za sebou doma a věří, že po dvou letech od finálové porážky s Českem znovu projdou do souboje o vítěznou trofej. Slovensko však nepodceňují. "Mají vyrovnaný kádr, všechny hráčky jsou zkušené. Musíme k tomu přistoupit se vší vážností," uvedla Kirilenková, která má navíc s Hantuchovou nepříznivou bilanci 2:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články