Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Čeští tenisté jsou poprvé v čele daviscupového žebříčku

Londýn - Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila napodobili české tenistky. Ty vévodí fedcupovému žebříčku poté, co soutěž v uplynulých dvou letech vyhrály. Nyní se čeští tenisté poprvé dostali do čela daviscupového žebříčku. Po postupu do semifinále soutěže přes Kazachstán obhájci trofeje předstihli Španěly, kteří vedli pořadí téměř čtyři roky. V letošním ročníku však loňští finalisté z Prahy vypadli v oslabené sestavě v prvním kole s Kanadou. Ovládnout obě pořadí se v minulosti povedlo pouze Francii a Rusku.

"Být první na světě mezi holkami a teď i klukama, to je báječné. Teď se daří, ale jak dlouho se bude dařit dál, to neví nikdo. Ale pro tak malou zemi je to samozřejmě strašný úspěch, klobouk dolů," prohlásil Navrátil po víkendovém úspěchu v Astaně.

Na třetí místo daviscupového žebříčku se dostali Srbové, kteří v čele se světovou jedničkou Novakem Djokovičem vyřadili ve čtvrtfinále USA. Na čtvrtou příčku s těsnou ztrátou odsunuli Argentinu, která bude v září soupeřem českého výběru.

Daviscupový žebříček byl zaveden v prosinci 2001. Česko je šestou zemí, která pronikla na první místo, po Austrálii, Francii, Španělsku, Chorvatsku a Rusku. Pořadí se skládá z bodů za poslední čtyři sezony, které jsou procentuálně upraveny, přičemž největší váhu má poslední rok.

Žebříček Davisova poháru

1. (2.) ČR 32 510 b.,

2. (1.) Španělsko 28 750,

3. (4.) Srbsko 21 598,

4. (3.) Argentina 21 500,

5. (5.) Francie 12 526,

6. (6.) USA 9 584,

7. (8.) Kanada 8 894,

8. (7.) Kazachstán 5 128,

9. (9.) Itálie 4 659,

10. (11.) Rakousko 3 315.

Rosol si stojí nejlépe v kariéře

Výrazně si polepšil i Lukáš Rosol, který se díky úspěšnému vystoupení ve čtvrtfinále posunul ve světovém žebříčku o 17 míst na 46. pozici a je nejvýše v kariéře. V pořadí ATP figuruje hned za českou dvojkou Radkem Štěpánkem, na kterého ztrácí jen pět bodů. Sedmadvacetiletý Rosol se při absenci zraněného Tomáše Berdycha a po nedávné Štěpánkově operaci poprvé v týmové soutěži představil v roli české jedničky a vyhrál obě své dvouhry. Získal i rozhodující bod v nedělním utkání s Jevgenijem Koroljovem a poslal obhájce titulu do semifinále proti Argentině.

O jedenáct míst poskočil druhý singlista z duelu v Astaně Jan Hájek, kterému patří 83. pozice. V první desítce se nic nezměnilo, Berdych je stále šestý. Vede Srb Novak Djokovič.

V ženském žebříčku vypadla z první dvacítky Lucie Šafářová, která neobhájila účast ve finále v Charlestonu a po vyřazení ze čtvrtfinále klesla z 19. na 25. místo. Předstihla ji i Klára Zakopalová, která se posunula na 21. příčku a je nově českou dvojkou. Petra Kvitová zůstala osmá. V čele je vítězka z Charlestonu Američanka Serena Williamsová.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští tenisté po zápase s Kazachstánem
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články