Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Zpívalo se, tančilo. Po triumfu míří tenisté na dovolenou

Praha – Po čtrnácti dnech se na Novotného lávce opět fotil nejlepší tenisový tým světa. Po Češkách, které triumfovaly ve Fed Cupu, se s panoramatem Hradčan za zády nechali zvěčnit i čeští vítězové Davis Cupu. Tomáš Berdych a Radek Štěpánek s celým týmem slavili skoro celou noc. Po tradičním banketu a večeři v Obecním domě se přesunuli do baru, kde se zpívalo i tančilo.

Vítězové Davis Cupu 2012
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Všechno nám dojde postupem času, ale je to něco nezapomenutelného, magického a doufám, že se z toho celý národ raduje," řekl Štěpánek dnes dopoledne. Berdych se nebojí, že by týmu nyní chyběla touha po dalším úspěchu. "Nastupovat na dvorec jako vítěz téhle slavné trofeje je dostatečná motivace," řekl Berdych.

Slavnostní večeře i se španělským týmem, který Češi porazili v O2 areně 3:2 na zápasy díky vítěznému bodu Štěpánka v závěrečné dvouhře, začala v neděli půl hodiny před půlnocí a skončila ve dvě v noci. Pak se čeští tenisté přesunuli do baru v centru metropole. "Zpívalo se, tančilo se, všichni byli šťastný a bylo to nádherný," prozradil Štěpánek, který vydržel slavit do pěti do rána.

K oslavě se časem připojili i někteří členové španělského týmu. "Já se jich 'nedožil', šel jsem spát ve čtyři, ale jen to ukazuje, že mezi sebou bojujeme a necháme vše na krutu, ale jakmile to skončí, tak vycházíme bez problémů," řekl Berdych.

Dnes dopoledne se tenisté s kapitánem sešli na Novotného lávce a nad hučící Vltavou a s Pražský hradem v pozadí se fotografovali se "salátovou mísou" stejně jako o čtrnáct dnů dříve tenistky po titulu ve Fed Cupu. "A hopla!" naznačil Berdych v legraci, že stříbrný pohár Dwighta Davise hodí přes zábradlí do vln.

Rozhodující zápasy vidělo více než 800 tisíc diváků

Rozhodující zápasy finále Davis Cupu si v neděli na ČT sport nenechalo ujít 876 000 diváků starších 15 let. Sobotní čtyřhru sledovalo v průměru 567 000 lidí, úvodní den finále získal v pátek pozornost 436 000 diváků. Víkendové finále sledovalo každý den v průměru 638 000 diváků. Pro srovnání: na finále v roce 2009 se dívalo v průměru 351 000 lidí.

Nejsledovanějším utkáním finále byl rozhodující souboj Radka Štěpánka a Nicoláse Almagra, který v neděli od zhruba 16:00 do 20:00 sledovalo 1,08 milionu diváků. Nejméně lidí se naopak dívalo na zápas Almagra s Tomášem Berdychem v prvním finálovém dnu, který v pátek večer sledovalo 480 000 diváků.

Tenisté letí do tepla

Berdych i Štěpánek ještě dnes nasednou do letadla a odletí na dovolenou. Oba zamíří za teplem. "To je nejlepší odpočinek. Jak se říká, nohy nahoru a nabrat co nejvíc síly po náročné sezoně," řekl Berdych. "Jsme vysátí jak citroni, potřebujeme vyhřát klouby, odpočinout a vypnout se od světa," doplnil Štěpánek.

Ještě před tím zavítali tenisoví hrdinové do studia České televize, kde natáčeli dokument 2012 – podzim šampionů.

Na přípravu na další sezonu mají tenisté něco málo přes měsíc. Berdych se už koncem roku objeví na exhibici v Abú Zabí třeba se Srbem Novakem Djokovičem a Španělem Rafaelem Nadalem, první turnaj ho čeká v Čennaí. Štěpánek začne rok 2013 v Brisbane. "Výhra v Davis Cupu by nám měla dodat obrovské sebevědomí, dá nám něco extra. Chceme na tom stavět," řekl Štěpánek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články