Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi slaví, po dvaatřiceti letech opět vyhráli Davis Cup

Praha – Češi to dokázali a ve stém jubilejním finále Davis Cupu porazili Španělsko 3:2. Česko mohl rozradostnit již Tomáš Berdych, ve svém utkání ale jednoznačně podlehl Davidu Ferrerovi 3:0 na sety. Rozhodující a vítězný bod tak zajistil až Radek Štěpánek, který porazil světovou jedenáctku Nicolase Almagra 3:1. Češi tak na domácí půdě opět po dvaatřiceti letech slaví zisk cenné trofeje. "Pro tenhle moment jsem žil celou kariéru. Zažít to, se nedá slovy popsat," radoval se bezprostředně po utkání Štěpánek.

Tým kapitána Jaroslava Navrátila byl před nedělními dvouhrami jediný bod od zopakování triumfu československého výběru z roku 1980. O ten se měl podle předzápasových plánů postarat šestý hráč světa Tomáš Berdych v duelu s Davidem Ferrerem. Jenže skvěle hrající Španěl nedal Berdychovi nejmenší šanci. Českého tenistu oproti předpokladům zatlačil do defenzivy a suverénním výkonem si došel pro jednoznačné vítězství 3:0 po setech 6:2, 6:3 a 7:5.

Češi se však nakonec přeci jen radovali. Radek Štěpánek si totiž ve čtyřech setech poradil se světovou jedenáctkou Nicolasem Almagrem. Hra byla od prvního míčku velmi vyrovnaná, aktivnější a jistější Štěpánek ale ovládl koncovky prvních dvou setů. Třetí sice získal Almagro, jenže Štěpánek se nevzdal a za podpory vyprodané haly dotáhl Česko k triumfu.

"Věděl jsem, že bude (Almagro) favoritem. Ale od začátku jsem se cítil dobře a věřil, že svojí hrou ho můžu přehrát. Je to neuvěřitelné, povedl se nám zápis do historie. Všichni slavte a mějte se rádi. Díky všem, kteří nás podporovali a hnali nás v hale dopředu," líčil emotivně Štěpánek. 

FERRER NEDAL BERDYCHOVI NEJMENŠÍ ŠANCI

David Ferrer do zápasu vlétl, střádal jeden vítězný úder za druhým a Berdych se nestačil divit. Při Ferrerově podání se český tenista jen stěží bránil a rychle přišel i o svůj první servis. Nálada v hale byla na bodu mrazu a zlepšení v nedohlednu. I o třetí Berdychův servis za stavu 4:1 pro Španěla se vedl tuhý boj, Ferrer měl k dispozici dva brejkboly, oba se však Berdychovi i díky zlepšenému prvnímu podání podařilo odvrátit a gem zůstal v českých rukou.

Tomáš Berdych: "David zvládl zápas neuvěřitelně dobře. Byl jsem tentokrát ve všem horší než on. Těžko se mi hledala protizbraň. Něco, čím bych ho mohl vyvést z rytmu, z tempa. Za ty tři sety se mi to nepovedlo."

David Ferrer: "Byl to strašně důležité utkání a zvládl jsem to bezvadně. Se svou hrou jsem moc spokojený. Hrál jsem soustředěně, dobře jsem začal a měl to pod kontrolou." 

A následně český tenista zaútočil konečně při podání svého soupeře, při němž do té doby vybojoval pouhé dva fifteeny. Berdych přitlačil a zahrál několik útočných bekhendů, kterými jinak v utkání šetřil. Postupně si vypracoval tři brejkboly, všechny ale Španěl dokázal získat pro sebe a sedmou hru přeci jen ovládl. Následně skvěle hrající Ferrer nezaváhal ani při podání Tomáše Berdycha a sadu suverénně vyhrál 6:2.

Zbytek utkání zlepšení nepřinesl

A jak Ferrer v prvním setu skončil, tak v druhém pokračoval. Jakoby rychlý povrch, který měl uškodit hře Španělů, Ferrerovi vůbec nevadil. Španěl hrál agresivně, Berdych se nacházel neustále pod tlakem a český hráč opět rychle přišel o své podání. Ferrer prakticky nechyboval, určoval tempo hry a Berdych ne a ne najít protizbraň. Do konce sady si sice dokázal udržet své podání, španělský hráč však bez větších potíží dotáhl set do vítězného konce s výsledkem 6:3.

Žádné zlepšení pro české barvy nepřinesla ani třetí sada. Ferrer Berdycha nadále válcoval, českému hráči se nedařily ani náběhy na síť a všem v hale byl čím dál tím jasnější, že obrat v utkání by se rovnal zázraku. Když za stavu 1:1 Berdych opět rychle ztratil své podání, bylo ještě hůř. Oproti předzápasovým předpokladům byl Španěl aktivnější, Berdycha zatlačil do defenzivy a na jeho kontě přibývaly další a další vítězné míče.

Jenže pak se stalo, co nikdo nečekal. Ferrer několikrát chyboval při svém podání, Berdych se propracoval k brejkbolu a Španěl poslal míč za základní čáru. Stav tak byl rázem vyrovnaný 4:4. České naděje ale neměly dlouhého trvání. Když už to vypadalo, že utkání směřuje k tajbrejku, navršil Tomáš Berdych při svém podání několik chyb a Ferrer získal další brejk. Španěl už utkání v poklidu doservíroval a došel si pro jednoznačné a zasloužené vítězství 7:5 ve třetím setu a 3:0 celkově.

NERVÓZNÍ ALMAGRO, EUFORICKÝ ŠTĚPÁNEK

Almagro se úvodu setu trápil na podání, úspěšnost prvního servisu Španěla se pohybovala okolo 25 procent a Štěpánek se tak hned ve druhé hře propracoval ke dvěma brejkbolům. Nicméně viditelně nervózní Almagro si hru při svém podání nakonec udržel. Štěpánek nadále nebojácně chodil k síti a byl aktivnějším z obou soupeřů.

Tenisté se přetahovali o každý míč a výsledek každé hry byl velmi těsný. Štěpánek musel v sedmé hře odvracet už druhý brejkbol, Almagro však měl k suverenitě svého kolegy Ferrera daleko. Bál se útočit a poměrně často kazil, český tenista si tak své podání uhlídal. Ani Štěpánek ale nebyl bezchybný a utkání vypadalo velmi vyrovnaně.

Nicolás Almagro
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Za stavu 5:4 pro Štěpánka šel na podání Almagro a Radek Štěpánek nečekaně zaútočil. V nádherné výměně rozběhal Almagra a vybojoval si brejkbol. Z českého tenisty sálala energie a hala bouřila nadšením. Štěpánek se okamžitě po returnu vydal na síť a Španělův pokus o prohoz skončil až za základní čarou. Štěpánek tak ovládl první set v poměru 6:4.

Došlo i na "kanára"

Na Almagrovi byla v začátku druhé sady patrná nervozita a hodně kazil. Na druhé straně se Štěpánek vezl na vlně euforie a navíc ho dopředu hnalo nadšené domácí publikum. A brejkboly pro českého hráče na sebe nenechaly dlouho čekat. Španělovi se však po jedenácti minutách přeci jen podařilo získat první hru při svém podání na svou stranu a Štěpánka mohly tři nevyužité brejkové možnosti ještě mrzet.

Jaroslav Navrátil: "Byl to jeho životní zápas, takhle to dokážou dohrát jen velké osobnosti. Je to fantastický úspěch České republiky, týmu a hlavně Berdycha se Štěpánkem." 

A co nevidět také udeřilo na druhé straně. Almagrovi se vydařilo několik úderů v řadě a vrátilo se mu sebevědomí. Ve fázi hry, kdy to nikdo nečekal, tak sebral Štěpánkovi podání. Naštěstí pro české barvy se Štěpánek nevzdal, opět přidal na aktivitě a i díky Almagrově školácké chybě na síti vybojoval zpět ztracené podání a vyrovnal na 4:4.

Za stavu 5:4 měl český hráč při Almagrově podání dokonce dva setboly, ani jeden z nich však nevyužil. Identická situace se opakovala i za stavu 6:5 a Španěl opět dva Štěpánkovy setboly odvrátil. Zápas šel do tajbrejku, ale v něm už ukázal Štěpánek pevnější nervy, Španělovi nedovolil ani jediný míč a nadělil svému soupeři "kanára".

Almagro se zvedl , ale nestačilo to

A Štěpánkova série pokračovala i ve třetí sadě. Než se Almagro nadál, vedl Štěpánek při Španělově podání 40:0. Žádný ale nevyužil, Almagro na druhé straně pořádně přitvrdil a rázem se on propracoval k několika brejkbolům. Jeden z nich dokázal využít, a tak se Almagro stejně jako v předchozím setu dostal do vedení 4:2. Tentokrát ho ale udržel až do konce setu. 

Radek Štěpánek
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Štěpánek se však nesložil, hned v začátku setu sebral Almagrovi podání a za podpory vyprodané haly si sebevědomě šel za vítězstvím. S trochou štěstí a několika riskantních úderů uchránil Štěpánek svůj servis a ve vysočanské hale asi nebyl nikdo, kdo by nevěřil ve vítězství českého týmu.

Almagro si několikrát stěžoval na výroky rozhodčím i hlučné domácí fanoušky, nebylo mu to však nic platné. Ani na kurtu se Španělovi nedařilo na Štěpánka nic vymyslet, a když už to vypadalo zle, vytáhl Radek Štěpánek ze svého arsenálu úžasnou rybičku a hala byla v transu. Český tenista už nezaváhal, dotáhl set k vítězství 6:3 a Češi se tak mohou po dvaatřiceti letech opět radovat ze zisku Davisova poháru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články