Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kurt je rychlý, pochvalují si tenisté. Šance považují za vyrovnané

Praha - První trénink před finále Davisova poháru rozzářil na tvářích českých tenistů úsměvy. Rychlost povrchu v pražské O2 areně, kde se od pátku do neděle utkají s obhájci titulu Španěly, odpovídá přáním, jaká měli Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, aby získali výhodu domácího prostředí.

Tomáš Berdych při tréninku
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Řekl bych, že kurt je nad očekávání rychlý, jak jsme chtěli," pochvaloval si šestý hráč světa Berdych po dopoledním hodinovém tréninku. "Je to dobré. Navíc, když se bude každý den trénovat po šesti hodinách, bude to ještě rychlejší, což by nám mělo vyhovovat," doplnil jedničku českého týmu kapitán Jaroslav Navrátil. Češi dříve hrávali Davis Cup na rychlém taraflexu, ale ten dosloužil a nový povrch se dá upravovat podle skladby nátěru.

Zatímco tenistky ho měly při triumfu ve Fed Cupu drsnější, a tím pomalejší, pro tenisty ho pořadatelé udělali hladší. "Chtěli jsme, aby byl co nejrychlejší. Aby to bylo podobné tomu staršímu. A rychlý je, což doufám, že bude dobrý," řekl Berdych chvilku poté, co si podal při střídání tréninkových "směn" ruku s členy španělského týmu včetně Nicoláse Almagra, dvojkou výběru kapitána Alexe Corretji, se kterým by měl odehrát páteční dvouhru.

Právě Almagro jako první ze Španělů otestoval pražskou halu při tréninku s Felicianem Lópezem, který přijel jako sparingpartner, ale existuje varianta, že by do hry zasáhl. Až do čtvrtečního poledne mohou kapitáni nominaci změnit. Jasnou jedničkou Španělů je pátý hráč světa David Ferrer a na čtyřhru přijedou po finále Turnaje mistrů z Londýna Marcel Granollers a Mark López. "Ti tam podali vynikající výkon a zasahovat do toho týmu bude nesmírně složité. Pokud by dělali změnu, tak jedině López na úkor Almagra, ale to je jejich věc," řekl Navrátil.

Trenér Jaroslav Navrátil při tréninku
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Sedmadvacetiletý Berdych se po vyřazení ve skupině na Turnaji mistrů cítil bez energie a unavený. Po prvním tréninku na finále o "salátovou mísu" už měl dobrou náladu. "Jak člověk přijede mezi své, dodá mu to energii navíc. Je to poslední týden (v sezoně), budu připraven a těším se na plné tribuny. To je náš další člen týmu," řekl. Tréninky bude nejspíše až do středy rušit stavební ruch. Kurt sice stojí, ale okolo ještě rostou tribuny. "Nejdou udělat zázraky za noc a tady to je připraveno jako nikde ve světě," chválil Berdych a porovnal stav s finále Davisova poháru před třemi lety v Barceloně. "V přípravě tam byl kurt jiný, než na čem se hrálo."

Štěpánek měl den po nedělním vyřazení v semifinále čtyřhry na Turnaji mistrů volno. K týmu se připojí na večeři a trénovat začne naplno od úterý. Stejně jako před semifinále v Argentině či před čtvrtfinále může Navrátil kalkulovat s možností, že by v pátek Štěpánka šetřil a nasadil Lukáše Rosola. "Varianta to určitě je," připustil Navrátil. "Jestli dostanu šanci, budu připraven," ujistil Rosol. Nejspíše ale bude ležet tíha utkání jako vždy v posledních pěti letech na bedrech Berdycha a Štěpánka. "Pro Radka je důležité se rozehrát i na čtyřhru, která bude nesmírně důležitá, to bude klíč," řekl Navrátil.

"Není důvod, aby Radek nešel hrát, protože pro singlistu je důležité nastoupit a rozehrát se do soboty. A na povrchu, kdy bude míč po servisu a čopech sklouzávat, se zápas s Ferrerem vyrovná." Rosol přijel na Davis Cup povzbuzen titulem na bratislavském challengeru. "Sebevědomí mi to přidalo, ale zase ne přehnaně," řekl Rosol a dodal: "Každý vyhraný turnaj je fajn. Ale věřím, že tento týden si pořídíme ještě jednu trofej."

Španělský kapitán Corretja se snažil přenést tíhu favorita na český tým. Navrátil i Berdych tvrdili, že duel je rovnocenný. "Nevidím jediný jednoduchý bod. Španělé jsou bez Nadala, ale pořád je na tom Ferrer žebříčkově lépe než Berdych a Almagro než Štěpánek. Nechci říkat procenta, ale je to vyrovnaný," řekl Navrátil.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi už se připravují v O2 areně
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články