Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

O2 arena se připravuje na Davis Cup, kurt bude rychlejší

Praha - Jako skládačka z 1 200 dílů vzniká dvorec na finále Davisova poháru. Čeští tenisté na něm budou v pražské O2 areně poprvé trénovat v pondělí, od pátku do neděle pak vyzvou v boji o titul Španělsko. "Jde to rychle, jsme podle plánu čtyřicet šest minut v předstihu," řekl dnes odpoledne Vladimír Šafařík, ředitel České sportovní, která finále marketinkově zajišťuje. "V pondělí ráno v devět by měl být kurt připraven k hraní, i když to bude pionýrské," řekl.

Příprava kurtu v O2 areně
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Tenisté budou hrát Davisův pohár na stejném povrchu, na kterém před týdnem slavily tenistky triumf ve Fed Cupu. Jednotlivé části byly složeny v útrobách haly a dnes od devíti hodin ráno je pořadatelé začali znovu sestavovat. Jednotlivé díly dvorce dohromady dávala a šroubovala k dřevotřískovému podkladu pětice mužů. Čas na sestavení měli do večera, pak je měli vystřídat natěrači. "Nátěr bude jenom jeden a měl by kurt zrychlit," řekl Šafařík. Češi si na španělské "antukáře" přáli mít povrch rychlejší, aby mohli využít výhodu domácího prostředí.

Rychlost si minulý týden otestoval Radek Štěpánek, který si na něm při Fed Cupu zatrénoval a požádal organizátory o jeho zrychlení. "Nikdy to nejde udělat na míru na tisíc procent, přesně jak to chtějí hráči, ale snažíme se být co nejblíže," slíbil Šafařík. Výměny se zrychlí rovněž díky míčům, protože ty budou oproti Fed Cupu jiné - menší (velikost tenisových míčů se v průměru může lišit až o tři milimetry a rozdílná je i váha), a tím rychlejší.

Přáním hráčů bylo změnit i barvu ze zelené na modrou, podobnou té, na které hráli Tomáš Berdych a Štěpánek v týdnu na Turnaji mistrů v Londýně. "To se bohužel nestihne," řekl Šafařík. Důvodem je, že na přípravu je málo času, a kdyby se barva měnila, dávalo by se více nátěrů a nemohlo by se hrát do úterý. "Strašně rádi bychom vyšli klukům vstříc, ale nejde to z technického hlediska," řekl Šafařík. Nejnáročnější stavbou v hale není dvorec, ale tribuny za podávacími čarami.

Je nám líto, video expirovalo.
O2 aréna se připravuje na Davis Cup

Při Fed Cupu tam byla jedna a stavěla se dva a půl dne, teď vzniknou dvě. Materiál na jejich stavbu přivezly čtyři kamiony a hráče bude stavba při tréninku rušit nejméně do středy. "Davis Cup je náročnější než Fed Cup, je na něj kladen z hlediska mezinárodní federace ITF větší důraz. Je to sté finále a bude víc hostů," řekl Šafařík. Oba týmy se postupně scházejí v Praze. Kapitánu Jaroslavu Navrátilovi už se hodinu po poledni hlásili Berdych a Ivo Minář.

Z Londýna dorazí Štěpánek a jako vítěz challengeru v Bratislavě přijede do české metropole Lukáš Rosol. V neděli večer přijeli do Česka Španělé v čele s pátým hráčem světa Davidem Ferrerem a světovou jedenáctkou Nicolásem Almagrem. Deblisté Marcel Granollers a Marc López dorazí později podle výsledku na Turnaji mistrů. Zajímavostí je, že Španělé si v době Fed Cupu nechali udělat i akreditaci pro Rafaela Nadala. Čtvrtý hráč světa ale v nominaci po dlouhodobém zranění není a hrát nebude.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články