Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Berdych začal slibně, ale Murraymu podlehl ve třech setech

Londýn - Tenista Tomáš Berdych prohrál své zahajovací utkání na Turnaji mistrů. Loňský semifinalista vrcholu sezony dnes podlehl v Londýně domácímu favoritovi Andymu Murraymu po setech 6:3, 3:6 a 4:6. Ve druhém zápase skupiny A porazil nejvýše nasazený Novak Djokovič loňského finalistu Jo-Wilfrieda Tsongu ve dvou setech 7:6 a 6:3.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

Sedmadvacetiletý Berdych, kterého týden po vyvrcholení Turnaje mistrů čeká v pražské O2 areně finále Davisova poháru proti Španělsku, odvrátil v prvním setu všech sedm brejkbolů. První dva hned v úvodní hře a velký obrat předvedl za stavu 2:2 a 0:40. Následně získal 12 ze 14 výměn, čímž rozhodl set pro sebe.

V druhé sadě se ale situace otočila. Berdych své tři brejkboly nevyužil a jednou o podání přišel. Ve čtvrté hře nejdříve znovu srovnal z 0:40 na shodu, ale při dalším soupeřově brejkbolu už kapituloval na 1:3 a set už nezachránil.

Andy Murray
zdroj: ČTK/AP

Tomáš Berdych: "Žádná prohra není na to, aby si člověk vyskakoval. Kdybych skončil s výpraskem, těžko by se člověk přes noc nahodil tak, aby byl připravený na další zápas. Já mám ale za sebou vyrovnané utkání, které rozhodly jen malé detaily. Mám tady další dvě šance, aby to hned neskončilo. Jsem odhodlaný se o to poprat."

Berdych se pak nemohl občas spolehnout na první servis a po druhém se dostával po soupeřově agresivním returnu pod tlak. Murray se výborně pohyboval, takticky měnil rytmus hry a nepustil Berdycha k jeho nátlakové hře. Český hráč neudělal nic výrazně špatně, ale olympijský vítěz Murray měl na kurtu mírnou převahu.

V rozhodující sadě prohrál svěřenec Tomáše Krupy podání ve třetím gamu a výborně servírující skotský rodák Murray zápas jistě dokončil. Při prvním mečbolu sice udělal dvojchybu, ale při druhém mu Berdych pomohl a míč napálil do sítě. Zápas skončil po dvou hodinách a 16 minutách.

Djokovič se pět dnů po překvapivé pařížské prohře s Američanem Samem Querreym ukázal ve zcela jiném světle. Tsonga sice dovedl první set do tie-breaku, ale ten prohrál 4:7 a v druhé sadě už na srbského favorita nestačil. S Djokovičem prohrál posedmé za sebou, předtím ho však dokázal pětkrát porazit. 

Obhájcem trofeje je Švýcar Roger Federer, jenž se ve skupině B představí spolu se Španělem Davidem Ferrerem, Argentincem Juanem Martínem Del Potrem a Jankem Tipsarevičem ze Srbska. Pro dalšího daviscupového reprezentanta Radka Štěpánka, který se do Londýna probojoval ve čtyřhře spolu s Indem Leanderem Paesem, začne turnaj prvním zápasem v úterý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články