Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Berdych vyklepl Tsongu a vyhrál turnaj ve Stockholmu

Stockholm - Tomáš Berdych vyhrál turnaj ve Stockholmu a poprvé v kariéře získal dva tituly ATP Tour v jedné sezoně. V dnešním finále porazil český daviscupový reprezentant 4:6, 6:4 a 6:4 Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu. Vítězstvím ve Stockholmu se sedmadvacetiletý Berdych výrazně přiblížil k účasti na Turnaji mistrů v Londýně, kam by se měl kvalifikovat potřetí za sebou.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP autor: Soren Andersson

"Věřím, že se do Londýna dostanu, což bude skvělé a potvrzení toho, že mám za sebou hodně solidní sezonu," řekl Berdych, jenž letos už vyhrál 57 zápasů, což je jeho rekord, který ještě může vylepšit.

V první ztracené sadě se Berdych nedokázal vypořádat s výborným podáním soupeře a při Francouzově servisu získal jen tři fiftýny. V druhé sadě už Berdych prohrával 2:4 a zdálo se, že nemá na Tsongovu hru odpověď. Přidal ale na agresivitě, zpřesnil hru, díky tomu získal pět her v řadě a vynutil si rozhodující dějství.

Tomáš Berdych: Je to skvělý a jsem nesmírně rád, že jsem vyhrál druhý turnaj v sezoně. Byl to asi nejlepší zápas za poslední období, finále slušel a výhra je o to lepší.

Na začátku třetího setu měl Berdych problémy, ale odvrátil všechny tři brejkboly. Ani on sám ale tři možnosti, jednu ve čtvrté a dvě v osmé hře, na zisk Tsongova podání nevyužil.

Berdych působil s příbývajícím časem jistěji a čerstvěji. Za stavu 5:4 Tsonga odvrátil dva mečboly, ale při třetím udělal dvojchybu a Berdychovi po týdnu od posledního vzájemného zápasu v Šanghaji znovu podlehl. Výhrou ve Stockholmu navázal Berdych na Ivana Lendla, který ve švédské metropoli triumfoval v roce 1989.

"Jsem rád, že jsem to otočil, o to je výhra cennější. Zůstával jsem pozitivní, i když jsem prohrával, a bojoval míč po míči," řekl Berdych. "Není mi do řeči, prohra bolí. Byl to skvělý zápas a já udělal pár špatných rozhodnutí, ale jinak si myslím, že nemám čeho litovat," řekl Tsonga.

Tsonga vyhrál jen první set
zdroj: ISIFA

Berdych hrál letos počtvrté finále a po úspěchu v Montpellier získal druhý titul, což se mu v jedné sezoně povedlo poprvé v kariéře. Celkově tak svěřenec Tomáše Krupy rozšířil svoji sbírku na osm vavřínů z 16 finálových účastí.

Po týdnu volna čeká Berdycha turnaj série Masters v pařížské hale Bercy. Pak by měl přijít Turnaj mistrů a sezonu zakončí při finále Davisova poháru v Praze, kde budou Češi bojovat v O2 areně 16. až 18. listopadu proti Španělsku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články