Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fenomenální Federer posedmé ovládl Wimbledon

Londýn - Roger Federer se definitivně zařadil mezi legendy. Posedmé ovládl Wimbledon a vyrovnal tak rekord Peta Samprase. Po dvou letech se tak vrací na první místo žebříčku ATP. Ve finále porazil 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 Andy Murrayho, Británie tak dále čeká na prvního wimbledonského vítěze od roku 1936. 

Šťastný Roger Federer
zdroj: ČTK/AP autor: Paul Gilham

"Stejně jako tolikrát předtím jsem tady ve Wimbledonu hrál nejlepší tenis v semifinále a finále. Nemůžu být šťastnější. Je to skvělý pocit být zpátky jako vítěz," radoval se Federer, který v minulých dvou letech vypadl ve Wimbledonu ve čtvrtfinále. 

Navzdory tlaku, který ležel na Murraym jako jediné britské naději, začal v utkání hůře Federer. Švýcar ztratil podání hned v prvním gamu zápasu, ale ve čtvrté hře si ho vzal zpět a srovnal na 2:2. Další Murrayho brejk na 5:4 už ale dovedl britský hráč k vítězství v první sadě.

V druhém setu si tenisté dlouho drželi svá podání. A ačkoli to byl většinou Federer, kdo měl s uhájením servisu větší práci, aktivní hrou za stavu 6:5 při Murrayho podání si vypracoval setbol, který díky skvělému voleji proměnil a srovnal stav utkání na 1:1.

Na začátku třetí sady zápas na čtyřicet minut přerušil déšť, kvůli němuž se mužské finále poprvé v historii dohrávalo pod zataženou střechou. Přestávka prospěla Federerovi, který přidal na agresivitě a začal na kurtu dominovat. Vrchol setu přišel v šestém gamu, jenž trval devatenáct minut a Federer si v něm agresivní hrou vybojoval šest brejkbolů. Ten poslední proměnil a získal brejk na 4:2, který už do konce setu udržel.

Zklamaný Andy Murray
zdroj: AP autor: Anja Niedringhaus

Švýcar byl i ve čtvrté sadě lepším hráčem, navíc byl při suverénní i na servisu. První mečbol za stavu 5:4 při soupeřově podání sice ještě neproměnil, v následující výměně ale poslal Murray úder do autu a Federer mohl radostně padnout na wimbledonskou trávu a slavit rekordní triumf.

Třicetiletý Federer získal už svůj sedmnáctý grandslamový titul. Rekordman v počtu vítězství na turnajích "Velké čtyřky" triumfoval na grandslamu poprvé od Australian Open 2010. Zároveň se pasoval do role hlavního favorita olympijského turnaje, jenž se hraje právě na trávě v londýnském All England Clubu.

Murray dal postupem do finále Britům naději na první mužský singlový titul po 76 letech, ani na čtvrtý pokus však tento svěřenec Ivana Lendla grandslamový titul nezískal. Při dojemném slavnostním ceremoniálu pak nebyl schopen zadržet slzy.

"Rád bych mu pogratuloval. Odehrál skvělý turnaj a na třicátníka není vůbec špatný," vtipkoval pětadvacetiletý Skot a dojatě děkoval fanouškům za podporu. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články