Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Šarapovová zkompletovala sbírku grandslamových titulů

Maria Šarapovová s přehledem potvrdila roli favoritky a získala titul na antukovém Roland Garros. Ve finále porazila semifinálová přemožitelka Petry Kvitové Italku Saru Erraniovou 6:3 a 6:2. Jako desátá hráčka v historii tak Ruska zkompletovala grandslam a zaslouženě se vrátila na post světové jedničky. 

Ruská tenistka Maria Šarapovová s pohárem pro vítezku French Open
zdroj: AP/ČTK autor: Christophe Ena

K uzavření kariérního grandslamu potřebovala Šarapovová osm let. Jako sedmnáctiletá vyhrála v roce 2004 Wimbledon, o dva roky později ovládla US Open a před čtyřmi lety se radovala i na Australian Open.

Stříbrný pohár Šarapovová převzala z rukou trojnásobné vítězky turnaje Moniky Selešové z USA, při ruské hymně uronila slzu a pak na narychlo postaveném podiu na kurtu rozdávala úsměvy na všechny strany. "Jsem nadšená, že se s vámi mohu podělit o svoji radost. Získat tenhle titul by bylo skvělé, i kdyby byl na grandslamu první a ne čtvrtý. Už se nemůžu dočkat, až se sem vrátím," řekla Šarapovová. 

Šarapovová, přemožitelka Češky Petry Kvitové v semifinále, vlétla do utkání sebevědomě. Pohrávala si se slabým servisem Italky, nešetřila vítěznými údery a za čtrnáct minut vedla jasně 4:0. Pak sice Italka k radosti zaplněného hlediště vyrovnala hru a vzala Rusce podání, ale Šarapovová už úvodní sadu nepustila.

Je nám líto, video expirovalo.
French Open 2012

Erraniová se snažila, ale nepomáhaly liftované míče ani čopy. Ruska dokázala ze všech pozic hrát agresivně a bodovat. Jen párkrát se nevysoká a dobře se pohybující Italka prosadila, a to když se rozhodla zaútočit k síti a ukončit výměnu volejem.

I ve druhé sadě vyšel Šarapovové začátek a po brejku vedla. Pak se ale hra vyrovnala a hráčky se přetahovaly o každou hru, ale důležité body si připisovala Ruska. Tak jako v páté hře, ve které byla sedmkrát shoda a ze zisku podání Italky se radovala Šarapovová.

Pětadvacetiletá Šarapovová zápas uzavřela po hodině a půl hry, ale snadné to neměla. Erraniová bojovala do posledního míče a první dva mečboly odvrátila. Až po třetím mohla Šarapovová pokleknout na antuku a vzápětí zvednout ruce vítězně nad hlavu.

Na pozici světové jedničky Šarapovová vystřídá Bělorusku Viktorii Azarenkovou, která vévodila žebříčku po triumfu na Australian Open. Jedničkou byla Šarapovová dvakrát v roce 2005, pak v roce 2007 a naposledy před čtyřmi lety.

Erraniová přes prohru odehrála životní turnaj. Poprvé hrála grandslamové finále ve dvouhře a čtyřhru na French Open vyhrála s krajankou Robertou Vinciovou.

Italská tenistka Sara Erraniová ve finále French Open
zdroj: AP/ČTK autor: Michel Euler

Titul v mužské čtyřhře pro Mirnyje s Nestorem

Titul v mužské čtyřhře v Paříži obhájil bělorusko-kanadský pár Max Mirnyj, Daniel Nestor. Nasazené jedničky ve finále ani jednou neztratily podání a porazily dvakrát 6:4 americké bratry Boba a Mikea Bryanovy.

Mirnyj i Nestor mají ve sbírce po čtyřech titulech z French Open, ale společně vybojovali jen poslední dva. Mirnyj byl v letech 2005 a 2006 úspěšný s Jonasem Björkmanem, Nestor triumfoval v roce 2007 s Markem Knowlesem a před dvěma lety s Nenadem Zimonjičem.

Bratři Bryanové po neúspěchu na Australian Open prohráli i druhé letošní grandslamové finále. Na Roland Garros tak nenavázali na svůj jediný titul z roku 2003.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články