Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Djokovič s Federerem vydřeli postup do semifinále

Paříž - Švýcar Roger Federer vymazal na Roland Garros v zápase s Argentincem Juanem Martínem Del Potrem dvousetovou ztrátu a postoupil do semifinále. Loňský finalista po třech hodinách a 18 minutách porazil přemožitele českého tenisty Tomáše Berdycha 3:6, 6:7, 6:2, 6:0 a 6:3. V pěti setech vydřel postup i Novak Djokovič, který odvrátil řadu mečbolů a domácího Tsongu porazil 6:1 v pátém setu.

Novak Djokovič
zdroj: ISIFA

Třetí hráč světa Federer postupem vyrovnal rekord v počtu semifinálových účastí na grandslamech. Po výhře nad Del Potrem jich má na kontě 31, stejně jako bývalý slavný americký tenista Jimmy Connors. V semifinále třicetiletý Federer narazí na světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče, který proti domácímu Jo-Wilfriedu Tsongovi odvrátil čtyři mečboly a vyhrál 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 a 6:1. "Jo byl většinu zápasu lepší. Kdyby vyhrál, bylo by to zasloužené vítězství. Ani nevím, jak jsem ty čtyři mečboly odvrátil," řekl Djokovič.

Souboj s držitelem rekordních 16 grandslamových titulů Federerem bude pro Djokoviče reprízou loňského semifinále, ve kterém Švýcar ukončil soupeřovu 43 zápasů trvající neporazitelnost. Sedmadvacetiletý Srb kromě odplaty usiluje také o čtvrtý grandslamový titul za sebou, což se naposledy povedlo v roce 1969 Australanovi Rodu Laverovi. "Oba máme den volna a to je dobře," uvedl Djokovič. "Doufám, že nás čeká podobný zápas, jako jsme spolu hráli loni. Hrát proti Rogerovi je vždycky velká výzva," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
French Open 2012

"Joa je mi líto. Moc bych s ním chtěl tady v Paříži hrát, protože myslím, že fanouškům by se takový zápas dost líbil. Takhle se pro mě nic nemění, zase hraju v semifinále s Djokovičem," prohlásil Federer.

Do semifinále ženské dvouhry postoupila potřetí během čtyř let Australanka Samantha Stosurová, která porazila Slovenku Dominiku Cibulkovou 6:4, 6:1. Její soupeřkou bude Italka Sara Erraniová, která ve čtvrtfinále vyřadila Angelique Kerberovou z Německa 6:3, 7:6.

Vítězka loňského US Open Stosurová byla v semifinále Roland Garros už v roce 2009 a o rok později došla až do finále. V letošním ročníku zatím neztratila ani set, naopak Cibulková nedokázala navázat na vítězství nad světovou jedničku Viktorií Azarenkovou z Běloruska v předchozím kole.

"Její topspin a podání... Hraje jako muž a proti chlapovi se dost špatně hraje. Celý zápas mě to hrozně štvalo," řekla Cibulková. "Od deseti let na tom pracuji. Jak jsem starší, větší a silnější, tak je to čím dál víc efektivní," uvedla Stosurová. "Myslím, že jsem to v sobě měla odmala. Ale tehdy samozřejmě nikdo nemohl vědět, kam to dotáhnu. Takže to, myslím, ukazuje dobrou práci trenéra, kterého jsem v té době měla," dodala.

V semifinále se osmadvacetiletá Stosurová utká s Erraniovou, která díky vítězství nad Kerberovou zaznamenala hned dvě premiéry. Pětadvacetiletá Italka, jež v Paříži vyřadila dvě bývalé šampionky Anu Ivanovičovou a Světlanu Kuzněcovovou, porazila poprvé v kariéře hráčku z první desítky žebříčku a poprvé postoupila do grandslamového semifinále.

Ve čtyřhře pokračuje v cestě za obhajobou titulu česká dvojice Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Ve čtvrtfinále si poradily s krajankou Květou Peschkeovou a Slovinkou Katarinou Srebotnikovou po setech 6:1, 5:7 a 7:6. O postup do finále si zahrají s Marií Kirilenkovou a Naďou Petrovovou z Ruska.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články