Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští tenisté se přiblížili finále Světového poháru

Düsseldorf (Německo) – Jediné vítězství dělí české tenisty od postupu do finále Světového poháru družstev v Düsseldorfu. V úvodní dvouhře rozhodujícího utkání Červené skupiny proti Argentině potvrdil Tomáš Berdych roli favorita a porazil 6:1, 6:7 a 6:3 Carlose Berlocqa. K postupu tak stačí Čechům vyhrát jeden ze dvou pátečních zápasů, kdy je na programu dvouhra Radka Štěpánka s Leonardem Mayerem a také čtyřhra.

Tomáš Berdych na SP v Düsseldorfu
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Augstein

Berdych v utkání se 37. hráčem světa Berlocqem vyhrál úvodní set jednoznačně 6:1 a v úvodu druhé sady měl výhodu brejku, ale zápas se zkomplikoval. Druhý set český tenista prohrál v tie-breaku a vzápětí v úvodním gamu rozhodující sady ztratil po dvojchybě podání.

Sedmý hráč světa ve třetím setu prohrával 1:3, ale pak opět přišla jeho chvíle a pěti získanými gamy za sebou zápas zvrátil ve svůj prospěch. Dnešní zkušenosti může zúročit v zářijovém semifinále Davisova poháru, v němž se čeští tenisté rovněž utkají s argentinským týmem. Finále Světového poháru hráli Češi naposledy před pěti lety. V roce 2007 prohráli právě s Argentinou, která má na kontě také výhry nad USA a Japonskem.

Letos už ale minimálně s jednou trofejí odcestují; Berdychovi porota složená z tenisových novinářů a vedoucích jednotlivých týmů udělila každoroční putovní Cenu fair play "za chování na kurtu i mimo něj". Trofej pořadatelé udělují už 25 let, vloni ji společně získali Švéd Robin Söderling a Němec Philipp Kohlschreiber. 

O druhém finalistovi se rozhoduje v zápase Modré skupiny mezi domácími tenisty a Srbskem. První bod v něm získali hosté, když Viktor Troicki v úvodní dvouhře porazil 7:6 a 6:3 Němce Floriana Mayera.

Červená skupina:ČR - Argentina 1:0 po úvodní dvouhře Berdych - Berlocq 6:1, 6:7 (2:7), 6:3. 

USA - Japonsko 1:0 po úvodní dvouhře
Harrison - Ito 6:2, 7:6 (7:5).

Modrá skupina:
Německo - Srbsko 0:1 po úvodní dvouhře
Mayer - Troicki 6:7 (6:8), 3:6.

Rusko - Chorvatsko 0:1 po úvodní dvouhře
Kunicyn - Dodig 6:7 (0:7), 4:6.  

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články