Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdych a nečekaně i Hradecká postoupili do semifinále

Madrid - Čeští tenisté Tomáš Berdych a Lucie Hradecká postoupili do semifinále špičkově obsazeného turnaje v Madridu. Mimořádně překvapivý je úspěch Hradecké, jež v dnešním čtvrtfinále porazila ve dvou tie-breacích pátou hráčku světa Australanku Samanthu Stosurovou. Šestý nasazený Berdych deklasoval 6:1, 6:2 Španěla Fernanda Verdaska.

Fedcupová vítězka Hradecká musela v Madridu absolvovat kvalifikaci a i v hlavní soutěži ukazuje, že se jí na rychlé modré antuce daří. V druhém kole překvapila vítězstvím nad obhájkyní loňského titulu Petrou Kvitovou a dnes porazila další hráčku elitní desítky Stosurovou.

Stejně jako v předchozích utkáních i proti vítězce US Open, jež je přesně o 100 míst na žebříčku výš, podržel Hradeckou její tvrdý servis. Favorizované Stosurové nastřílela 19 es, přičemž tím posledním, navíc z druhého podání, vybojovala mečbol, který následně proměnila. Oba tie-breky byly těsné, Hradecká je vyhrála 10:8 a 8:6. V semifinále se české překvapení turnaje utká s bývalou světovou jedničkou Serenou Williamsovou, jež má také v Madridu formu. Marii Šarapovové povolila jen čtyři gamy.

Šestadvacetiletý Berdych postoupil v Madridu do semifinále podruhé v kariéře po roce 2006, kdy se ovšem ještě hrálo v hale na tvrdém povrchu. Tehdy ve španělské metropoli porazil domácí hvězdu Rafaela Nadala, proti němuž mohl hrát i dnes, nicméně světovou dvojku ve čtvrtek nečekaně zdolal Verdasco.

Tomáš Berdych: "Jsem tady, abych hrál finále. On ví, jak chutná grandslamová výhra, a bylo by skvělé ho po těch prohrách zase porazit. Vím, co mám dělat."

S ním předvedl Berdych podobně suverénní výkon jako o kolo dřív s Francouzem Gaëlem Monfilsem. Ani dnes nečelil brejkbolu a sám využil všechny čtyři příležitosti k zisku soupeřova podání. Ve dvou posledních zápasech v Madridu ztratil nejlepší český tenista jen pět gamů.

Verdaska porazil Berdych počtvrté za sebou a celkově podesáté z 15 vzájemných zápasů. Méně příznivou bilanci má rodák z Valašského Meziříčí se svým příštím soupeřem Juanem Martínem Del Potrem z Argentiny, nad nímž zvítězil pouze v úvodním duelu a poté třikrát prohrál: naposledy letos v únoru v semifinále v Rotterdamu.

Kromě Kvitové neobhájí loňský titul v Madridu ani Novak Djokovič. Světová jednička prohrála ve čtvrtfinále 6:7 a 3:6 se svým krajanem ze Srbska Jankem Tipsarevičem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články